StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetObavještajni podaci

S američkog izvješća skinuta oznaka tajnosti: rat u Ukrajini koštao je Rusiju 315.000 poginulih i ranjenih vojnika

Piše dv
13. prosinca 2023. - 16:44

Prema izvješću s kojeg je skinuta oznaka tajnosti američkih obavještajnih službi, rat u Ukrajini koštao je Rusiju 315.000 ubijenih i ranjenih vojnika, što je gotovo 90 posto osoblja koje je imala na početku sukoba, prenosi Glas Amerike  informacije izvora upoznatog s obavještajnim podacima.

U izvještaju se procjenjuje da je modernizacija ruske vojske unazađena za najmanje 18 godina zbog gubitaka Moskve u ljudstvu i oklopnim vozilima.

Rusi tvrde kako su zapadne procjene ruskih žrtava u ratu pretjerane i da se skoro uvijek podcjenjuju ukrajinski gubici. Izvor iz obavještajne zajednice navodi kako se u izvješću procjenjuje da je Rusija započela vojnu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. sa 360.000 vojnika.

image
Anastasia Smolienko/Nurphoto Via Afp

„Od tada je 315.000 ruskih vojnika - ili oko 87 posto ljudstva ubijeno ili ranjeno, rekao je izvor, dodajući da su ti gubici razlog zašto je Rusija bila prisiljena promijeniti standarde novačenja i poslati bivše zarobljenike na bojište u Ukrajinu.

„Ruska vojska ostala je bez 1300 oklopnih vozila na bojnom polju i morala je pojačati svoje snage tenkovima T62 proizvedenim 1970-ih, rekao je izvor.

Kijev podatke o žrtvama tretira kao državnu tajnu, a dužnosnici kažu da bi otkrivanje podataka naštetilo njihovoj obrani. Izvješće New York Timesa u kolovozu navodi procjene američkih dužnosnika da je broj ukrajinskih žrtava blizu 70.000.

Povjesničar Jaroslav Tinčenko i volonter Herman Šapovalenko izjavili su prošlog mjeseca da je projekt "Knjiga sjećanja" potvrdio stradavanje 24.500 ukrajinskih vojnika i civila, ali oni navode kako je taj broj mnogo veći.

image
Marek M. Berezowski/Anadolu Via Afp

 

27. travanj 2024 19:35