StoryEditorOCM

Odabran model vojne obuke mladih Hrvata, razmatra se i desetak lokacija za obuku

Piše Maja Rilović Koprivec
25. veljače 2024. - 19:54

Branko Hrg, državni tajnik u Ministarstvu obrane gostovao je u Studiju 4 HRT-a i govorio o obveznoj vojnoj obuci. MORH razmatra desetak potencijalnih centara u kojima će mladi stjecati temeljne vojne vještine u obuci koja bi trebala trajati tri mjeseca.

- Kao što je već ministar sam komunicirao s javnošću, tri mjeseca su optimalno vrijeme u kojem bi se moglo zadovoljiti potrebe vojnog obučavanja, a što se tiče lokacija, vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru mogle bi postati centri u kojima će se provoditi obvezna vojna obuka,  među desetak lokacija koje se razmatraju.

Potvrdio je i da će ročnici mjesečno dobivati novčanu naknadu, a ona trenutačno iznosi 700 eura.

- Nama je cilj da ročnici, kao što je i sada na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, dobivaju naknadu. Ona sada iznosi toliko, pa se onda barata s tom brojkom. Nadamo se da će ona biti i veća i da će rasti. U svakom slučaju, bila bi naknada svakako. Trebao bi period proveden na vojnoj obuci ići i u radni staž. To su u principu većinom pričuvnici. Ti svi ljudi koji završe temeljnu vojnu obuku kasnije se raspoređuju u pričuvni sastav kao i sada. Svi ročnici, sve osobe starije od 18 do 55 godina muškog spola su vojni obveznici i danas, ističe Hrg.

- Prijedlog se još razrađuje. Ministarstvo obrane zajedno s glavnim Stožerom, gdje se također, u sklopu Ministarstva obrane, na dnevnoj bazi raspravlja o ovoj materiji, analizira se sve što je potrebno i kada dođe trenutak za to, ići će se prema Vladi Republike Hrvatske. Dakle, Vlada je ta koja dalje pokreće tu priču, rekao je Hrg za HRT.

25. travanj 2024 21:40