StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽivotne ugroze

Uskoro će vas upozoravati na dolazak ubojite oluje; SMS poruka koja spašava živote i na mobitelima hrvatskih građana

Piše dv
24. srpnja 2023. - 07:58

Poslije zagrebačkog i banijskog potresa u Hrvatskoj je započet rad na sustavu obavještavanja građana SMS-om na nadolazeće opasnosti. Međutim sustav na koji je utrošeno osam milijuna eura zakazao je sada u razornim olujama, što je izazvalo ogorčenje i podsmijeh građana.

Ali od sustava obavještavanja i uzbunjivanja nije se odustalo.

image

O olujnom nevremenu građani bi trebali biti na vrijeme obaviješteni (ilustracija)

Vlado Kos/Cropix

U slučaju bilo koje ugroze, olujnoga nevremena, požara ili poplave, rano upozorenje stići će na naše mobitele. SMS poruka sadržavat će do 160 znakova.

"U prvoj polovici kolovoza bit će sve spremno. Tekst poruke, opasnost o kojoj se obavještava, kao i područje za koje se šalje kreira donositelj odluke", rekao je koordinator za poslovne Civilne zaštite Neven Karas za Dnevnik.hr.

Odluku o tome da građane treba upozoriti na opasnost donosit će ovlaštene osobe. Za vremenske nepogode to će biti ravnateljica DHMZ-a, u slučaju terorističke ugroze glavni ravnatelj policije, a u slučaju požara glavni vatrogasni zapovjednik.

image

Vatrogasci će obavijestiti ljude o požarima na njihovu području (ilustracija)

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

"Imali ste nekad zvučno uzbunjivanje za zračni napad, ali s obzirom na to da smo mi članica NATO-a i EU-a, naravno da imamo dodatnu sigurnost", kazao je ministar obrane Mario Banožić o tome da u slučaju vojne opasnosti obavijest šalje Glavni stožer Oružanih snaga RH.

Pravilnik o postupku ranog upozoravanja stanovništva u e-savjetovanju je do kraja ovog mjeseca pa ako građani imaju kakve prijedloge, mogu ih napisati.

Poslije slučaja s neobavještavanjem o olujnom nevremenu ipak bi se moglo očekivati da bi sada sve moglo ići bolje.

image

Ministarstvo obrane Marija Banožića zaduženo je za obavijesti o eventualnim ratnim ugrozama

Goran Mehkek/Cropix
27. travanj 2024 15:10