StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrevaranti koriste gužvu

Umjesto kovanice eura pokušali mu uvaliti skoro bezvrijednu kopiju: ‘Ajoj, susjed, netko mi je podvalio...‘

Piše DV /JL
3. siječnja 2023. - 12:44

Već prvog radnog dana s novom valutom, u centru Zagreba morali smo prilikom kupnje izbjegavati sitne podvale, piše jutarnji.hr.

U pekari blizu redakcije, koja je inače vrlo frekventna, kupnju smo platili novčanicom od pet eura. Vraćen nam je kusur od 3,30 eura. Obično ga stavimo u džep bez gledanja, ali budući da su kovanice nove i sjajne, htjeli smo ih malo proučiti. Dva Tesle, jedna karta Hrvatske i jedan - Atatürk?!

Uljez. Kovanica od jedne turske lire. Vratili smo se u trgovinu i pokazali je blagajnici.

- Ajoj, susjed, netko mi je podvalio - uzela je liru i vratila nam jedan euro, s kunom na poleđini.

Kovanica lire je na prvi pogled doista slična euru. Točnije, kovanici od dva eura, jer ima sličan promjer, debljinu i dizajn. Ključna je razlika u tome što jedna lira vrijedi 0,05 eura. Kratkim guglanjem kasnije smo otkrili da su slične prevare redovite u Španjolskoj, Portugalu, Italiji, zapravo većini zemalja eurozone, a pogotovo onima koje vrve turistima.

Portugalski mediji pišu da su zabilježeni i pokušaji s poljskim zlotima, pa čak i jamajčanskim dolarima, koji su također slično dizajnirani. Ovih dana oprez nije na odmet, pregledajte kovanice koje vam vraćaju da ne biste nenamjerno postali numizmatičari.

05. svibanj 2024 16:49