StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘PAPRENI‘ COVID TEST|

RAVNATELJ OB DUBROVNIK, MARIJO BEKIĆ: Nabavne cijene testova su različite od ustanove do ustanove, a tu su i troškovi zaštitne opreme, prekovremeni...

Piše Kristina Filičić
23. rujna 2020. - 07:23
- Radio sam testiranje svojevoljno da budem miran kad sam se iskrco s broda na drive inu i platio 1850 kuna. Kad opet budem iš'o na brod, opet moram platit' testiranje. A svugdje je jeftinije nego u nas – kaže nam jedan dubrovački pomorac na pitanje o cijeni PCR testiranja na SARS-CoV-2 u Dubrovniku pa dodaje uz osmijeh kako je od Dubrovnika jedino skuplji test na Korčuli jer 'oni moraju još naplatiti i transport briseva do grada'.

- A što reći?! Prije se slalo u Zagreb te briseve pa je doš'o aparat ovdje pa su očito opet našli neko opravdanje za tako visoku cijenu. Kao kad kod istog proizvođača u gradu kupite stol pa ga skuplje platite nego u Splitu. A stol isti. Niđe veze – smatra naš pomorac. Mišljenja je kako će uskoro manje više sve brodarske kompanije pokrivati troškove testiranja svojih pomorcima jer inače neće moći ukrcati posadu.

image
Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik
Tonči Plazibat/Hanza media


I dok će dobrom dijelu pomoraca troškove korona testa snositi poslodavci, sugrađani koji požele provjeriti sumnju jesu li Covid pozitivni pa i ako nemaju nikakvih simptoma, moraju posegnuti u svoj džep. I to poprilično duboko.
- Jesmo, najskuplji smo. U Domu zdravlja je testiranje 1850 kuna a u bolnici 1500 kuna. S time što nama po ugovoru s Općom bolnicom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo bolnica za analizu testova naplaćuje 1500 kuna. Mi dakle uzimamo briseve, nosimo u bolnicu na analizu, bolnički laboratorij s novim aparatom kojeg su kupili i s novim obučenim ljudima izanalizira i pošalje nam rezultate testa u roku 12 do 24 sata – pojašnjava ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.

Na pitanje koji su troškovi u konačnoj cijeni sadržani kaže:
- U našoj cijeni je cijena izrade testa koju nama bolnica naplaćuje 1500 kuna i mi na to još nadogradimo 350 kuna naših troškova s obzirom na ljude koji rade tu, opremu koju trošimo. Mislim da je 350 kuna nešto što je nama optimalna cijena i ispod toga se ne isplati raditi – smatra Bazdan i dodaje:
- Svi oni kojima je skupo mogu napraviti test u Općoj bolnici za 1500 kuna ali kažu nam često pomorci kako im se ne da tamo čekati, ovdje odmah dođu na red i onda se odluče za ovu veću cijenu.

Dnevno u prosjeku bude sedam do deset komercijalnih testiranja u Domu zdravlja, pretežno stranaca i pomoraca te nešto domaćih.

image
arhivska fotografija
Tonči Plazibat/Cropix


Nalazi su pogotovo pomorcima potrebni i na engleskom jeziku. Primjerice u Splitu ta usluga cijenu povećava za sto kuna.
- Mi imamo našu medicinu rada koja je certificirana po europskim i svjetskim standardima za izdavanje nalaza i damo nalaze prema zahtjevu i na engleskom jeziku i ne naplaćujemo to ništa. Nama je dvojezična potvrda o testu automatska.

Na kraju pitamo ravnatelja Doma zdravlja zašto je Dubrovnik najskuplji pa i kad je testiranje na Covid 19 u pitanju:
- To morate pitati Opću bolnicu Dubrovnik koja naplaćuje te cijene s obzirom da je to najveći iznos cijene. Ali moram reći, imamo izvrsnu suradnju i dobro radimo s bolničkim laboratorijem gdje u podne i ponoća šaljemo testove. Jer mi testiramo i po uputi epidemiologa idemo i u domove za starije, u Josipovac. Kad god odnesemo briseve u bolnicu oni to prime – kaže Bazdan i najavljuje kako će Dom zdravlja od 15. listopada uzimati i brisove s medicinskom indikacijom, dakle na uputnicu.

image
Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić


- U Općoj bolnici Dubrovnik cijena testa na SARS-CoV-2 za korisnike koji ga osobno plaćaju je 1 507 kn. Rezultati testa se dostavljaju, na zahtjev korisnika putem e-maila, 8 - 12 sati od uzorkovanja a najkasnije nakon 24 sata – kaže ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić i pojašnjava što je sve uračunato u sveukupnu cijenu:
- Uzimanje epidemiološke anamneze osobi koja se testira, uzimanja uzorka, izrada uzorka te dostavljanje istog putem e-maila na hrvatskom i engleskom jeziku i potrošni materijal potreban za uzimanje uzorka i izradu nalaza.

Na pitanje zašto je testiranje na Covid 19 kod nas najskuplje, ravnatelj Bekić kaže:
- Cijena nabave testova različita je od ustanove do ustanove, a tržišna cijena testa je bitan čimbenik u formiranju cijene. Dodatni čimbenici koji formiraju završnu cijenu su troškovi nabave zaštitne opreme koja je potrebna pri uzimanju brisa i samom izvođenju testiranja, nabava dodatne opreme zbog povećanja kapaciteta rada i prekovremeni rad djelatnika koji su uključeni u pružanje usluge. OB Dubrovnik je za funkcioniranje molekularne dijagnostike COVID-19 uz djelatnike Odjela za laboratorijsku dijagnostiku angažirala za rad tri eksperimentalna biologa, jednog molekularnog biologa, medicinsko laboratorijskog inženjera i laboratorijskog tehničara, obzirom da COVID laboratorij radi od ponedjeljka do nedjelje kroz 24 sata, te su time povećani troškovi zbog prekovremenih sati osoblja koji su angažirani u testiranju na COVID-19.

image
Dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije
Božo Radić/HANZA MEDIA


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić naglašava:
- Testiranje koje provodi županijski ZZJZ je takozvani 'brzi test', koji ima mali kapacitet (dva testa odjednom), ali je rezultat gotov za sat vremena, za razliku od drugih testova čiji se rezultati čekaju i po cijeli dan. Zavod taj test plaća 820 kn, a za pacijenta krajnja cijena iznosi 1.507,00 kn, budući da ta cijena uključuje materijal, zaštitnu opremu, dodatne troškove za zaposlenike (prekovremeni sati, pripravnosti i slično). 

Ravnatelj Lakić ne zna kolika je cijena testiranja u drugim zavodima pa je izostao i odgovor zašto je dubrovačko testiranje skuplje. Primjera radi, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko goranske županije naplaćuje test 698,21 kuna, a splitsko –dalmatinski zavod 823 kune. Nigdje u Hrvatskoj PCR test nije besplatan, osim medicinski indiciranim Hrvatima s uputnicom, čiji test plaća HZZO. Svi ostali koji se žele testirati bez uputnice, bilo da je riječ o Hrvatu ili stranom državljaninu, u većini hrvatskih gradova gdje se test može obaviti plaćaju između 700 i 900 kuna. U Dubrovniku 1507 kuna u bolnici i u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, 1850 kuna u Domu zdravlja Dubrovnik. Treba naglasiti da ustanove cijene testiranja formiraju samostalno.

Postoji i opcija privatne poliklinike Marin med. U njoj je cijena testa na Covid čiji rezultat ćete dobiti u roku 48 sati, 1500 kuna za hrvatske državljane, a 1850 za one koji nemaju hrvatsko zdravstveno osiguranje. Ukoliko testirana osoba želi rezultate PCR testa za 24 sata to će je stajati tri tisuće kuna.

Dubrovački brodar 'Atlantska plovidba' snosi troškove testiranja svojih pomoraca koji prilikom ukrcaja 'moraju imati potvrdu o negativnom testu na COVID-19, ovisno od ukrcaja, u nekima je to 48, a nekima 72 sata prije leta iz svoje destinacije' potvrđuje nam Sanja Putica zadužena za odnose s javnošću i investitorima u Atlantskoj plovidbi.
- Testiranja se u Dubrovniku provode u Općoj bolnici Dubrovnik gdje test stoji 1500 kn. Kompanija snosi troškove testiranja i gledajući na zdravlje i sigurnost kao prioritet, ne želimo ulaziti u cijenu – kaže Putica
25. travanj 2024 19:19