StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmale su im plaće

Sve se mijenja osim cijena u saborskoj menzi! Za 26 kn političari na meniju imaju lazanje, bečki odrezak, junetinu u umaku..., i to s juhom i desertom! Provjerili smo koliko bi ih ta ista jela koštala u splitskim restoranima

Piše Damir Šarac/sd
3. srpnja 2022. - 22:00

Cijeli svijet je posljednjih mjeseci zahvatila kriza, poskupljenja svega i svačega, a posebno hrane idu u nebo, u turističkim sredinama još i više, tako da su već u prvom naletu postradali kućni proračuni običnih građana. Ipak se čini da je jednu oazu potpuno zaobišlo poskupljenje – kantinu hrvatskog Sabora u kojoj su cijene ostale na povijesno niskim razinama, a fotografiju cjenika i menija objavio je Večernji list. Glavno jelo s prilogom je 15 kuna, juha i desert su još po četiri kune, a salata tri. Dakle, pun tanjur hrane u saboru, izaći će zastupnike cijelih 26 kuna. Za te novce u restoranu u Splitu ne možete dobiti ni bočicu vode, a u dućanu to je cijena samo salate! I premda se na saborskim sjednicama biju povijesne verbalne bitke, nitko ni da spomene solidariziranje s običnim građanima. Makar u cijenama hrane, piše Slobodna Dalmacija.

Ali nije baš da i u saborskom restoranu cijene nisu išle gore, ali ne u zadnja tri mjeseca otkad vlada globalno ludilo s cijenama, nego u odnosu na 2009. kad je glavno jelo s prilogom stajalo čak 12 kuna, a cijeli meni 23 kune. Ovakve cijene u saborskoj kantini su moguće i potpuno legitimne, jer je riječ o menzi zatvorenog tipa, samo za zaposlenika i sabornike, pa se ne plaća porez. Ali uza sve to, zanimljivo je.

Sabornici svakog dana mogu birati između dva jela, poput pečene vratine i variva od mahuna, pirjane teleće jetrice u prošeku plus palente, junetine u umaku od šampinjona, lazanja bolognese, bečkog odreska s pečenim krumpirom, kobasica s grahom, pljeskavice i đuveča, popećka od prosa, ribe s povrćem ili pilećeg filea u umaku od čilija te njoka.

Svjedoci i kušači saborske hrane kažu kako nije riječ o ekstra klasi, ali sudeći po tjednom jelovniku, nezahtjevan hrvatski građanin bi preživio. Posebno s tim cijenama, budući da s onima ne koje on nailazi, bilo u dućanima bilo u restoranima, pa i za istu ovakvu ponudu – nema šanse.

Kad bismo saborski meni prošlog tjedna usporedili s cijenama u restoranima Splita, jednog od najskupljih hrvatskih gradova, onda već zadiremo u područje astronomije.

Pokušali smo usporediti cijene iz Sabora i cijene istih ili vrlo sličnih jela iz Splita.

Najlakše je pronaći burger, popularna 'pljeska' varira od pučkog jela iz fast-fooda,a li i kvalitetne delicije, pa se može naći na meniju velikog broja ugostiteljskih objekata, od najprostijih u uličnom kiosku, preko specijaliziranih pa do ekskluzivnih. Takve su i cijene, a u Splitu burgeri dopiru i do stotinjak kuna.

Zapamtimo dakle, burger s prilogom je u saborskoj kantini 15 kuna, a uz salatu 18 kuna. Tako se nekako servira i u ugostiteljstvima na sunčanom Jadranu. Probrali smo nasumično nekoliko cijena identičnih jela u splitskim ugostiteljstvima i u Saboru, uz napomenu kako cijene u splitskim restoranima mogu biti i dvostruke od ovih koje navodimo i tu nema pravila.

U Toto's burger baru na Trumbićeboj obali klasični burger s prilozima je 52 kune, u

Maloj kući 38 do 50 kn, u Burger kingu do 66 kn, a u Škatule 50 do 66 kn. Lazanje s mesom u konobi More su 75 do 80 kuna, u Velom mistu 82 kune, u Masline 73 kune, u Dalmatina 68 kuna. Pileći file u umaku u konobi More je 70 kuna, u Healt inu je 80-ak kuna, u A5itu 49 kuna, a u Golog kuhara 69 kuna. Bečki odrezak je u konobi More 110 kuna, u Golog kuhara 59 kuna, u Marendina 75 kuna, a u Ist i pit 79 kuna. Pučka jela poput teleće jetrice zapadaju od 50 do 70 kuna, fažol i kobasice 35 do 50 kuna, a pečena vratina 40 do 50 kuna.

S onih saborskih 25 kuna u splitskim se restoranima ne biste najeli.

18. travanj 2024 17:09