StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNe spremajte kapute

Pripremite se na intenzivnu promjenu vremena: bit će bure i kiše, u nekim dijelovima Hrvatske i snijega

Piše DV
13. ožujka 2023. - 20:57
Split, 280222. Promjenjive vremenske prilike izmjenile su se tijekom dana od bure i hladnoce do kise, pa i sunca. Na fotografiji: u gradu tek pokoji setac na buri i kisi.Paun Paunovic/Cropix

- U utorak će u većini krajeva biti još toplije, posebice na istoku Hrvatske. No bit će i vjetrovito, u unutrašnjosti uz često jak jugozapadnjak, na Jadranu jako i olujno jugo. Kiše, ponegdje i u obliku obilnih pljuskova s grmljavinom, najprije će biti na sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru, zatim i drugdje, najkasnije na jugu i istoku, donosi Slobodna Dalmacija.

Razmjerno kratkotrajna, ali intenzivna promjena vremena osobito će se osjetiti u srijedu, kad će jako zahladnjeti, uz umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova, na Jadranu jaku i olujnu buru i tramontanu. Pritom u gorju treba računati i na snijeg.

Od četvrtka ponovno suho i sunčanije, uz postupni porast temperature i slabljenje vjetra, ali u četvrtak će još puhati jaka bura i tramontana - kaže u svojoj tjednoj vremenskoj prognozi Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a za HRT.

- Veći dio utorka u istočnim hrvatskim krajevima još će prevladavati sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, te puhati slab i umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar. Tek navečer naoblačenje s kišom, pa i u obliku pljuskova. Najviša dnevna temperatura između 20 i 23 °C.

Bit će relativno toplo - ujutro oko 10 °C, a danju oko 20 °C °C u središnjoj Hrvatskoj. Prijepodne barem djelomice sunčano, a zatim sa zapada slijedi porast naoblake s kišom, moguće i grmljavinom. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, na udare moguće nakratko i olujan.

Na zapadu zemlje najoblačnije, osobito od sredine dana s kišom, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Vjetar u gorju jak jugozapadni i južni, a na sjevernom Jadranu jugo, ponegdje olujno. Najviša temperatura zraka od 10 °C u gorju do 16 °C na moru.

U Dalmaciji djelomice sunčano, a poslijepodne jače naoblačenje s kišom i grmljavinom, lokalno i izraženijim pljuskovima. Jako, na otvorenom moru moguće i olujno jugo. More u jačanju na valovito. Temperatura danju oko 17 °C.

Podjednaka će biti i na krajnjem jugu Hrvatske. Nakon djelomice sunčanog dana, navečer i osobito u noći na srijedu bit će kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će jako i vrlo jako jugo uz porast valovitosti mora.

U srijedu u unutrašnjosti zahladnjenje, te umjeren do jak sjeveroistični i sjeverozapadni vjetar, u gorju i snijeg. Kiša će do večeri padati na istoku - drugdje će postupno prestati, uz smanjenje naoblake. U četvrtak slabljenje vjetra i barem djelomice sučano, a u petak još sunčanije, ujutro uz mraz.

U srijedu će kiša najprije prestati na sjevernom Jadranu, uz razvedravanje, pad temperature te jaku i olujnu buru i tramontanu, a na jugu će kiše biti do kraja dana, ponegdje i obilnijih pljuskova. Od četvrtka pretežno sunčano, u početku još i vjetrovito, a u petak će bura i tramontana oslabjeti - prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

19. travanj 2024 13:14