StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetšok na cesti

Prije nego što je zatvorena splitska ulica, odvila se prava drama: ‘Dijete je još u šoku! Sreća da je muž bio pribran‘

Piše Marin Prvan/SD
5. veljače 2023. - 15:11

Uslijed sinoćnjeg kaosa na splitskim ulicama, sva sreća da nitko nije ozbiljnije ozlijeđen. 

A da je sreća stvarno bila bitan faktor pri preživljavanju najjače lokalne bure u zadnjih godinu dana, posvjedočila nam je i naša čitateljica. Naime, ona se s obitelji oko 18 sati vozila ulicom Domovinskog rata, u smjeru grada, kada je iznenada...

- Na nas je pala daska duga i široka dva metra i razbila nam auto. Daska je doletila takvom brzinom… Sva sreća pa je muž bio priseban i dobro reagirao, jer me strah pomislit šta je moglo biti, pogotovo s obzirom na neočekivanost i faktor iznenađenja... Trebalo je zadržati smjer automobila da ne udarimo u drugi… A s nama u autu je bilo maloljetno dijete koje je još pod stanjem šoka… - uznemireno prepričava N.I. za Slobodnu Dalmaciju.

Obitelj je sve prijavila policiji, koja je onda hitno zatvorila ulicu za prometovanje.

image
Duje Klaric/Cropix

Sugovornica nam kaže da će se lim popraviti, ali je zanima hoće li netko preuzeti odgovornost za opasnost u koju je doveo građane.  

- Nikoga ne planiramo tužit niti tražimo naknadu, ali bi bilo lijepo da svatko bude odgovoran na mjestu na kojem radi i da malo razmisli u kakvom stanju ostavlja gradilište - rezimirala je Splićanka.

Zbog bure zatvorena jedna od glavnih splitskih prometnica: opasni predmeti padaju po ulici, blokirana do daljnjega

Evo kolika je snaga bure u Splitu, opasnost vreba na svakom uglu: pogledajte kakvu je scenu snimio naš fotoreporter

image
Duje Klaric/Cropix

Inače, nakon što su u 19.10 sati zatvorena oba pravca splitske ulice Domovinskog rata, iz Westagate Towera, tvrtke investitora Dalmatia Towera, demantirali su da su padala stakla s njihovog tornja.

- Nije istina da s nebodera padaju dijelovi konstrukcije. Riječ je o građevinskoj ogradi koja se nalazila ispred objekta i koju je orkanska bura srušila na tlo. Također, na Dalmatia Toweru nije slomljeno nijedno staklo već je riječ o građevinskom i staklenom otpadu s gradilišta u dvorištu objekta kojeg je vjetar razlomio. Na Dalmatia Toweru radovi su još uvijek u tijeku i držimo se svih sigurnosnih protokola, no ne možemo utjecati na ekstremne vremenske prilike koje su danas zahvatile Split i Hrvatsku - poručili su.

image
Duje Klaric/Cropix

Prema službenim podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, jučer je izmjerena najjača brzina vjetra u Splitu u posljednjih godinu dana.

Oko 21 sat su udari dostizali čak 146 kilometara na sat, čime je Split najvjetrovitiji grad na hrvatskoj obali. Na Marjanu je detektirana brzina vjetra od oko 148 kilometara na sat.

Bura rušila stabla po Splitu, stradalo više vozila, jedno je poklopilo i u Vukovarskoj. Pogledajte akciju ‘spašavanja‘

image
Jakov Prkic/Cropix

Jaka bura s orkanskim udarima čitavog dana rušila je stabla po Splitu, pri čemu je stradalo više automobila. 

U večernjim satima jedno se stablo srušilo na vozila parkirana u Vukovarskoj ulici, kod križanja s Dubrovačkom, pri čemu je jedno doživjelo ozbiljniji udarac.

16. travanj 2024 16:20