StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetužas kod Bobote

Nedaleko od Vukovara pronađena nova masovna grobnica s najmanje 10 tijela žrtava iz rata. Majka nestalog branitelja: ‘Strašno je kad vidite ovo blato, ovu kišu, tu jamu...‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
26. studenog 2021. - 14:52
Izmedju sela Bobota i Pačetin na odlagalištu otpada, pronađena je masovna grobnica deset žrtava iz Domovinskog rata.  Marko Mrkonjic/Cropix

U novootkrivenoj masovnoj grobnici na zapuštenom deponiju između sela Bobote i Pačetina otkriveni su posmrtni ostaci deset ljudi, piše Slobodna Dalmacija.

- Nakon gotovo mjesec dana rada na ovoj lokaciji pronašli smo najmanje deset posmrtnih ostataka. Nastavljamo dalje pregledavati teren, a dosad smo pregledali otprilike trećinu cijelog terena, rekao je ministar Tomo Medved prilikom obilaska lokacije na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci.

Ovo je 151. masovna grobnica koja je do sada pronađena u Hrvatskoj. Nalazi se 200 metara od ceste koja spaja ova dva naselja, koja su za vrijeme Domovinskog rata bila uporišta srpskih napada. Hrvatska još uvijek traži 1853 nestale osobe, što se tiče Vukovarsko-srijemske županije, traži se još 520 nestalih, a u Vukovaru 386.

image
Marko Mrkonjic/Cropix

S ministrom Medvedom na mjesto nove masovne grobnice došli su i članovi obitelji poginulih i nestalih koji još uvijek traže svoje voljene.

Među obiteljima je bila i Marija Šestan koja već 30 godina traga za nestalim sinom Tomislavom koji je bio vukovarski branitelj. Kazala je kako je do sada prošla kroz razna mjesta gdje su ekshumirani posmrtni ostaci, ali i da njen sin do sada nije pronađen.

- Strašno je kada dođete na ovako mjesto, vidite sve to blato, kišu, tu jamu s posmrtnim ostacima ubijenih ljudi. Nadam se kako ću ovaj put i imati, nazovi to, sreću da pronađen gdje su posmrtni ostaci moga sina. Mogu samo moliti, ne zahtijevati, da oni koji imaju nekakve informacije o nestalima to i kažu, da im omekša srce kako bi znali gdje da se kopa - rekla je Šestan.

image
majka nestalog branitelja
 
Marko Mrkonjic/Cropix

Kata Lozančić kaže da 30 godina traga za svojim roditeljima te da se i ona nada da će među pronađenim tijelima biti i oni.

  – Prema informacija do kojih sam došla, oni su s grupom ljudi odvedeni u Trpinju, a čula sam mnogo puta da su skončali u Boboti, na tome smetlištu – jedva je kazala uplakana Kata Lozančić. 

- Nakon identifikacije 10 obitelji dobit će svoj smiraj i posmrtne ostatke svojih najmilijih te će imati mjesto gdje će moći zapaliti svijeću i pomoliti se, dodao je ministar.

Medved je podsjetio kako su od 2016. proveli 261 probno iskapanje, od čega 99 na području Vukovarsko-srijemske županije. Na području te županije ekshumirano je 18 posmrtnih ostataka i identificirano njih 16.

- To govori o naporima koje ulažemo. Podsjećam da smo prije godinu dana nedaleko, u selu Marinci pronašli masovnu grobnicu s četiri posmrtna ostatka. Sve ove pokazatelje govorim s ciljem ohrabrenja obitelji da smo tu, poručio je.

- Nikad se nećemo umoriti tražiti nestale. Ovo je prioritet Vlade i na tom tragu ćemo nastaviti, rekao je Medved obiteljima.

Srbiju je još jednom pozvao da otvori svoje arhive.

- Ovo danas opet je učinjeno bez njihove suradnje i pomoći. Tražimo da nam dostave zapisnike i informacije o tome gdje su posmrtni ostaci kako bismo bili još učinkovitiji u procesu pronalaska nestalih osoba, rekao je Medved.

Upitan koliko nam francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je jučer bio u Hrvatskoj i razgovarao s majkom Jean-Michela Nicoliera, može pomoći u tome,  Medved je odgovorio kako vjeruje da će Macron svojim autoritetom u odnosu prema Srbiji dati svoj doprinos da  otvore arhive i daju nam tražene informacije.

18. travanj 2024 10:16