StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGDJE JE NESTALA SEKA?

Nagledali smo se svakakvih gradnji na pomorskom dobru, ali nešto ovakvo još nismo zabilježili. Priča je nevjerojatna

Piše Toni Veljača/sd
19. siječnja 2023. - 13:30

U prekrasnoj uvali Hodomešćica, u mjesto Bilo kod Primoštena, nedavno je izgrađena masivna, čelično-drvena konstrukcija na priobalnom stijenju koje se nalazi na parceli u obuhvatu pomorskog dobra čiji je uknjiženi vlasnik - država, piše Slobodna Dalmacija.

Spomenuti plato, koji je, usput rečeno, dug oko 40 metara, a prostire se na čak 190 četvornih metara tlocrtne površine - pogađate – izgrađen je na pomorskom dobru, tik uz more. Ono što je nevjerojatno u cijeloj priči je činjenica da je investitor ove "jednostavne građevine" – Općina Primošten.

Već godinama lokalna vlast, na čijem je čelu Stipe Petrina, bori se s devastacijom i privatizacijom pomorskog dobra. U tu svrhu izgrađena je i dužobalna šetnica dužine gotovo 17 kilometara, koja služi kao tampon zona između kuća i uzurpiranih, bespravno i besramno izgrađenih betonskih mulova.

U više navrata Općina je vlasnicima kuća, apartmana i vila čak rušila nelegalno izgrađena stubišta koja vode do mora, a sve s ciljem zaštite obale i pomorskog dobra. Nakon toliko uloženog truda da se sačuva obalni pojas na primoštenskom području, ta ista Općina, proračunskim novcem, dakle novcem građana odlučuje izgraditi plato za sunčanje i kupanje na pomorskom dobru.

Motivi za ovakvu odluku poprilično su nejasni, ali ako pogled s izgrađene konstrukcije barem na trenutak podignemo prema gore, računica postane jasnija. Naime, odmah iznad nakaradne građevine o kojoj pišemo nalazi se niz od nekoliko novoizgrađenih vila, namijenjenih – pretpostavljamo – iznajmljivanju. Ne možemo se oteti dojmu da će od platoa najviše profitirati vlasnici tog apartmansko-turističkog kompleksa smještenog između Jadranske magistrale i mora.

Novoizgrađene vile, spomenimo i to, u vlasništvu su tvrtke "Casta Adria" sa sjedištem u Splitu, a čiji su osnivači turski državljani Semih Şen i Serdar Şen, očito itekako upoznati s građevinskim zahvatima koji im se odvijaju u "dvorištu". Na naše pitanje jesu li za radove na pomorskom dobru ishodili ikakve dozvole, dobili smo kratak, ali jasan odgovor.

- Za izgradnju navedenog "deckinga" (platforme) ishođena je sva potrebna dokumentaciju od nadležnih institucija, što možete i sami provjeriti – kazao je Darijo Drinković, prokurist tvrtke.

image

Lučki kapetan Robert Baljkas: Kapetanija za izgradnju platoa i stubišta na stijenama pomorskog dobra u uvali Hodomešćica nije dala zeleno svjetlo

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

To smo i učinili. Jedno od nadležnih tijela za kontrolu pomorskog dobra je Lučka kapetanija Šibenik. U telefonskom razgovoru lučki kapetan Robert Baljkas potvrdio nam je da je obavljen inspekcijski nadzor.

- Inspekcija je bila na terenu, o cijelom slučaju obavijestili smo nadležno Ministarstvo, Državni inspektorat te Državno odvjetništvo. Lučka kapetanija Šibenik nije dala nikakve posebne uvjete za tu građevinu, doduše, nitko od nas to nije ni zatražio, što je u najmanju ruku neuobičajeno. Sada sami donesite zaključak zašto je to tako – kazao je Baljkas te dodao:

- Tek treba utvrditi je li ovo legalno. Mislim da se Općina Primošten, koja je investitor, u ovom slučaju pozvala na Pravilnik o gradnji jednostavnih građevina. Ovo što je izgrađeno u Bilom je sve samo nije jednostavna građevina. Ponavljam, od nas Općina nije dobila nikakvo dopuštenje za gradnju u posebnim uvjetima.

Dakle, Kapetanija za izgradnju platoa i stubišta na stijenama pomorskog dobra u uvali Hodomešćica nije dala zeleno svjetlo. Ipak, lokalnoj vlasti je dozvolu za gradnju u posebnim uvjetima izdao Upravni odjel za zaštitu okoliša Županije šibensko-kninske, što su nam u pisanom obliku potvrdili i iz Općine.

image

Novoizgrađene vile tvrtke u vlasništvu turskih državljana (Semih Şen i Serdar Şen). Njihov prokurist tvrdi da imaju sve dozvole za ovu konstrukciju

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Njihovo objašnjenje za građevinske zahvate u (pri)obalnoj zoni u Bilom prenijet ćemo u cijelosti:

- Obavještavamo Vas da gradnja kupališta (deckinga) nije izvršena protivno propisima te su za istu ishođeni posebni uvjeti zaštite okoliša za izgradnju građevine športsko-rekreacijske namjene-kupalište, izdane od Upravnog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje i komunalne poslove Šibensko-kninske županije od dana 10. lipnja 2022. godine.

Kupalište ima pristup s obje strane šetnice te je dostupno svima. U konkretnom slučaju radi se o montažnom "deckingu" koji na niti jedan način nije uništio ili izmijenio postojeće obalno stanje te je projektiran na način da se u roku od dva sata može demontirati i ukloniti, odnosno vratiti u prvobitno stanje, za razliku od brojnih okolnih mulova i drugih dogradnji izvršenih na pomorskom dobru u neposrednoj blizini, gdje je Općina i djelovala i prijavljivala ih, dok očito sa strane Lučke kapetanije nije bilo nikakve inspekcije niti sankcije – navode iz Općine Primošten.

Doista će biti zanimljiv zaključak inspekcijskog nadzora građevinske inspekcije Državnog inspektorata te Državnog odvjetništva koji su trenutno u tijeku, jer sve osim uklanjanja privatnog sunčališta i pristupa moru izgrađenog, ponavljamo, javnim novcem, bilo bi u najmanju ruku - smijurija.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

 

25. travanj 2024 18:28