StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODLAZAK DOBROTVORKE |

U 103. GODINI UMRLA OMILJENA MLJETSKA UČITELJICA Obožavala je Prožuru, a svojim učenicima slala je novac za blagdane

Piše DV
23. rujna 2020. - 14:54
U talijanskom gradu Malé u 103. godini života umrla je omiljena mljetska učiteljica Jolanda Vecchietti. Ova vijest rastužila je Prožuru, mjesto u kojem je ova žena ostavila veliki trag. Jolanda je s talijanskom voskom 1941. godine stigla u Prožuru, a njezini učenici jedne godine bili su nemalo izenađeni kada su za blagdane od svoje bivše učiteljice dobili svaki po 100 eura, da bi ih jednom prilikom izenadila sa 500 eura.

Priču o učiteljici Jolandi Dubrovačkom vjesniku ispričala je profesorica Nelka Lovrić, čija je majka također bila profesorica u Prožuri.



Za vrijeme talijanske okupacije prožurska škola imala je tridesetak učenika.
Pazila je, prema pričanjima učenika iz Prožure da svi dobiju jednaku porciju kruha i marmelade, isposlovala je brojne tada povlastice za mljetske ribare kojima nije bilo dozvoljeno ribati, i nastojala da djeca ne osjete okupaciju talijanskih vojnika.
Još 1998. Jolanda Vecchietti dobila je posebnu spomen ploču nakon što je odlučila financirati obnovu mjesne crkve, no bez obzira na sve okolnosti u kojima je stigla u Prožuru i u kojima je radila, pričaju njezini bivši učenici, voljela ih je kao da su njezini, a ona se "ponašala kao da je ovdje rođena, i balala u nošnji kao prava pravcata Mljećka".



Mala seoska škola u Prožuri ili "Scuola Rurale" kako je imala naziv tijekom okupacije čak i tada, u takvim okolnostima, bila je izvor smijeha i veselja, a osoba koja se za to pobrinula i danas je živa u sjećanjima njezinih učenika.

Sveta misa za učiteljicu Jolandu služit će se u subotu 26. rujna u Prožuri.
19. travanj 2024 19:02