StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMutacije virusa

Novi soj Covida-19 ubrzano se širi Amerikom i Europom, sve je više zaraženih, pa i umrlih, mogle bi se vratiti i maske

Piše Antonija Handabaka/JL
5. rujna 2023. - 18:03
Covid centar u New Yorku 1. rujna. U SAD-u (CDC) je u tjednu između 13. i 19 kolovoza bilo 21,4 posto više smrti od Covida, a hospitalizacije su porasle za 18,8 posto u odnosu na prethodni tjedanAfp

Sve više zemalja javlja o "zabrinjavajućem povratku covida-19", koji se ubrzano širi u Sjedinjenim Američkim Državama, dijelovima Europe i šire.

Prema izjavama liječnika, nova varijanta BA.2.86, neslužbeno nazvana pirola, "zabrinjavajuća" je jer je riječ o visokomutiranoj inačici omikrona. Prošlog su četvrtka u novom biltenu medicinskog fakulteta prestižnog američkog sveučilišta Yale znanstvenici objavili da pirola ima više od 30 mutacija na proteinu šiljka, smještenom na vanjskoj površini koronavirusa, što mu pomaže da uđe i inficira ljudske stanice. Kada je omikron potisnuo prethodno dominantnu deltu, nađeno je bilo tek nekoliko mutacija, piše Jutarnji list.

Američki izvori također ističu da je vidljiv zabrinjavajući "mini val" slučajeva zaraze najnovijom dominantnom varijantom covida EG.5.1., poznatijom pod imenom eris. Zbog erisa su hospitalizacije zbog covida u Americi porasle za 39 posto, piše britanski Independent, pozivajući se na američke izvore.

image

Eris je trenutačno druga najčešća varijanta Covida od svih zabilježenih slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu

Justin Tallis/Afp

Liječnici, navodi dalje taj portal, upozoravaju da bi val širenja covida koji trenutno pogađa Ameriku mogao biti "ozbiljniji nego što se čini".

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u (CDC) u svojim je izvješćima naveo da je u tjednu između 13. i 19 kolovoza bilo 21,4 posto više smrti od Covida, a hospitalizacije su porasle za 18,8 posto u odnosu na prethodni tjedan. Međutim, hospitalizacija je manje nego u ljetima prethodnih godina. U spomenutom tjednu ovog ljeta hospitalizacija je bilo oko 15.000.

 Prednjači Južna koreja

Svjetske zdravstvene organizacije objavile su da prate varijante od značaja poput EG.5.1. i BA.2.86. Eris je trenutačno najčešća varijanta Covida od svih zabilježenih slučajeva u SAD-u, a druga najčešća u Ujedinjenom Kraljevstvu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala ga je kao novu varijantu 9. kolovoza.

Britanski mediji objavili su da će se u toj zemlji "možda cijepljenje protiv gripe i ostalih sezonskih virusa pomaknuti na raniji datum" kako bi se prilagodilo novim okolnostima.

Sve se više govori i o "skidanju prašine" sa zaštitnih maski iako se mnogi ne slažu s takvom "neučinkovitom zaštitom" od virusa.

image

Maske bi ponovno mogle ući u modu

Tobias Schwarz/Afp

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od kraja kolovoza, u prethodnom razdoblju od 28 dana u svijetu je zabilježeno 1,4 milijuna novih slučajeva covida-19 i više od 1800 smrtnih slučajeva. U tri regije zabilježen je porast slučajeva: u europskoj od 11 posto, u istočnomediteranskoj od 112 posto, a u zapadnopacifičkoj od 88 posto. SAD, koji je nalazi u skupini američke regije, u vrijeme administracije Donalda Trumpa izašao je iz WHO-a u znak prosvjeda protiv Kine i optužbi da je zataškavala izbijanje pandemije i time ugrozila svijet.

Promatramo po zemljama, navodi se na stranicama WHO-a, najveći broj novih slučajeva prijavljen je u Južnoj Koreji (više od 1,2 milijuna, što je porast od 117 posto u odnosu na prethodno razdoblje), Australiji (više od 22.000, pad od 53 posto), Ujedinjenom Kraljevstvu (više od 21.000, porast od 92 posto), Italiji (gotovo 20.000, porast od 32 posto) i Singapuru (više od 18.000, pad od 40 posto).

eris u mađarskoj i Srbiji

Eris se proširio i do Mađarske, javljaju srbijanski mediji, koji posljednjih tjedana na naslovnicama javljaju o "zakrčenim ordinacijama" u Srbiji. Navodi se kako su mađarski nacionalni centri identificirali zabrinjavajuću novu varijantu u toj zemlji.

Britanski list Guardian navodi da se u Britaniji za skok u infekcijama okrivljuje loše vrijeme ovog ljeta, gubitak imuniteta zbog prijašnjeg preboljenja i cijepljenja te to što su građani pohrlili u kina nakon dugo vremena kako bi gledali velike filmske hitove "Barbie" i "Oppenheimer".

Britanski stručnjaci ističu da su trenutačne razine infekcije još niske u usporedbi s brojem slučajeva prošle godine. Međutim, covid nije postao sezonska bolest kako se najavljivalo. "Očekivao se da će postati kao gripa. No, virus još brzo evoluira i tijekom godine se pojavljuju valovi širenja", izjavio je za Guardian Adam Finn sa Sveučilišta u Bristolu.

Prema posljednjem dostupnom izvješću WHO-a, Europska regija prijavila je 85.000 novih slučajeva, što je prosječan rast od 11 posto. U 15 od 61 zemlje prijavljen je porast od 20 posto ili više. Od toga najviše u Belgiji (2081 u odnosu na 758 slučajeva, što je porast od 175 posto). Neznatno manje brojke i postoci odnose se na Irsku.

Tu je riječ o podacima za razdoblje od 24. srpnja do 20. kolovoza.

image

S povratkom Covida-19 mogla bi se vratiti i testiranja

Louai Beshara/Afp

Prema riječima američkih stručnjaka, varijanta EG.5, eris, nije ništa opasnija od dosad kružećih inačica covida. "Zasad se ne čini kao nešto što je znatno drugačije od virusa koji kruže posljednjih tri do pet mjeseci. Zato zasad nisam zabrinut", rekao je Andrew Pekosz, profesor molekularne biologije i imunologije sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Čak se i na stranicama WHO-a ta varijanta navodi kao "niskorizična na globalnoj razini". Prvi je put zabilježena u Kini ove godine, a u travnju je potvrđena u SAD-u.

Druga varijanta, BA.2.86, poznatija kao pirola, povezana je sa sigurnošću, piše New York Times, sa samo 29 slučajeva zaraze na četiri kontinenta. Znanstvenici su u ovom slučaju zabrinutiji zbog golemog broja mutacija, što je čini drugačijom od omikrona istoj mjeri u kojoj se on razlikovao od izvornog virusa, što znači i da je zaštita protiv njega manja. Međutim, prema trenutačnim ispitivanjima, nije toliko zarazan.

"Jedan moguć scenarij je da je manje prenosiv od aktualnih varijanti, pa se nikada neće previše raširiti. Međutim, postoji i šansa da se to ipak dogodi, no morat ćemo pričekati više podataka o tome", komentirao je za američki dnevnik Jesse Bloom, profesor iz Centra za tumore "Fred Hutchinson", specijaliziran za evoluciju virusa, piše Jutarnji list.

image

Ako se vrati Covid, vratit će se i dezinficijensi

/Shutterstock
27. travanj 2024 02:11