StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNastavak suđenja za tragediju u HE Plat

Svjedočio inženjer elektronike: ‘ Privremeno rješenje o uporabi HE u Platu postoji od 1965.godine, a ovaj pogon ima posebni status u HEP-u...‘

Piše Ahmet Kalajdžić
19. ožujka 2024. - 12:08

Na Županijskom sudu u Dubrovniku danas je nastavljen sudski kazneni postupak petorici optuženika za tragediju u podzemnoj strojarnici Hidroelektrane Dubrovnik. U nastavku sudskog postupka pokušat će se utvrditi relevantne činjenice koje su 10. siječnja 2019. godine u Platu dovele do požara i smrti mladih radnika Mata Maškarića, Ivice Zvrka i Davora Pozniaka.

image
Bozo Radic/Cropix

Pred Vijećem Županijskog suda ponovno su se na optuženičkoj klupi našli dipl.inž. elektrotehnike Mato Mišković (71) iz Cavtata, dipl.inž. strojarstva Nikola Rukavina (64) iz Zagreba i dipl. inž. elektrotehnike Željko Starman (68) iz Zaprešića koje ŽDO Dubrovnik tereti da su nezakonitim postupanjem izazvali opasnost po život ljudi i imovine većeg opsega te tako prouzročili smrt više osoba i imovinsku štetu velikih razmjera. Građ.inž. Miljenko Vučić (76) iz Slanog se tereti da je nepropisno postupajući iz nehaja, pri građenju izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, što je bilo uzrok smrti više osoba i imovinske štete velikih razmjera.

Među optuženima je i Sonia Pozaić kao predstavnica tvrtke HEP proizvodnja koju Državno odvjetništvo tereti kao pravnu osobu da je povrijedila zakonske dužnosti te je odgovorna za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Danas među optuženima nije nazočio elektroinženjer Ivica Nujić (48) iz Zagreba kojeg se tereti da je iz nezakonitim postupanjem iz nehaja izazvao opasnost za život i tijelo ljudi. No, nazočio je njegov branitelj i rasprava se normalno odvijala.

image
Bozo Radic/Cropix

Prvi je svjedočio inženjer elektrotehnike Stipe Crnjak koji,međutim, nije znao zašto je pozvan da svjedoči u ovom postupku. Izjavio je kako je 2011. zaposlen u HEP proizvodnji d.o.o. a da je od 2016. radio kao voditelj Službe za strateško-tehničku nabavu. Bio je na radnom mjestu voditelja projekta, u Varaždinu i Fužinama, a nakon tragedije u Platu bio je zadužen za sanaciju u Platu. Rekao je kako u HEP-u postoji puno projekata, a on je radio reviziju glavnog projekta zamjene i obnove HE Dubrovnik, ali se kasnije u tom projektu odustalo od namjere zamjene agregata.

U vezi revizije projekta kontaktirao je Mata Miškovića i Iva Miletića te kolega iz Povjerenstva, ali ne i Rukavinu niti Starmana. S Perom Miletićem jest komunicirao, ali se nije sjetio sadržaja tih razgovora. Crnjak je rekao kako nije bio uključen u postupak izdavanja glavnih dozvola za HE Dubrovnik nego je kao član Povjerenstva trebao dati primjedbe na projekt koje su projektanti trebali uvažiti i primijeniti.

Sjetio se da je sve hidroelektrane trebalo uvesti u jedinstveni registar te se obratio HERI da im odobri status povlaštenog proizvođača, ali je HERA to uvjetovala prilaganjem potrebne dokumentacije među kojom i uporabne dozvole. Da bi je ishodili trebalo je u roku 10 dana uraditi Geodetski elaborat, a Ministarstvo graditeljstva RH je odlučilo da promjeni nadležnosti te je to prebačeno na upravna tijela Dubrovačko-neretvanske županije te je ta dozvola izdata 2017.a HERA je status odobrila 2018.godine.

Svjedok je rekao kako privremeno rješenje o uporabi HE u Platu postoji iz 1965.godine, a zbog kompleksnosti ta HE ima posebni status u HEP-u. Pojasnio je kako do 2013. nije imao bilo kakvih zadataka glede HE u Platu, ali zna da su od 60-ih godina 20.stoljeća za Plat postojale 32 građevinske dozvole koje su većinom izdavane u Beogradu ili Sarajevu te je 1965. izdano privremeno rješenje za uporabu, ali uz obvezu uklanjanja nedostataka kao npr.uklanjanje eksplozivnih sredstava.

image
Bozo Radic/Cropix

Oko iskaza Iva Miletića iz istrage, kad je rekao da je Crnjak više puta govorio o potrebi ishođenja uporabne dozvole koja će zamijeniti građevinsku dozvolu te da se pri tome pozivao na kontakte s nadležnim Ministarstvom, svjedok je rekao kako ne zna što je Miletić tako shvatio:- Moguće da je krivo protumačio podatke o HE Fužine koja je na poseban način ishodila uporabnu dozvolu?! Ne znam kakva je sudbina glavnog projekta HE Dubrovnik ali mi smo kao tim dali svoje primjedbe na projekt i ne znam što je s tim projektom dalje bilo. Osobno sam svoje primjedbe predao Ivu Miletiću kao voditelju tima, a sve su primjedbe objedinjene i na zajedničkom sastanku je o njima raspravljano- pojasnio je Crnjak koji je za svoju odgovornost naglasio kako je, kao i svaki član tima, odgovarao osobi koja ga je imenovala u tim.

Odgovarajući na upite odvjetnice Doris Košte, pravne zastupnice roditelja preminulih zaposlenika, Crnjak je, pojasnivši vremenski okvir svog angažmana za HE Dubrovnik koji je okončan utvrđivanjem stanja nakon tragedije rekao da izvanredno održavanje nije iziskivalo izdavanje građevinske dozvole. Potom je na upite drugog zastupnika oštećenih, odvjetnika Hrvoja Tokića rekao da je podloga izrade mapa bila postojeća dokumentacija, a svrha glavnog projekta (za koji nije znao koliko je mapa imao) bilo je ishođenje građevinske dozvole. Za izradu mapa nije korištena projektna dokumentacija javne nabave ta unutrašnjost pogona. Glede uporabnih dozvola za Plat, izdane su jedna za nadzemne, a druga za podzemne objekte.

image
Bozo Radic/Cropix

Svjedok je branitelju Mata Miškovića, odvjetniku Jošku Čehu, objasnio funkcionalnost pogona Plat a u sklopu izvanrednog održavanja obavljeni su svi planirani radovi ali tad nisu bile utvrđene katastarske čestice. Crnjak nije mogao usporediti opseg radova izvedenih prije i poslije tragedije. No, kad mu je predočen dio iskaza Iva Miletića koji je izjavio da se pričalo kako dio glavnog projekta može zamijeniti građevinsku dozvolu te da je ta ideja krenula od Crnjaka osobno, svjedok je ustvrdio:

-Miletić je krivo interpretirao moje riječi i povezao ih s HE Fužine (za koju građevinska dozvola nije trebala). Tek sam 2016.godine upoznat s projektom HE u Platu te nikako nisam mogao 2013. ili 2014. Ivu Miletiću izreći ideju o korištenju dijela glavnog projekta kao zamjenu za građevinsku dozvolu- odgovorio je inž. Crnjak naglasivši:- Ne mogu komentirati projekte u koje nisam uključen, ali mnogi takvi projekti završe na polici kao nerealizirani. Komplet remont agregata spada u redovito održavanje i ne iziskuju posebna odobrenja, a u zamjeni ploča obloge nakon tragedije postavljene su limene ploče, a sve prema projektu Ivana Kalafatovića.

Nakon ovog dijela svjedočkog iskaza, predsjednik Sudskog vijeća, sudac Nikša Lučić je odredio polusatnu pauzu.

24. travanj 2024 08:04