StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠTO RADI PREDSJEDNIK? |

PERO MALDINI - Milanović je najavio da će djelovati znatno drukčije od svoje prethodnice koja je koristila svaku priliku za pojavljivanje u javnosti

Piše Slobodna Dalmacija
8. travnja 2020. - 07:56
Slike su trebale govoriti više od riječi. Zoran Milanović sjedi na klupi. Sam samcat. I zamišljeno gleda u daljinu. Tek koji mjesec nakon što je prisegnuo za novog hrvatskog predsjednika, svijet se suočio sa epidemijom epskih razmjera. Koronavirus je uzdrmao i Hrvatsku. Liječnici broje mrtve, vlasti ograničavaju kretanje, ekonomija je na koljenima, piše Slobodna Dalmacija.

Predsjednik sjedi i šuti. Kao, našalio se netko na internetu, kakav hrvatski Forrest Gump. S jednim malim ispravkom. Slike predsjednika nisu prave. Riječ je bila o – fotomontaži.

Ono što je, međutim, točno jest da se Milanović ne gura u prvi plan. Ne komentira poteze Nacionalnog stožera, ne kritizira vladu. Ponaša se onako kako se dosad nikada nisu ponašali njegovi prethodnici Stipe Mesić i Ivo Josipović. Ni Franjo Tuđman, iako se on u ovoj priči ne računa jer je predsjednik u njegovom mandatu imao neusporedivo veće ovlasti.
Definitivno ne kao Kolinda Grabar Kitarović, koja nikada nije mogla izdržati da tako dugo bude daleko od očiju javnosti.

- Obzirom na specifičnu situaciju kojom izvršna vlast prilično dobro upravlja nema ni potrebe za posebnim uplitanjem Predsjednika. A obzirom na ograničene ingerencije, nije ni bilo za očekivati neki njegov veći angažman – kaže nam politolog sa dubrovačkog Sveučilišta prof. dr. Pero Maldini koji je za Slobodnu Dalmaciju analizirao Milanovićeve poteze posljednjih nekoliko tjedana.

Sve političke teme – navodi on - baš kao i gotovo sve druge teme, u potpunosti su zasjenjene epidemijom korona virusa. Tako su i aktivnosti Predsjednika Republike slabo zamjetne, premda su mediji uredno o njima izvješćivali. Riječ je o protokolarnim i prigodnim aktivnostima iz redovitog djelokruga Predsjednika RH, kao što su bile dvije posjete inozemstvu, obilježavanje godišnjica iz Domovinskog rata  te posjet pripadnicima HRM-a.

Uz to, nekoliko puta je dao izjave vezane za sanaciju posljedica potresa u Zagrebu i aktualnu epidemiju dajući punu potporu naporima izvršne vlasti i Nacionalnog stožera civilne zaštite u provedbi mjera zaštite građana. Očitovao se i po pitanju
solidarnosti i mogućeg smanjivanja plaća proračunskim korisnicima.

- Treba se prisjetiti i da je Milanović najavio da će djelovati znatno drukčije od svoje prethodnice – koja je, nota bene, koristila
svaku priliku za pojavljivanje u javnosti, pa i kad za to doista nije bilo razloga – te da će svojom riječju nastojati kompenzirati inherentna institucionalna ograničenja svoje funkcije. Dakle, tu suzdržanost bismo mogli, za sada, razumjeti u tom kontekstu – ocjenjuje Maldini.

To stanje, ističe on, neće trajati vječno. Čim se situacija sa epidemijom prevlada, a život normalizira, i politički akteri će se vratiti uobičajenim aktivnostima.
- A one će obzirom na skore parlamentarne izbore biti naglašeno u središtu pozornosti. Tek u tim okolnostima moći će se jasnije procijeniti je li ovo privremena i prigodna diskretnost ili će to biti stil novog hrvatskog predsjednika – zaključuje Maldini.
Zasad se Milanović drži strogo, gotovo pa štreberski svojih ustavnih ovlasti. Ne priča o stvarima o kojima ne odlučuje. Ne kritizira Vladu. Ne nabraja propuste. Ne zaoštrava, nego tek diskretno šalje poruku da odluka o praćenju mobitela građana zbog epidemije lako može doći u koliziju sa ljudskim pravima.

Gotovo kao da glumi predsjednika kakvog je ranije zagovarao za Hrvatsku: izabranog u parlamentu da obavlja isključivo protokolarne dužnosti.

No, nedajmo se prevariti. Predsjednik sa karakterom neće dugo biti fikus. Samo je procjenio da epidemija nije najbolje vrijeme da vodi svoje bitke, piše Slobodna Dalmacija.
 
20. travanj 2024 13:54