StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGRAĐANI 1. I 2. REDA

Od covid potvrda do stvaranja kasti: Svijet prerasta u društvo s dvjema klasama

Piše Jutarnji list
25. listopada 2021. - 19:40

Novi Zeland ponovno se našao u središtu pozornosti zbog svojih odluka vezanih uz pandemiju koronavirusa. Naime, prošlog je tjedna premijerka Jacinda Ardern priznala kako novi planovi o popuštanju mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa riskiraju pretvaranje te otočne države u društvo 's dvije klase', prenosi Jutarnji

To bi značilo da će se oni koji su cijepljeni moći relativno slobodno kretati i koristiti različite usluge, dok za necijepljene osobe neće vrijediti isti uvjeti i mogućnosti, piše britanski Telegraph.

Međutim, ovo se ne odnosi samo na tu pacifičku otočnu državu. Uvođenje covid-potvrda sve je zastupljenije diljem svijeta, a sve više zemalja također omogućuje veće slobode za cijepljeno stanovništvo, riskirajući stvaranje 'necijepljene kaste'.

Novi lockdown za necijepljene?

Jedan od najistaknutijih slučajeva svakako je Austrija, gdje broj zaraženih koronavirusom ponovno raste - tamo oni koji se nisu do sada cijepili riskiraju ponovno zatvaranje u svoje domove.

Novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg upozorio je da će, ako broj pacijenata koji su oboljeli od koronavirusa u Austriji premaši 600 osoba, ili trećinu ukupnih kapaciteta intenzivne njege u toj zemlji, austrijska vlada biti prisiljena uvesti najstroži režim za necijepljene Austrijance, odnosno lockdown. To bi značilo da će necijepljene osobe biti prisilno zatvorene u svojim domovima te će ih moći napustiti samo u iznimnim slučajevima poput odlaska na posao, kupovine osnovnih namirnica i slično.

Ovo je jedna od ekstremnijih opcija koje se razmatraju, međutim, i druge zemlje također se sve manje suzdržavaju od uplitanja u živote svojih građana, a sve s ciljem da se cijepi čim više njihovih građana.

Obavezno cijepljenje za zaposlene

U srpnju je predsjednik SAD-a Joe Biden najavio politiku "cijepljenja za posao" (engl. "jab for jobs") koja se odnosi na sve koji rade za saveznu vladu - radi se o milijunima ljudi. Također je pozvao poslodavce u privatnom sektoru da ulože veće napore u poticanju svojih zaposlenika na cijepljenje.

U kolovozu je, pak, United Airlines objavio da je cijepljenje obavezno za njihovih 67 tisuća zaposlenika, a do kraja rujna ove godine tvrtka je objavila da je 99 posto njihovih zaposlenika cijepljeno. Otpušteno je oko 600 osoba koje se nisu željele cijepiti.

Tyson Foods, tvrtka za pakiranje mesa koja zapošljava 120 tisuća ljudi, također je pohvalila predsjednika Bidena zbog njegove politike koja zagovara cijepljenje stanovništva. Kada je tvrtka prvi put objavila odluku da se njihovi zaposlenici moraju cijepiti, takvih je bilo samo 45 posto. Do kraja rujna, tvrtka je objavila da broj cijepljenih radnika skočio na 90 posto.

Prema izvješću Bijele kuće, u saveznoj državi Washington je stopa cijepljenih skočila za 34 posto nakon što je guverner najavio nove mjere za zaposlene u državnoj službi. Međutim, medijski izvještaji pokazuju da je otprilike 1900 državnih službenika, uključujući i glavnog trenera momčadi američkog nogometa na Sveučilištu Washington State, napustilo svoje poslove ili su bili "zamoljeni" da napuste svoja radna mjesta otkako je uveden zahtjev za cijepljenjem.

Kontroverze i otkazi

Takve politike zapošljavanja potaknule su sve veće kontroverze, a tisuće ljudi napustile su svoja radna mjesta ili su bili otpušteni.

U međuvremenu, u mnogim su se europskim zemljama uvele covid-potvrde koje su postale obavezne za sve one koji žele imati nešto što donekle nalikuje prijašnjem društvenom životu. Tako je, primjerice, francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio da će svi koji žele ići u kina, muzeje, restorane i kafiće morati predočiti dokaz da su cijepljeni, odnosno covid-potvrdu, ili pak negativan rezultat na testu za COVID-19.

Francuzi su među većim skepticima na svijetu u pogledu prihvaćanja cjepiva protiv koronavirusa, navodi Telegraph, no uvođenje covid-potvrda, ili u francuskom slučaju "pass sanitaire", značajno je povećalo dotad sporu stopu cijepljenja u zemlji. Sada je oko 67 posto stanovništva te zemlje primilo dvije doze cjepiva, u usporedbi s oko 66 posto u Velikoj Britaniji.

Ipak, ta je politika također izazvala i novi val prosvjeda, a brojni demonstranti bili su ljuti zbog uvođenja takvih ograničenja u zemlji u kojoj je "liberté", odnosno sloboda, univerzalno pravo.

Njemačka također ima slično "3G" pravilo (njem. geimpft, genesen, getestet - cijepljen, oporavljen, testiran, op.a.). Od kolovoza ove godine, svatko tko želi ući u kafiće, kina ili staračke domove, mora dokazati da je cijepljen, da je prebolio COVID-19 ili da ima negativan test.

Portugal ukinuo mjere

Sve one koji su zabrinuti da se jednom donesena ograničenja teško mogu povući, ohrabrit će primjer Portugala - tijekom ljeta za ulazak u portugalske kafiće i restorane bila je potrebna potvrda o cijepljenju. No, zbog druge najveće stope cijepljenih u svijetu - gotovo 87 posto stanovništva - i niske stope novih slučajeva zaraze, te su mjere ukinute prošlog mjeseca.

U Velikoj Britaniji samo je Škotska uvela nešto slično tome. Naime, kod njih je od 1. listopada uvedeno pravilo da svatko tko posjećuje noćne klubove ili velike događaje poput nogometnih utakmica, mora pokazati covid-potvrdu o primljenoj dvostrukoj dozi cjepiva ili negativan rezultat na testu za COVID-19.

Hoće li takva politika stupiti na snagu u Engleskoj, još uvijek je predmet rasprave. U rujnu je ministar zdravstva Sajid Javid odbacio mogućnost uvođenja covid-putovnica, barem za sada, nakon reakcije konzervativnih zastupnika u parlamentu.

"Nikada mi se nije sviđala ideja da moramo zapovjediti ljudima kako bi pokazali svoje dokumente samo kako bi mogli napraviti nešto što je svakodnevna aktivnost. Ipak, imali smo pravo proučiti situaciju. Dobro smo je proučili i sa zadovoljstvom mogu reći da nećemo ići dalje s planom", rekao je Javid, piše Telegraph.

Što je s domovima za njegu starijih osoba?

Iako to možda nije službena vladina odluka, cijepljenje je poželjno za sve one koji su zaposleni u domovima za njegu starijih osoba u Britaniji. Od 11. studenog svi koji rade ili volontiraju u domovima za njegu morat će biti cijepljeni s obje doze, osim ako iz posebnih razloga nije drugačije određeno.

Međutim, prema procjenama britanskog Ministarstva zdravstva, oko 40.000 njegovatelja, odnosno 7 posto radne snage, odbit će cijepiti se, što znači da će ih njihovi poslodavci biti prisiljeni otpustiti, a već sada u tom sektoru nedostaje oko 120.000 radnika, zaključuje britanski Telegraph, a prenosi Jutarnji

20. travanj 2024 00:34