StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOČAST GLUMICI

Park u Zagrebu bit će nazvan po Miri Furlan, poznata je i lokacija!

Piše Bruno Drempetić/Jutarnji list
7. rujna 2022. - 15:52

Legendarna glumica Mira Furlan, koja je preminula početkom prošle godine, uskoro bi mogla dobiti svoj park u Zagrebu. Naime, kako stoji u prijedlogu Mjesnog odbora Petrova, koji je podržala Gradska četvrt, glumičino ime mogao bi nositi park u Jurkovićevoj ulici, koji je u blizini njezine zagrebačke adrese u Petrovoj, piše Jutarnji list.

- Mira Furlan svakako zaslužuje park - kaže nam Rada Borić, predsjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova. Dodaje i da trenutno zbog kompleksnosti procedure ne može sa sigurnošću reći da će park u Jurkovićevoj dobiti glumičino ime.

- Prednost je što je ovdje predložena lokacija, ali ne bi bilo prvi put da nam iz Gradskog ureda za katastar kažu da imenovanje nije moguće - objašnjava Borić.

- Mira je živjela tu u blizini i posve je u redu da park nosi njeno ime - konstatira predsjednica Vijeća Gradske četvrti Miljenka Buljević. Prijedlog je stigao i na adresu Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, no još se nije našao na njegovu dnevnom redu. Lokacija koja bi trebala nositi ime Mire Furlan obrasla je zelena površina kraj Dječjeg vrtića Medveščak, dijelom i neprohodna. Tamo su se 70-ih godina prošlog stoljeća nalazile barake za potrebe bivše vojne bolnice, a danas je prostor potpuno zapušten.

Plan uređenja

- To nije ništa čudno za Zagreb. Pa postoje i slučajevi imenovanja ulica koje ne postoje - kaže Saša Šimpraga iz platforme 1POSTOZAGRAD. Upravo je on 2016. godine pokrenuo inicijativu da ta zelena površina postane parkom. Ona je 2015. godine i dotjerana, visoka trava je pokošena, šipražje uklonjeno, no nakon toga nije održavana. Bilje je opet nesmetano raslo.

Usprkos tome što park ne postoji, Šimpraga se slaže s njegovim novim imenom.

- To je dobro iz dva razloga: prvi je zbog osobe koja je zaslužila tako nešto, drugi je će to možda konačno pokrenuti rješavanje stvari oko parka - smatra. Šimpraga je u rujnu prošle godine pokrenuo novu inicijativu da se prostor koji prema GUP-u ima status parkovne arhitekture, posebno vrijednog dijela prirode, uredi. Status parkovne arhitekture mu je dodijeljen, navodi Šimpraga, zbog njegovih karakteristika i kaskadnog oblikovanja. Do zelene površine može se doći Stubama Mije Slavenske, a Grad je još 2016. naručio projekt njezina uređenja.

- Imam informacije da se nešto radi oko toga, ali pitanje je kada će ući u proračun. Kad uđe, to će značiti da će se konačno nešto po tom pitanju pokrenuti - uvjeren je Šimpraga.

S pitanjem što se događa oko površine u Jurkovićevoj kontaktirali smo i predsjednicu Vijeća gradske četvrti Gornji grad-Medveščak, Miljenku Buljević, koja je rekla da je gradska četvrt donijela plan o uređenju te površine i da je procedura privođenja svrsi počela, piše Jutarnji list.

- Sada je na Gradskom uredu za obnovu i izgradnju da napravi sve predradnje. Trebaju se napraviti geodetska mjerenja, provesti natječaj za projektna rješenja i osigurati sve dozvole - kaže Buljević. Nije nam mogla reći kada bi točno park mogao biti gotov napominjući da je projekt napravljen 2016. imao određenih nedostataka zbog kojih su morali napraviti novi.

Javni linč

Kako bi zadržala stan u blizini parka, Furlan je vodila dugogodišnju pravnu bitku s Gradom. Iz Zagreba je emigrirala 1991. zbog javnog linča jer je imala angažman u Beogradu. Tamo je otišla kod supruga Gorana Gajića, a kasnije su se preselili u SAD. Grad joj je 2000. godine pokušao osporiti stanarsko pravo, ali sud je 2008. odlučio u njenu korist.

Glumačku karijeru počela je 1975., kad je postala članicom Hrvatskog narodnog kazališta. Na TV-u debitira u filmu "Kiklop". Druge značajnije uloge u jugoslavenskim filmovima igrala je "U raljama života", "Ocu na službenom putu" i "Za sreću je potrebno troje". Preminula je 20. siječnja 2011. u Los Angelesu.

26. travanj 2024 14:39