StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRASTIČNO POGORŠANJE

Treći smo najgori u EU s cijepljenjem, pogledajte kako stojimo po broju oboljelih i umrlih

Piše Jutarnji list
22. listopada 2021. - 09:26

Nastavlja se trend drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj. U protekla 24 sata zabilježena su 3053 pozitivna testa na covid-19, što je u odnosu na petak prije sedam dana povećanje od 56, a prije 14 dana čak 74 posto. Najgora je situacija u Zagrebu gdje je u 24 sata bilo gotovo 700 pozitivnih, donosi Jutarnji

Da nam ne ide najbolje, potvrđuje i nova koronakarta koju na tjednoj bazi izrađuje Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), a na kojoj je od ovog tjedna, osim Zagreba, i cijela Slavonija obojena tamno crveno. Ostatak Hrvatske, Jadran i sjever ostali su u crvenom. U tamnocrvenom je i cijela Slovenija. S druge strane, Španjolska, Portugal, Francuska i Italija nemaju niti jednu crvenu, a kamoli tamnocrvenu regiju te su većinom potpuno sigurne, odnosno zelene ili narančaste.

Dvije doze

Sudeći prema tome, zemlje koje imaju veću cijepljenost imaju manje novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih. Prema posljednjem tjednom izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Hrvatska je na 22. mjestu u Europskoj uniji kada se gleda 14-dnevna incidencija i broj zaraženih, ali i umrlih. Po oboljenjima su od nas lošiji samo Slovenija, Latvija, Rumunjska, Estonija i Litva. Više je umrlih u Grčkoj, Latviji, Litvi i Rumunjskoj, a najgora je situacija u Bugarskoj.

Posljednji podaci ECDC-a o cijepljenosti u EU također govore da se Hrvati nisu iskazali. Naime, potpuno je cijepljeno dvjema dozama, odnosno jednom kada je u pitanju Johnson & Johnson, samo 51,4 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj. S tim postotkom iza sebe ostavljamo samo Rumunjsku i Bugarsku, a čak i Slovenija ima osam posto više cijepljene odrasle populacije.

Zanimljivo je vidjeti i stanje po drugim zemljama, pogotovo zemljama u vrhu. Tako Irska ima 91,8, a Malta 91,1 posto cijepljenih. I druge zemlje, poput Španjolske (83%), Italije (78,3%), Švedske (78,5%) i Francuske (85,4%), imaju znatno više cijepljenih.

Smrtni slučajevi

Cijepljenost, očito, uzročno-posljedično utječe i na smrtne slučajeve gdje također ne stojimo dobro. Prema podacima Worldometersa, prošli tjedan u Hrvatskoj je preminulo 30 ljudi na milijun stanovnika. U Bosni i Hercegovini čak 64, Crnoj Gori 72, Bugarskoj 104, a u Srbiji 44 preminula na milijun stanovnika. S druge strane, bitno su povoljniji brojevi zapadnije pa je u Njemačkoj preminulo pet osoba na milijun stanovnika, u Italiji četiri, Španjolskoj pet, Češkoj šest, Švicarskoj i Francuskoj tri, a u Poljskoj osam.

Unatoč nedovoljnoj cijepljenosti, ipak imamo neke efekte u odnosu na prethodne valove. Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je usporedio drugi i treći val s četvrtim te zaključio kako je u prethodnim valovima broj hospitaliziranih pratio broj novozaraženih, a u četvrtom je valu ta krivulja povoljnija. Najveći dnevni broj novozaraženih u trećem valu bio je 8. travnja - 3217, a u drugom valu je najviše oboljelih u 24 sata bilo 10. prosinca - 4620.

Hoćemo li i sada doći do tih brojeva, teško je prognozirati, ali ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u svojim medijskim istupima nije bila pretjerano optimistična te je rekla da se može očekivati i 4500 novih dnevnih oboljenja.

Premijer Andrej Plenković jučer se na sjednici Vlade dotaknuo nezadovoljavajućeg broja cijepljenih i zaključio da imamo cjepivo, stoga ne vidi razlog da nam brojevi budu ovoliko visoki.

- Odgovornost je svakoga da razmisli i donese slobodnu odluku, utemeljenu na činjenicama da se cijepi. To je stav struke, liječnika i Znanstvenog savjeta Vlade. Od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, 80 posto pacijenata na respiratoru nije bilo cijepljeno - rekao je premijer i dodao da te brojke sve govore.

Mlađi zaraženi

Naglasio je da je 93 posto preminulih imalo više od 60 godina, a 98 posto njih više od 50 godina, što posebno govori o važnosti cijepljenja starijih osoba.

- Kod nas je situacija slična onoj u svijetu, necijepljene osobe su rezervoar u kojem se širi virus i gdje dolazi do mutacija - zaključio je Plenković te pojasnio da se i cijepljeni mogu razboljeti, ali uz blažu kliničku sliku.

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je na teške kliničke slike.

- U posljednjih tjedan dana od ukupnog broja hospitaliziranih, njih 70,8 posto nije cijepljeno niti jednom dozom - izjavio je Beroš.

Dodao je kako se najviše novih slučajeva bilježi među mladima od deset do 19 godina te onima od 40 do 49 godina.

Koji će biti daljnji odgovor na epidemiju, raspravit će ekspertna skupina Ministarstva zdravstva na sastanku koji je najavio ministar.

Naravno, postavlja se i pitanje znače li ovi brojevi novo pooštravanje mjera, no iz Vlade su demantirali takve navode, donosi Jutarnji

18. travanj 2024 20:58