StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUSPJEH JE ZAGARANTIRAN |

TURIZAM NA PELJEŠCU ČEKA DOVRŠETAK MOSTA: Nastave li Kinezi ovim tempom, već idućeg ljeta prvi gosti ‘dignut‘ će na noge cijeli kraj

Piše Stanislav Soldo/SD
29. lipnja 2020. - 18:51
Prvi putnici iz Komarne prema Brijesti i obrnuto mogli bi novim pelješkim mostom prijeći dogodine na ljeto, ako ne bude kakvih većih problema u gradnji. Ako Kinezi nastave ovim tempom, Neretvani, ali i dnevni i vikend gosti iz BiH mogli bi ljetovati na prekrasnim pelješkim plažama, koje će tako postati dostupnije i prometno povezanije. Bit će jednostavnije i brže preko mosta doći na Drače negoli se voziti do Gradca ili Zaostroga, piše Slobodna Dalmacija.

Nema straha da će sporija gradnja pristupnih cesta (stonske obilaznice), koje će, već je sasvim jasno, kasniti i duže od godine dana, utjecati na korištenje mosta u tom razdoblju.

Hrvatske ceste su se dosjetile pa će se proširiti postojeća cesta kroz naselje Drače do spoja na staru pelješku cestu, koja će služiti za promet sve dok se ne dovrše moderne i brze pristupne ceste kakve su propisane u projektu mosta. Dakle, čim Kinezi sagrade most, njime će se moći voziti i prelaziti s jedne na drugu stranu.

Novi zamah

Izgradnjom mosta, na Pelješcu i u dolini Neretve promijenit će se puno toga, poglavito u turističkom smislu. Primarna turistička djelatnost dobit će novi zamah jer atraktivne pelješke plaže već dogodine postaju bliže domaćim i inozemnim gostima.
Nadaju se tome i pelješki ugostitelji, koji očekuju turistički procvat posebice središnjeg i istočnog dijela poluotoka koji je rjeđe naseljen i turistički znatno manje razvijen od zapadnog dijela.

– U ovom trenutku o tome je prerano govoriti, ali sigurno je da će dovršetak mosta biti poticajan za pelješki turizam. Mi cijenimo svakog gosta i onoga koji pojede jednu kamenicu, ali i onoga tko ih pojede deset – ističe poznati stonski ugostitelj Sveto Pejić.
Osim što skraćuje put prema Pelješcu i susjednim otocima, Mljetu i Korčuli, koji postaju privlačniji turistima, mostom se izbjegava i dvostruki prijelaz državne granice u neumskom koridoru. Na pelješke i korčulanske plaže tako bi mogli dolaziti posjetitelji iz delte Neretve i susjedne Bosne i Hercegovine na jednodnevnim izletima, što do sada nije bilo moguće zbog slabe prometne povezanosti.

Izrađena studija potvrđuje da će turisti dolaskom na Pelješac preko pelješkog mosta i vožnjom istočnim dijelom poluotoka moći bolje upoznati kulturne znamenitosti Stona i Malog Stona (zidine, uzgajališta školjki i solana), ali i pelješka vinogorja i podrume.
Pelješki vinar iz Putnikovića Jozo Rabušić ističe da će se nakon izgradnje mosta središnji dio Pelješca otvoriti ne samo posjetiteljima iz Hrvatske, već i onima iz BIH.

'Neće kriza vječno trajati'

– Neće ovakva situacija i korona-kriza vječno trajati, moramo misliti na budućnost – naglašava Rabušić. Po njegovim riječima, intenzivniji turizam na Pelješcu treba povezivati s poljoprivredom, primjerice lozom i maslinom, po uzoru na Italiju.
Osim očekivanog povećanja individualnog izletničkog prometa, izgradnja pelješkog mosta sigurno će utjecati i na povećanje broja organiziranih jednodnevnih izleta, osobito iz smjera delte Neretve i Makarske rivijere, a što uključuje i izletnički promet prema otocima Korčuli i Mljetu. Rast izletničkog prometa može se očekivati i u obrnutom smjeru, iz Orebića i Korčule prema Splitu, Mostaru, Međugorju i drugim atraktivnim kopnenim odredištima, predviđaju stručne studije.

Sve to nužno povećava i broj noćenja na poluotoku Pelješcu. Predvidiv broj noćenja u općini Ston u 2022. godini trebao bi se kretati negdje na razini od oko 205 tisuća noćenja (38% više nego u 2018. godini). Nadalje, tri godine nakon otvaranja pelješkog mosta, broj noćenja na području općine Ston ne bi trebao premašiti brojku od oko 260 tisuća noćenja (ili oko 75% više nego u 2018. godini), stoji u studiji „Poželjni plan razvoja turizma poluotoka Pelješca u kontekstu izgradnje pelješkog mosta“.

S obzirom na potencijal Stona i njegovih zidina kao kulturno-turističkog izletničkog odredišta, ali i atraktivnosti plaža u Žuljani i Prapratnoj, porast izletničkog prometa trebao bi se povećati za oko dva do tri puta u odnosu na današnje stanje.
Osim toga, izgradnjom mosta prometna dostupnost općine Orebić također će se značajno unaprijediti, kao i učinci na stacionarni i na izletnički turistički promet.

Prema predviđanjima, broj noćenja na području općine Orebić u 2022. godini mogao bi se kretati oko brojke milijun. S druge strane, tri godine nakon otvaranja mosta, broj noćenja u općini Orebić mogao bi dosegnuti razinu od oko 1,2 milijuna noćenja (ili 30-ak% više u odnosu na 2018. godinu).

Kad je riječ o izletničkom prometu, a uzimajući u obzir ne samo postupno prelijevanje vikend kupača od istoka prema zapadu poluotoka, već i rast potražnje za turizmom vina, očekivana dinamika rasta trebala bi biti nešto izraženija. Drugim riječima, u odnosu na sadašnje stanje, izletnička bi se potražnja mogla povećati za oko 40 posto, posebice ako se u međuvremenu realizira projekt izgradnje žičare na vrh Sveti Ilija, kada bi se stvorili uvjeti za još veći rast izletničkog prometa.

Uzletjet će i Janjina i Ston

Ipak, puštanje mosta u promet skupa s pristupnim cestama najviše će pridonijeti poboljšanju prometne dostupnosti općine Janjina i zapadnog dijela općine Ston, pa je očekivati da će turistička kretanja na području ovih dviju općine biti najviše pod utjecajem novog mosta.

Procjenjuje se da bi se u godini puštanja u promet mosta (2022. godina) broj noćenja u općini Janjina trebao kretati negdje na razini od oko 79,0 tisuća noćenja (35% više nego u 2018. godini). Nadalje, tri godine nakon otvaranja pelješkog mosta, broj noćenja na području općine Janjina mogao bi se kretati na razini od oko 105 tisuća noćenja (ili 80% više od 2018. godine). S obzirom na očekivani rast dolaska vikend kupača na području Sresera i Drača, porast izletničkog prometa trebao bi biti dvostruko veći u odnosu na trenutačno stanje - optimistične su prognoze.

- Mi smo do sada imali situaciju da su gosti po četiri-pet sati čekali na granicama da bi došli na Pelješac. Nakon što se izgradi most, toga više neće biti. Možda će nas opteretiti dnevni gosti, ali to je zanemarivo u usporedbi sa svim benefitima koje donosi revitalizacija turizma u općini Janjina – kazao je načelnik Vlatko Mratović, koji ističe da su most i koridor VC dobitna kombinacija za ovdašnji turizam jer će na Pelješac moći dolaziti i vikend gosti iz Mađarske, piše Slobodna Dalmacija.
24. travanj 2024 19:37