StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEVAKUIRANI IMAJU SIMPTOME

Objavljeni detalji zaraze u splitskom domu za starije

Piše PSD.
8. travnja 2020. - 13:40
Split, 080420 Zupanijski centar za koronavirus, Krizine. Ministar zdravstva Vili Beros doputovao je u Split zbog novog zarista zaraze koronavirusom u Domu za starije i nemocne. Konferencija za medije lokalnog Stozera i ministra Berosa Na fotografiji: Vesna Bedekovic, Vili BerosCROPIX
Velika drama od sinoć traje u Domu za starije i nemoćne u Splitu, deset je štićenika doma zaraženo koronavirusom, a pozitivne na Covid-19 su i dvije zaposlenice. Evakuirano je 50 štićenika s drugog kata doma u Vukovarskoj ulici i prevezeno u KBC Split
Navodno je već neko vrijeme više štićenika doma pokazivalo simptome zaraze koronavirusom zbog čega su u Split doputovali ministar  zdravstva Vili Beroš i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković gdje su održali konferenciju za novinare.
- Do jučer smo uspješno branili naše domove za starije i nemoćne osobe koji su od iznimne važnosti. Postoje posebne upute koje je Ministarstvo poslalo domovima kako bi se uspješno borili protiv epidemije. No, kako se i u svijetu to dogodi, moguće je da infekcija uđe u ustanovu. Tako se dogodilo i ovdje u Splitu. Na ravnateljima i svim djelatnicima je zadatak da poštujući mjere umanje izbijanje ovakvih slučlajeva u budućnosti. Jučer je 49 bolesnika evakuirano. Zbrinuti su u KBC-u u Splitu. Najveći dio njih imaju blage simptome. Samo dvoje štićenika prima kisik. Sretna je okolnost što je zahvaćen jedan kat, a ostali su odvojeni, rekao je Vili Beroš.
Na pitanje zašto se deset dana nije znalo da štićenici imaju temperaturu, ministar Beroš kaže da su to pitanje postavili i on i ministrica i da očekuju odgovor.
- Ako se utvrdi da je netko znao da štićenici imaju temperaturu, to je dovoljan razlog da snosi sankcije - poručio je Beroš.
- Iz ovog slučaja će izići nove upute, još detaljnije od ovih koje postoje - rekao je ministar zdravstva na pitanje.
- Ovo je situacija iz koje moramo nešto i naučiti jer se radi o situaciji s kojom se dosad nismo susreli - kaže ministrica Bedeković.
- Glavni cilj nam je spriječiti daljnje širenje virusa i zato će epidemiolog Kaić nakon presici otići u dom i snimiti situaciju i eventualno predložiti neke mjere. Desetero štićenika doma je pozitivno na koronavirus, a na ostalima je provedeno testiranje i rezultate ćemo znati tijekom dana.
Beroš je rekao da su došli provjeriti načine postupanja i misle da je postupanje bilo adekvatno.
- Tražit ću da, ako se ustanovi neki propust, da netko od zaposlenika snosi odgovornost - rekao je ministar zdravstva.
O zarazi koronavirusom u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu javnost je doznala kasno sinoć, netom prije nego što je započela njihova evakuacija oko 22.30 sati.
Navodno je već neko vrijeme, čak desetak dana, više štićenika doma pokazivalo simptome zaraze koronavirusom.
Iz Doma su o zarazi županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo obavijestili tek u ponedjeljak nakon čega su započela testiranja, pa jučer evakuacija. Djelatnici Doma su epidemiolozima rekli kako nitko od štićenika, ali ni zaposlenika, s drugog kata nije zalazio u ostale prostore Doma, pa samim tim vjeruju da se zaraza nije proširila. O tom slučaju danas se na društvenoj mreži obratila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja je istaknula da su pokrenuli ispitni postupak o pojavi koronavirusa u splitskom Domu za starije, te da se istražuje zašto nikome nije javljeno da korisnici imaju temperaturu.
27. travanj 2024 01:04