StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPLAN EUROPSKE KOMISIJE

Uskoro Direktiva o zaštiti zviždača

2. srpnja 2017. - 16:09

Europska komisija nedavno je zaključila javnu raspravu o zaštiti zviždača kako bi prikupila informacije o prednostima i nedostacima zaštite ljudi koji na svjetlo dana iznose činjenice od javnog interesa.

Kako donosi portal Hrvatskog novinarskog društva hnd.hr Camille Petit iz EFJ-a je ustvrdila:- Europska federacija novinara pozdravlja javnu raspravu o Direktivi. Zviždači su postali važna tema nakon skandala LuxLeaks. Pozivamo europske institucije da zajamče dalekosežnu zaštitu onih koji zviždanjem pridonose funkcioniranju naše demokracije.

Naime, Europska federacija novinara (EFJ) sudjelovala je u javnoj raspravi i pozvala svoje članice da se pridruže diskusiji. Slijedom toga je izdvojila pet najvažnijih točaka koje će zagovarati u europskim institucijama:

1. Zviždanje je temeljni vid slobode izražavanja

Kao što je navedeno u članku 10 Europske konvencije o ljudskim pravima, članku 11 EU Povelje o temeljnim pravima i preporuci CoE CM/M/Rec(2014)7, svatko ima pravo na slobodu izražavanja i pravo na to da bude informiran. Ta su prava, koja uključuju i pravo javnosti da zna, temeljna za funkcioniranje stvarne demokracije.

2. Zviždači su novinarima važan izvor informacija

Zaštita novinarskih izvora je temeljni uvjet novinarske slobode, neovisnosti i istraživačkog novinarstva uz koji ono može imati svoju važnu ulogu čuvara. Zviždači imaju povlašten pristup osjetljivim informacijama i zato bi ih morali moći otkriti najpogodnijim kanalom – unutrašnjim ili vanjskim – bez ikakvog davanja prioriteta ijednoj informaciji. Ako se u nekom slučaju pokaže da je potreban vanjski kanal, zviždač se mora pouzdati u tajnost komunikacije s novinarom. Zaštita novinarskih izvora je dopuna snažne zaštite zviždača od osvete da bi se izbjeglo ikakvo zastrašivanje ili odustajanje da se informacija iznese u javnost.

3. Zaštitu zviždača treba uskladiti na cijelom području Europske unije

Samo mali broj zemalja članica ima razvijeno zakonodavstvo koje štiti zviždače. Neophodno je da zviždači uživaju standardnu zaštitu u čitavoj Uniji – jer neka pitanja ne poznaju granice – koja će se primjenjivati na svim poljima nadležnosti EU. Normativni okvir mora ohrabriti i olakšati zviždanje.

4. Interes kompanija mora biti u skladu s interesom javnosti

Interes kompanija ne može nadvladati interes javnosti, što je definirao i Europski sud za ljudska prava. Interes zaposlenika mora biti u skladu s pravom javnosti da zna kad se taj njen interes izvrgava riziku, kad postoji prijetnja ili kad se krši zakon.

5. Nužno je mijenjati paradigmu

Sredina mora biti postavljena tako da omogućuje da se zviždanje shvati kao čin demokratske odgovornosti a ne nelojalnosti. Treba osnovati fond iz kojeg bi se plaćale odvjetničke usluge kad zviždač bude optužen.

18. travanj 2024 06:03