StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTIŽE PREDAH OD VRUĆINE

Prognoza za sljedeće dane i vikend: U Dalmaciju napokon dolazi zahlađenje i kiša, evo gdje će biti najviše padalina

Piše slobodna dalmacija
3. kolovoza 2021. - 19:25

Sutra će biti pretežno sunčano, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu povremeno s umjerenom naoblakom. Uz jači razvoj oblaka uz zapadnim je predjelima moguća mjestimična kiša ili poneki pljusak s grmljavinom, osobito u untrašnjosti Istre i na širem riječkom području. Vjetar većinom slab, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i umjeren južni i jugozapadni, a na Jadranu u početku slabo, a od sredine dana i umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura većinom od 12 do 17, a najviša dnevna između 28 i 33 °C, navodi DHMZ, donosi Slobodna Dalmacija.

A kada će doći najavljena promjena vremena?

- Frontalni sustav premještat će se preko Jadrana u četvrtak. Zbog toga će već u noći na sjevernom Jadranu biti kiše, pljuskova i grmljavine. Oborine će rano ujutro stići do sjeverne Dalmacije, a sredinom dana do srednje, proširit će se popodne i na ostatak. Oborine će biti neravnomjerno raspoređene, ali lokalno će biti izraženijeg grmljavinskog nevremena i obilnih pljuskova s kojima lokalno može pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Jugo će puhati još prije promjene, potom će vjetar okretati na zapadne smjerove, navečer podno Velebita i na buru. Toplo, ali s pljuskovima osjetno svježije.

Nešto nestabilnosti još je moguće u noći na petak i petak rano ujutro, ali će veći dio dana biti djelomično sunčan i suho. Popodne će puhati umjerena do pojačana tramontana. Jutro i večer malo svježiji, danju većinom od 28 do 34°C - navodi Dalmacija danas.

Tijekom vikedna će se temperature opet podizati, a sunca će biti više nego oblaka.

A evo što kaže Zoran Vakula za HRT.

- Mnogi su i odahnuli od vrućine. U sjevernim je krajevima Hrvatske najviša temperatura zraka bila i za oko 8 °C niža nego u nedjelju. Manje osvježenje moglo se osjetiti gotovo posvuda, ali ne i na jugu Hrvatske, gdje se zadržalo podjednako vruće i sparno.

Premda nam je topliji zrak već počeo dolaziti, vrućina se do vikenda neće posvuda vratiti. Ovaj će tjedan u većini krajeva, osobito unutrašnjosti, biti jedan od svježijih u dosadašnjem dijelu ljeta - u kopnenom području uz malo vrućih dana, ponegdje i nimalo, pa bi se neki mogli sjetiti pokojnoga Gumbeka i legendarne rečenice: "Lakše se diše."

Pritom će u barem nekim mjestima biti i jedan od kišovitijih tjedana - ali ne zbog svakodnevne kiše, nego zbog često obilnije u četvrtak, kada je ponovno velika vjerojatnost lokalnih olujnih nevremena - moglo bi se reći i oluja na godišnjicu "Oluje" - i to ne samo na kopnu i na sjevernom Jadranu, nego - nakon duljeg vremena - gotovo duž cijeloga primorja, na kojem će vrućina također popustiti, kratkotrajno čak i prestati. Vjetar uglavnom neće biti jak, osim vjerojatno u četvrtak. No, o tome detaljnije i pouzdanije prognoze i upozorenja tek slijede - navodi Vakula, donosi Slobodna Dalmacija.

25. travanj 2024 18:29