StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZahladilo je

Stigla nam je velika promjena: tri regije ‘u crvenom‘, pada i snijeg. Temperature padaju još i niže, HAK upozorava

Piše dv
8. siječnja 2024. - 08:10

Najavljena promjena vremena stigla je u Hrvatsku, javlja HRT. Državni hidrometeorološki zavod kaže da će u ponedjeljak u zemlji biti pretežno oblačno te da će u Gorskoj Hrvatskoj i na istoku ponegdje biti i snijega. Na Jadranu će pasti malo kiše, a poslijepodne će biti sunčano, pogotovo na sjeveru.

Puhat će umjereni sjeveroistočni vjetar, a na istoku sjeverozapadni, mjestimice s jakim udarima. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita lokalno orkanskim.

Temperatura zraka na kopnu od -5 do 0 stupnjeva Celzija, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 0 do 5, na sjevernom Jadranu od 2 do 8, a u Dalmaciji uglavnom od 6 do 12.

DHMZ je u ponedjeljak izdao crveno upozorenje za riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal. Narančasto je upozorenje na snazi u splitskoj regiji te sjevernoj i srednjoj Dalmaciji. Žuto je upozorenje izdano za ostatak Hrvatske. Snijeg i/ili poledica zadesit će osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju.

U riječkoj bi regiji vjetar mogao zapuhati i brzinom od 200 kilometara na sat. U Kvarneru i Kvarneriću mogao bi doseći brzinu od 130 km/h, a u Velebitskom kanalu 175 km/h.

Zbog olujnog vjetra za sav su promet zatvorene autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje, te Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene zbog čega se vozi obilazim cestama, izvijestio je u nedjelju navečer Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, državna cesta Gračac-Obrovac-Karin (DC27) državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, te Paški most.

Na autocesti A7 Rijeka istok-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilom.

Na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti DC99 između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti LC58107 Kraljevica-čvor Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja (DC8) zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te ostala vozila bez zimske opreme na cestama u Lici: DC1 Ondić (g. ž. ZD) - Gračac; DC25 Lički Osik (D25) - Gospić - Karlobag (D8); DC218 Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje; ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Srb-Otrić:

ŽC5217 Donji Lapac-Mazin-Bruvno; na svim županijskim i lokalnim cestama na području Donjeg Lapca i Korenice.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada mjestimice u Lici i Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

- Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme - rekao je HAK.

Zbog izvanrednog događaja dionica državne ceste (DC2) most Ilok-Bačka Palanka zatvorena je za vozila teža od 3,5 t.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Porozina-Brestova, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Mišnjak-Stinica, Prapratno-Sobra; katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka; brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Katamaran na liniji Jelsa-Bol-Split isploviti će u 06:15 sati na relaciji Stari Grad-Split, bez uplovljavanja u luke Bol i Jelsa.

Katamaran na liniji 9603 Split-Bol-Jelsa isploviti će na relaciji Split-Stari Grad bez pristajanja u luke Bol i Jelsa. Polazak iz luke Split je u 16,30 sati.

Zbog izvanrednog događaja granični prijelaz Ilok zatvoren je za vozila teža od 3,5 t.

26. travanj 2024 19:55