StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAJAVLJUJE NOVE ŠTEDNJE |

PLENKOVIĆ "Svako naglo odustajanje od mjera može poništiti sve ono što smo učinili"

Piše Jutarnji list
7. travnja 2020. - 20:39
Premijer Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je govorio o borbi protiv koronavirusa, ali i mjerama kojima se nastoji pomoći tvrtkama i radnicima čiji su poslovi ugroženi zbog pandemije, donosi Jutarnji list.

- Mi smo u kontekstu ove krize izašli s dva paketa mjera. Onaj prvi bio je brza reakcija Vlade kako bismo ublažili posljedice krize i kako bismo najjačim oružjem udarili na pandemiju. S obzirom na to da te mjere utječu na gospodarsku aktivnost išli smo s dva paketa koji imaju dva cilja. Stati iza hrvatskih radnika i hrvatskih poduzetnika. Mi smo sada omogućili i da poslodavci na posao vrate radnike koje su otpustili u ožujku i da dobe vladinu potporu od 4000 kuna za svakog od njih.

Hrvatska je, po nekim kalkulacijama, nakon Malte zemlja koja je najviše izašla u ususret gospodarstvu - dodao je premijer.
Kako će država kontrolirati poslodavce koji koriste mjere, a ipak otpuštaju radnike? - pitala je novinarka.
- Mi tu nemamo dilema, koristit će ih samo oni koji će zadržati radnike, nad tome ćemo pažljivo bdjeti. Oni koji će mjere zlorabiti, svi će morati vratiti sredstva. Do sada je nešto manje od 100.000 tvrtki tražilo pomoć, a isplaćeno je već više od 100 milijuna eur, to jest 765 milijuna kuna,

Gdje možemo očekivati rezove u javnom sektoru? - bilo je iduće pitanje.
- Dubina ove krize je nešto što još nismo imali. Činjenica je da smo se mi od siječnja počeli dobro pripremati s nizom poteza. Bit je da ovako veliku krizu možemo iznijeti kao društvo jedino solidarno. Ja cijenim način na koji su se građani prilagodili novim okolnostima, da su odgovorni i disciplinirani i da poštuju preporuke epidemiologa. Apeliram još jednom na strepljenje, jer se ova zaraza najbrže širi unutar bliže obitelji.

Rezovi

Što se tiče rezova, svi ministri moraju napraviti uštede u svojim sektorima, kao i drugi korisnici državnog proračuna. To ne znači kraj investicija, jer one u krizi moraju biti pokretači gospodarstva. Što se tiče solidarnosti, jasno je da svi to moramo zajedno podnijeti kao društvo. Razgovarat ćemo sa sindikatima i prije kraja ovog tjedna, mislim da su svi svjesni da moramo reagirati - rekao je premijer.

Agencija Fitch je snizila izglede Hrvatske z pozitivnih u stabilne i kažu da će se turistički sektor urušiti za 50 posto, a BDP za pet posto. Koje su procjene ministarstva financija?
- To je jedna od dvije agencije koja je digla hrvatski rejting na investicijski, a ovo zapravo nije promjena ocjene, nego promjena izgleda. Kako će to izgledati, još do kraja ne znamo. Mi se vodimo potpunom transparentnošću Vlade u svim ovim pitanjima i sigurno je da će biti još pitanja. Što se tiče rebalansa proračuna, prvo ćemo raditi preraspodjele.

Upitan koliko je ugrožena likvidnost same države, premijer je rekao:
- Mi prvo tražimo sredstva na domaćem tržištu, a razgovaramo i s međunarodnim institucijama, ali i institucijama EU od kojih neke stvari već dobivamo. Gledamo, također, i međunarodna financijska tržišta.

Sada je ipak prioritet očuvanje ljudskih života. Hoće li Hrvatska uspjeti iskontrolirati virus i spriječiti urušavanje zdravstvenog sustava?
- Vlada je cijelo vrijeme imala istu strategiju i to je jako važno, i drugačije od mnogih drugih država. U ovom trenutku nemamo lijek koji funkcionira, nemamo cjepivo i ne znamo kada ćemo steći imunitet. Dok se jedno, drugo ili treće ne riješi, morat ćemo taktizirati. Mi smo kao Vlada odlučili udariti svom silinom na virus i to tako da restriktivnim mjerama odvojimo zaražene od onih koji to nisu. Hrvatska trenutno u odnosu na druge zemlje ima sporiju razinu zaraze i relativno nisku stopu smrtnosti -  rekao je Plenković pa dodao.
- Što se tiče balansa restriktivnih mjera, mi smo se vodili savjetima struke. Sada idemo i na pomoć gospodarstvu.

Krivo protumačena izjava

Najavili ste relaksaciju?  - dodala je novinarka.
- Ja ovu riječ čak ne želim ni ponoviti jer izvučena iz konteksta - ja sam samo govorio o otvaranju tržnica. Svako naglo odustajanje od mjera može poništiti sve ono što smo učinili. Ono što je meni bitno, što je bitno Vladi, je čuvati ljudske živote, čuvati zdravlje. Nema toga što nam je u ovom trenutku važnije. To je svima prioritet. Svaki život jednako vrijedi, i od bebe, i od nekoga tko je u zrelijoj životnoj dobi - rekao je premijer.

Zagreb je pogodio snažan potres, tko će voditi obnovu u gradu? - upitala je novinarka.
- To je bio razoran potres, osobno sam obišao dosta dijelova grada i Krapinsko-zagorske županije i štete su na njima dosta velike. U centru Zagreba gotovo da nema starije zgrada, a da nije pretrpjela znatne štete. Mi ćemo prvo procijeniti štetu pa pripremiti zakon kojim ćemo urediti modalitet obnove u kojoj će svi sudjelovati. Imamo vremena za dobar zakon.
Na kraju je premijer upitan razmišlja li se o odgodi parlamentarnih izbora zbog koronavirusa.
- Nije bilo rasprave o tome, izbori su tek na jesen i nismo o tome razmišljali, to nije prioritet - zaključio je Plenković, donosi Jutarnji list.
19. travanj 2024 11:03