StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRIJATELJSTVO JAČE OD POTRESA

Stjepan Simović ispričao nam je o posjetu Konavljana prijateljima iz Banovine: U Hrvatskom Čuntiću su nas dočekali kao kraljeve, oduševile su ih naše nošnje

Piše Gabrijela Bijelić
21. siječnja 2022. - 13:30

Da iz velike nevolje može nastati trajno i čvrsto prijateljstvo pokazali su ovih dana Konavljani posjetom malom ali ponosnom mjestu u Banovini, Hrvatskom Čuntiću, kojemu su pomogli prvih dana nakon katastrofalnog potresa u prosincu 2020. Hrvatski Čuntić je kao predgrađe Petrinje tada pretrpio ogromne štete, a momci iz DVD-a Čilipi su s drugim volonterima odmah pohrlili pomoći pogođenima:

image
Konavoske narodne nošnje u Banovini
Stjepan Simović/Fb

- Popravili smo im sve srušene krovove i našli se pri ruci što god im je trebalo. Stvorila se tako divna priča i suradnja sa tamošnjim samostanom svetoga Antuna Padovanskog . Oni su u rujnu došli k nama u Konavle i pozvali nas u uzvratni posjet koji se, eto, dogodio ovaj tjedan za njihov blagdan svetog Antuna Pustinjaka. Ugostili su nas kao kraljeve, primili su nas čelnici Petrinje i Županije, njihov župnik fra Petar Žagar bio je divan domaćin. U crkvu smo im došli odjeveni u narodne nošnje i vatrogasne odore, što ih se posebno dojmilo – prepričao nam je županijski vatrogasni zapovjednik, Konavljanin Stjepan Simović, dio ugođaja iz posjeta prijateljima u Banovini. Izaslanstvo Hrvatskog Čuntića ponovno će za Konavle krajem ljeta, kako bi zeleni i plavi kantun Hrvatske ostali u trajnom kontaktu.

image
Konavljani u posjetu Banovini
Stjepan Simović/Fb

Stjepan Simović je posjet petrinjskom kraju iskoristio za susret s kolegama pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe Petrinja predvođenih njegovim prijateljem Zvonkom Ljubičićem. Svi konavoski vatrogasci dobili su zahvalnice za pomoć stradalnicima potresa:

- Nezaboravni trenuci sa dragim prijateljima će uvijek ostati u našim srcima!!! Tople riječi fra Petra sjetile su nas teških trenutaka potresa koji nas je zauvijek spojio!!!Jedna najveća Hvala za sve što ste nam pružili! - zahvalio je na svom FB profilu Simović domaćinima na gostoprimstvu.

18. travanj 2024 08:55