StoryEditorOCM

Novi biznis: pripreme osmaša za nacionalne ispite koštat će roditelje priličnu svotu, iako se neće ni ocjenjivati! Evo kako se kreću cijene po predmetu

Piše Mirela Lilek/JL
2. prosinca 2022. - 10:33

U drugoj polovici ožujka generacija učenika osmih razreda, njih oko 40 tisuća, prvi će put polagati nacionalne ispite. Pisat će ih od 13. do 31. ožujka, svakog drugog dana od 9 sati na redovnoj nastavi iz osam predmeta - hrvatskog jezika, matematike, prvoga stranog jezika, biologije, fizike, geografije, kemije i povijesti. Gradivo koje će polagati na standardiziranim vanjskim ispitima obuhvatit će peti, šesti, sedmi razred te sadržaje koje su učenici svladali u osmom razredu, do 1. ožujka. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje (NCVV) poručili su da učenicima ne trebaju nikakve pripreme, još manje instrukcije uoči polaganja ispita, piše Jutarnji.

Naime, rezultati nacionalnih ispita neće se ocjenjivati, već će se izraziti kroz broj bodova i ekvivalent u postotku kao bilješka u e-dnevniku koja ne utječe na zaključnu ocjenu. Unatoč tomu, na tržištu usluga privatne poduke našla se novotarija - pripreme za nacionalne ispite. Cijene priprema kreću se između 300 i 2900 kuna, ovisno o broju sati i broju predmeta. Čemu poduka za nešto što se ne ocjenjuje i neće utjecati na zaključnu ocjenu, raspitali smo se kod organizatora privatnih poduka.

"Ipak će se to gledati..."

- Od pojedinih profesora smo dobili informaciju kako će u slučaju da je zaključna ocjena između, primjerice, tri ili četiri, neki gledati upravo bilješku iz nacionalnih ispita - kažu, potvrđujući da među roditeljima postoji interes za ovaj oblik poduke. Kod nekih su pripreme počele početkom studenoga, a neki ih planiraju organizirati tijekom zimskih praznika ili u veljači, bilo online, bilo uživo. Neki već nude i popuste, a neki skripte za ponavljanje po završetku programa.

Organizator koji se oglašava kao lokalni obrazovni centar (djeluje izvan Zagreba), potvrđuje da je poduka već počela i provodi se u grupi od šestero djece uživo. Cijena po predmetu je od 350 do 650 kuna za deset do 20 školskih sati, a "paket" od osam predmeta u trajanju od 90 sati uz, kako navode, popust od 500 kuna, stoji 2500 kuna.

Gradivo prethodnih razreda

Pritom su na svojim stranicama naveli netočnu obavijest: "Ocjene dobivene na nacionalnom ispitu bit će jedan od elemenata vrednovanja iz nastavnog predmeta iz kojeg se piše ispit te će neposredno utjecati na upis u srednju školu". - To je lažna informacija, što je vidljivo i po uputama koje je NCVVO dao ravnateljima škola. Bilješka o rezultatu nacionalnih ispita ne može utjecati na zaključnu ocjenu jer je unesena u 8. razredu, a standardizirani ispiti provjeravaju znanje učenika i iz prethodnih razreda - kaže ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

Na upit zašto navode netočne informacije, u privatnom obrazovnom centru odgovaraju - "navedenu obavijest možemo preformulirati". To su i učinili vrlo brzo nakon našeg razgovora, pa sada na njihovim stranicama stoji: "Ove godine provoditelji nacionalnih ispita odlučili su da se postignuti rezultati neće uzimati u obzir kod formiranja zaključne ocjene". Ponudu ranije nazvanu "nacionalni ispiti" preformulirali su u - "mala matura".

"Ovakve instrukcije pokrenuli smo jer su to tražili roditelji"

Kao jedan od razloga zašto nude privatne poduke za ispite koji se ne ocjenjuju, niti bi trebali utjecati na zaključnu ocjenu, privatnici, među kojima su i profesori, navode sljedeće: - Ne mogu tvrditi hoće li neki profesor uzeti u obzir bilješku o nacionalnim ispitima ili neće, no kao profesorici mi nije svejedno hoće li neki učenik predati prazan ispit ili će riješiti 60 posto ispita.

Svima nama stalo je da učenici što bolje napišu nacionalne ispite. Osim toga, s pripremama smo krenuli na prijedlog roditelja koji te ispite smatraju dodatnim opterećenjem za djecu u završnim razredima, koja su ionako pod stresom.
Postoji li mogućnost da pojedini učitelj vrednuje bilješku o nacionalnim ispitima prilikom zaključivanja ocjena? Ne krijući iznenađenje novom pojavom na tržištu privatnih instrukcija, ravnatelji škola tvrde - nipošto.

Renata Cindrić, ravnateljica OŠ Dr. Vinka Žganca, objašnjava kako je riječ o bilješci kao i svakoj drugoj. Smatra kako ju se ne može vrednovati jer nije iz istog nastavnog sadržaja kao predmet koji se zaključuje u osmom razredu.
- Rezultat nacionalnih ispita ne treba biti mjerilo koje utječe na zaključnu ocjenu - kaže ravnateljica. Violeta Vragotuk, ravnateljica zagrebačke OŠ Središće, pak kaže:

- Apsolutno su mi neprihvatljive bilo kakve instrukcije u obliku priprema za nacionalne ispite jer je cilj upravo provjera stvarnog znanja učenika. Ovi ispiti trebaju služiti tome da se locira što je dobro i što nije u školi, a ne stvaranju histerije. Ne vidim ni zašto bi bilješka o njihovu rezultatu utjecala na zaključnu ocjenu.

Znate li odgovore: Kaže li se "Uzmi tvoju" ili "Uzmi svoju" bilježnicu?

HRVATSKI JEZIK
Koja je od sljedećih rečenica gramatički točna?
A. Otvorite vaše bilježnice.
B. Uzmi tvoj kišobran.
C. Pokažite mi svoje zadaće.
D. Gledam u moju čitanku
Točan odgovor: C

MATEMATIKA
Zadatak glasi:
5/8(2/3-1/4)
Koje je točno rješenje?
A. 2/5
B. 2/3
C. 3/2
D. 5/2
Točan odgovor: C

BIOLOGIJA
U kojoj se organeli eukariotske stanice oslobađa energija iz hranjivih tvari?
A. u vakuoli
B. u citoplazmi
C. u ribosomima
D. u mitohondrijima
Točan odgovor: D

KEMIJA
Kemijski spoj sastavljen je od atoma natrija, sumpora i kisika u omjeru 2:1:4. Napiši kemijsku formulu navedenoga spoja.
Točan odgovor: Na2SO

FIZIKA
Tijekom rukometne utakmice rukometaši se koriste rukometnom loptom mase 0,45 kg. Koliko iznosi sila teža koja djeluje na rukometnu loptu?
Točan odgovor: Fg = 4,5 N

POVIJEST
U kojem su nizu točno kronološki poredani događaji iz hrvatske povijesti s početka 20. stoljeća?
A. proglašenje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca
> donošenje Vidovdanskoga ustava >atentat u Narodnoj skupštini >osnivanje Narodnoga vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba
B. osnivanje Narodnoga vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba>donošenje Vidovdanskoga ustava
>proglašenje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca >atentat u Narodnoj skupštini
C. proglašenje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca
> osnivanje Narodnoga vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba > donošenje Vidovdanskoga ustava > atentat u Narodnoj skupštini
D. osnivanje Narodnoga vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba >proglašenje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca > donošenje Vidovdanskoga ustava > atentat u Narodnoj skupštini
Točan odgovor: D

25. travanj 2024 17:52