StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpogledajte video

Tragedija izbjegnuta za dlaku: pijani vozač u Zagorju upao na reli stazu i zamalo se zabio u natjecatelja

Piše HINA
10. rujna 2023. - 14:35

Vidno alkoholizirani civilni vozač je unatoč upozorenjima suca, probivši sigurnosnu traku za zatvaranje prometa, osobnim vozilom ušao na trasu brzinskog ispita relija Kumrovec i skoro se sudario s natjecateljem, objavili su organizatori relija.

Tijekom održavanja devetog brzinskog ispita u Desiniću drugoga dana 12. Rallyja Kumrovec, vozač je vozeći u smjeru suprotnom od smjera odvijanja brzinca ugrozio svoju i sigurnost natjecatelja.U svega nekoliko sekundi vožnje stazom u suprotnom smjeru vozač je gotovo izazvao frontalni sudar s posadom Glasenčnik/Pistotnik. Tragedija je izbjegnuta bravuroznom reakcijom rally vozača koji je skrenuvši trkaći auto na travnjak pokraj ceste izbjegao koliziju.

Samo nekoliko sekundi kasnije civilno vozilo je uklonjeno s trase brzinskog ispita, pozvana je policija koja je utvrdila da je vozilom upravljala osoba u alkoholiziranom stanju te je preuzela daljnje postupanje. Organizatori Rallyja Kumrovec poduzeli su sve sigurnosne i pripremne organizacijske mjere propisane od strane Svjetske automobilističke federacije te Hrvatskog auto i karting saveza, a koje su uvjet za organizaciju autorally natjecanja. Za natjecanje su ishođene sve suglasnosti i dozvole tijela lokalne samouprave i policije.

Osuđuju ispad

Na brzinskom ispitu Desinić koji se odvijao na dionici dugačkoj 4.18 km, sukladno Planu sigurnosti bilo je raspoređeno više od 50 sudaca i redara te je upravo zahvaljujući njihovoj brzoj reakciji spriječena tragedija. Također, lokalno stanovništvo na vrijeme je obaviješteno o održavanju natjecanja i zatvaranju javnog prometa na određenim cestama putem tiskanih obavijesti, plakata i letaka koji su dostavljani u poštanske sandučiće, putem sredstava javnog informiranja te putem internetske stranice natjecanja www.rally-kumrovec.com.

- Ovim putem kao organizator utrke oštro osuđujemo neodgovorno ponašanje pojedinaca koji na bilo koji način u prometu u ugrozu dovode živote sportaša, sudaca i gledatelja. Također, ispričavamo se zbog ove cjelokupne situacije, neugodnosti i šoka posadi Mitja Glasenčnik i Matej Pistotnik iz AMTK Velenje. Napominjemo kako je riječ o izdvojenom incidentu i kako se takve situacije nikada ranije nisu dogodile na našem natjecanju u Kumrovcu. Apeliramo na policiju i pravosuđe da ovakva i slična nedjela shvate kao ozbiljno ugrožavanje života sportaša, sudaca i gledatelja, a koje je nedopustivo u svakom civiliziranom društvu, te da one koji ih svojim ponašanjem uzrokuju najoštrije kazne - stoji u priopćenju organizatora.

26. travanj 2024 08:20