StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKORONA U EUROPI

U strahu od novog soja koronavirusa Britanci postrožuju granične kontrole, dok je u Italiji policijski sat produljen najmanje do 15. veljače

Piše HINA
15. siječnja 2021. - 21:46

Velika Britanija postrožuje kontrole na granicama kako bi spriječila da novi sojevi koronavirusa uđu na njezin teritorij, suspendirajući „koridore“ kojima su državljani nekih zemalja stizali na otok bez obavezne karantene. 

Promjena će stupiti na snagu u ponedjeljak u 4 ujutro po britanskom vremenu. Svi putnici će od tada morati pokazati negativan test na koronavirus te odmah pri dolasku otići u izolaciju. 

Ona će trajati deset dana, osim ako se osoba testira ponovno nakon pet dana i bude negativna, prenosi agencija Reuters. 

Britanski premijer Boris Johnson objavio je novu mjeru na konferenciji za medije na kojoj je hvalio britansku kampanju cijepljenja. 

London je u četvrtak zbog straha od novog soja, otkrivenog u Brazilu, zabranio dolaske iz Južne Amerike, Portugala i još nekoliko zemalja. 

Britanija je već sama svjedočila posljedicama mutacije virusa. Soj otkriven u Engleskoj pokazao se kao zarazniji te je uzrok ubrzanog širenja virusa diljem države. 

Britanija je u petak imala 55.761 novi slučaj zaraze, što je rast s 48,682 koliko je bilo dana ranije. Broj zaraženih raste usprkos nadanjima da će potpuna zatvaranja diljem zemlje pomoći u suzbijanju širenja. 

Broj novih slučajeva počeo je padati s vrhunca 8. siječnja, kad ih je bilo 68 tisuća, na 45,5 tisuća koliko ih je bilo u utorak, no onda je počeo ponovno rasti. U srijedu je Britanija imala rekordan dnevni broj umrlih – 1564 ljudi. 

Vladini podaci pokazuju da je broj onih koji su primili prvu dozu cjepiva narastao na 3,2 milijuna, s 2,9 milijuna koliko je bilo dan ranije. 

Johnson je u petak pozvao Britance da poštuju stroge restriktivne mjere i da "razmisle dvaput“ prije nego što izađu, prenosi agencija France Presse. 

Puni parkovi proteklih dana primorali su vlasti da ponove svoja upozorenja. Park u engleskom gradu Leedsu u četvrtak poslijepodne čak je bio poprište grudanja stotina ljudi. 

Britanski premijer stoga je podsjetio da je jedna od tri zaražene osobe bez simptoma, pa da građani možda šire zarazu a da nisu toga svjesni.

Istodobno, iz Italije stiže vijest da je u toj zemlji do 15. veljače produljen niz restrikcija zbog pandemije koronavirusa, uključujući nošenje zaštitnih maski i noćni policijski sat, ukazom koji je u petak potpisao premijer Giuseppe Conte.

Putovanja između regija ili autonomnih pokrajina i dalje su zabranjena osim ako je to nužno. Skijališta su također zatvorena do 15. veljače, a zatvoreni su i bazeni i teretane.

Međutim, većina učenika viših razreda moći će se od ponedjeljka vratiti u škole, dok će ostali i dalje nastavu pratiti putem interneta.

Reuters piše da se policijski sat od 22 do 5 ujutro produljuje do 3. ožujka.

Od nedjelje, u Lombardiji, na Siciliji i u regiji Bolzano mjere će vjerojatno biti i postrožene.Italija je u petak prijavila 477 umrlih od koronavirusa, a dan prije 522. Dnevni broj novozaraženih iznosi 16.146, a dan prije 17.246.

Italija je također u petak objavila da je protiv koronavirusa cijepila više od milijun osoba.

"Veliko hvala građanima i našim zdravstvenim službama za ovaj izniman odgovor", napisao je Conte na Facebooku. "Italija je prva zemlja u EU-u kada se radi o broju cijepljenih osoba. To je ohrabrujući podatak", naglasio je.

Italija je od početka pandemije u veljači prošle godine prijavila 81.325 umrlih od covida-19, po čemu je šesta na svijetu.

Zaraženo je ukupno 2,35 milijuna ljudi.

19. travanj 2024 01:54