StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBIZARNE ODREDBE |

PRAVILNIK MINISTARSTVA O DRŽAVNOJ MATURI - Draga djeco, slobodno prepisujte, kazne nema, bitno je samo da vas ne uhvate odmah, nego naknadno!

Piše Slobodna Dalmacija
16. srpnja 2020. - 07:41
Prepisuj, ali pazi da te baš odmah ne ulove!
S malo karikiranja, tako bi se ukratko mogla sažeti skandalozna i nepoštena pravila koja već godinama vrijede na državnoj maturi, a koja su ove godine pokazala sav svoj paradoks, piše Slobodna Dalmacija.

Kako smo već pisali, ove godine tijekom postupka ocjenjivanja ispita mature, dakle naknadno – što je važno napomenuti, jer razlike između detektiranja prepisivača "in flagranti" i naknadno itekako postoje – ocjenjivači su utvrdili kako je čak 18 učenika jedne zagrebačke privatne gimnazije prepisivalo na eseju iz hrvatskog jezika A razine.
Da apsurd bude veći, isti ti učenici, plus još dvoje (ukupno 20 iz iste škole), kao i šestero učenika Gimnazije Gospić, prepisivali su (i) na testovima iz matematike obiju razina. I taj je prekršaj također uočen tijekom vrednovanja ispita.

Kako neslužbeno doznajemo, prepisivanje je u jednom od tih slučajeva otkriveno tako što je veći dio tih ispita dospio kod istog ocjenjivača, koji je odmah prepoznao podudarnost u odgovorima. Pitanje je bi li sve prošlo "lišo" da su testovi bili disperzirani kod različitih ocjenjivača.

Sad dolazimo do glavnog problema – ti učenici prekršitelji "kažnjeni" su, a to im omogućuje Pravilnik o polaganju državne mature koji donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, tako što su im testovi poništeni, ali priliku za ispravak dobili su već unutar istog roka. Točnije, spomenuti Pravilnik propisuje da se učenike za koje se tijekom postupka ocjenjivanja utvrdi opravdana sumnja na prepisivanje može pozvati da ponovno polažu taj ispit, i to najkasnije do objave rezultata ispita državne mature u pojedinom (istom) roku.

Varalice bolje prolaze

Drugim riječima, čak i učenici koji su ove godine tijekom ljetnog roka dvostruko prepisivali, ako su na ponovljenom testiranju uspješno položili te ispite, mogu ravnopravno konkurirati za upis na fakultete već u ovome, ljetnom roku. Kao da se ništa nije dogodilo. Za njih čak nema ni neke velike novčane kazne, jedino ako dolaze izvan Zagreba moraju platiti prijevoz i smještaj, budući da se naknadno polaganje ispita provodi uglavnom u Zagrebu, i to u prostorima koje odredi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) te pod strogim nadzorom djelatnika NCVVO-a.

S druge strane, ako vas u prepisivanju ili omogućavanju prepisivanja ulove na licu mjesta, tijekom pisanja ispita državne mature u školi ili u ispitnom centru, te s tom nečasnom radnjom nastavite i nakon prvotne opomene, slijedi vam poništavanje tog ispita i mogućnost polaganja tek u sljedećem, u ovom slučaju jesenskom roku. Takvi učenici, dakle, gube šansu upisivanja fakulteta u istom roku.

Ova pravila, više-manje, vrijede godinama, s tim da je Nacionalni centar 2016. godine uveo dodatna, prema kojima se u slučaju da se učenike uhvati u prepisivanju ili u krađi ispita kažnjavalo zabranom pristupa ispitima mature dvije godine, no zabrana je već sljedeće godine spuštena na "tekuću godinu". Ministrica Blaženka Divjak donosi pak 2018. izmjene Pravilnika na temelju kojih se prepisivačima uhvaćenima "in flagranti" omogućuje ponovni izlazak na ispit već u sljedećem ispitnom roku. Međutim, to se i dalje nije odnosilo na one za koje se sumnja na prepisivanje potvrdi naknadno u postupku ocjenjivanja, što je ove godine dovedeno do apsurda.

Ogorčeni i revoltirani maturanti ovih dana po društvenim mrežama ne kriju nezadovoljstvo takvom nepoštenom praksom, osobito jer je nekima od njih, kako pišu, nedostajalo po 0,33 posto bodova da prođu pojedini ispit, a zbog tog pada sada na maturu mogu tek najesen.

"Igrali smo pošteno na ispitima, nismo varali, a varalice su prošli bolje", poručuju ti maturanti.

Odgovor iz Ministarstva

Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a, potvrdila nam je kako su već u ponedjeljak, kada su objavljeni privremeni rezultati mature, ponovno poslali zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja za hitnom izmjenom Pravilnika o polaganju državne mature.
– Svjesni smo i godinama upozoravamo na nelogičnosti vezane uz prepisivače. Još 2018. godine tražili smo da se to ispravi.

Centar ne donosi Pravilnik, nego samo po njemu postupa. Želimo jasno definirane i ujednačene mjere koje će se poduzimati prema prijestupnicima i njihovim pomagačima, a ne da se stječe dojam kako se neke od njih i nagrađuje – poručuje Katavić.
Isto tako, dodaje, u Pravilniku stoji kako su za pravilnost i zakonitost provedbe ispita u školama odgovorni ravnatelji, a za provedbu ispita u ispitnoj prostoriji voditelj te dežurni nastavnici, međutim, nigdje se ne spominju i moguće mjere za njih.

– Ovako proizlazi da za uočene nepravilnosti mjere izričemo samo učenicima – upozorava Katavić.
Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na ovu su temu samo kratko odgovorili kako će "Ministarstvo, u suradnji s NCVVO-om, razmotriti prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika s ciljem podizanja kvalitete u provedbi državne mature", piše Slobodna Dalmacija.
20. travanj 2024 10:57