StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzavršna konferencija

Završen projekt “Josipov dom”, trajno sklonište za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obiteljima u županiji

Piše dv
29. prosinca 2023. - 15:03
Završen projekt ”Josipov dom”, trajno sklonište za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obiteljima u županijiAngelina Tadić- Biskupija Dubrovačka/

Na završnoj konferenciji projekta „Josipov dom“ održanoj u petak 29. prosinca u dvorani hotela Adria u Dubrovniku predstavljen je uspješno završen zajednički projekt osiguravanja sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, partner je Caritas Dubrovačke biskupije dok je stručnu pomoć pružala Regionalna razvojna agencija Dunea. Na konferenciji za medije govorili su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje i voditeljica projekta „Josipov dom“ Nina Skurić.

Župan Dobroslavić je podsjetio kako je odlukom Vlade Republike Hrvatske bilo odlučeno da svaka županija treba imati sigurnu kuću odnosno sklonište za žrtve nasilja. Županija je zajedno s biskupijskim Caritasom bila ostvarila privremeno rješenje. Svi radovi su sada dovedeni do kraja i na području županije konačno postoji trajno rješenje prihvata žrtava nasilja odnosno sigurna kuća. Zahvalio je svima koji su sudjelovali na projektu.

Biskup Glasnović je istaknuo kako ga raduje da su ovaj projekt radili i završili zajedničkim snagama. Kazao je i kako se Josipovim domom ostvaruje i poslanje Crkve odnosno Caritasa da pomaže najpotrebnijima, u ovom slučaju žrtvama nasilja, te zahvalio svima. Gdje nema strpljenja, rađa se nasilje, pojasnio je biskup te naglasio kako bi volio da Josipov dom ne bude imao mnogo posla.

Ravnateljica Caritasa Šanje izrazila je radost što su došli do kraja ovog projekta i zahvalila županiji što je u biskupijskom Caritasu „vidjela nekoga tko je dostojan da vodi jedno tako humano djelo“. Naglasila je  kako su im time omogućili ispunjavanje njihovog poslanja, djelotvorne ljubavi, u ovom slučaju pomoći ženama i svim žrtvama u obiteljima, a to su ponekad i muškarci. Također je zahvalila svima koji su im na tom putu pomagali.

Voditeljica projekta Skurić podsjetila je kako je provedba projekta započela 15. veljače 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je 11, 7 milijuna kuna bespovratnih sredstva, od čega 85% iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a 15% iz proračuna Republike Hrvatske. Ostvareni su specifični ciljevi projekta: uspostava sustava podrške, jačanje kapaciteta stručnjaka i podizanje svijesti javnosti o ovoj problematici. Privremeno sklonište djelovalo je od 1. rujna 2021. godine, a završetkom projekta Dubrovačko-neretvanska županija ima trajno sklonište koje može primiti osam osoba, uključujući osobe s invaliditetom. Skurić je predstavila i sve aktivnosti koje su poduzete u ostvarivanju sva tri cilja projekta.

Podsjetimo, prvo privremeno sklonište djelovalo je na drugoj lokaciji od lipnja 2020. godine i imalo je kapacitet smještaja za četiri osobe istovremeno.

Sve informacije o Josipovom domu mogu se pronaći na mrežnoj stranici: http://sigurnakuca-dnz.hr/

27. travanj 2024 15:42