StoryEditorOCM

Wuhan je danas otvorio granice: ‘Čitamo što se događa u svijetu, tako je kod nas bilo krajem siječnja...‘

Piše PSD.
8. travnja 2020. - 15:35
Wuhan je danas počeo otvarati granice, prvi put otkako su vlasti uvele karantenu krajem siječnja. Ovaj nekadašnji epicentar zaraze koronavirusom prošao je još početkom ove godine sve užase koje proživljavaju danas stanovnici brojnih država diljem svijeta. Gotovo tri mjeseca ovaj je kineski grad bio u karanteni, u njemu stanuje 11 milijuna ljudi.
Građani Wuhana zato imaju poruku za sve u čijim se državama tek očekuje vrhunac, a ona glasi "učite na našim pogreškama", objavio je u videu BBC.
- Nadam se da će ljudi naučiti nešto od nas, tako da se ne moraju baš toliko žrtvovati. Gledajući unazad, ovo je bio ekstremno važan period u našim životima. Sjećanja trebamo čuvati, ali su užasavajuća, pričaju danas.
- Umjesto da opisujem vrijeme provedeno u karanteni kao žrtvu, draže mi je reći da je to najbolja mjera koju je grad mogao donijeti kako bismo se borili protiv epidemije, zajedno s ostatkom države. Svatko tko je ostao doma, doprinio je.
- Wuhan je toliko vremena bio odsječen... U početku sam bila nonšalantna i nisam mislila da je tako stroga karantena potrebna, no kasnije smo se susreli i s nedostatkom potrepština i ostalim izazovima. Zavladao je neopisiv strah i nisam mogla spavati noću. Doktori i sestre preklinjali su pomoć stanovnika u obliku donacija zaštitne opreme koje je ponestalo. Nije bilo ležajeva za bolesnike u bolnicama, nije ih imao tko liječiti.
Poruka za sve
Tako pričaju stanovnici grada koji je prošao pakao talijanskog Bergama još ove godine. Naslovi koje viđamo u stranim izvorima, a opisuju trenutno stanje u SAD-u, zvuči im i više nego poznato. Wuhan je tri mjeseca proveo u strogoj karanteni, a danas s ponosom mogu reći da su je odradili kako treba.
Prisjećaju se u snimci i trenutaka kada su se stvari počele popravljati. Broj oboljelih postupno se smanjivao, u grad je stigla liječnička pomoć iz ostatka države. Zalihe su se napunile, konačno je crni scenerij prestao djelovati toliko zastrašujuć.
Jedna djevojka opisuje i kako je proslavila rođendan i Valentinovo u najstrožoj karanteni. Njen dečko, koji se pobrinuo da joj nabavi tortu te joj je priredio večeru, kaže kako se u njihovoj vezi komunikacija za vrijeme strogih restrikcija pokazala najvažnijom.
- Rijetko parovi provode baš svaki dan zajedno, 24 sata na dan. Mnoge vaše mane isplivaju na površinu, naročito u ovako kriznim situacijama. Zato je važno ljutnju ne pretvarati u šutnju, nego razgovarati. O svemu što vas muči, bit će vam lakše. Zovite svoje obitelji, bliske ljude. Sigurno se boje za vas, kao i vi za njih.
- Čitamo što se događa u svijetu. Vrlo je slično onome kako je kod nas bilo krajem siječnja. Shvaćam, očajni ste. Ako se osjećate anksiozno, ljuto, pa čak i depresivno, to je u redu. Karantena nije tu da vam oduzme slobodu, to je znanstvena metoda, jedina koju imamo protiv ove bolesti.
24. travanj 2024 14:58