StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKONFERENCIJA ZA NOVINARE

Nacionalni stožer CZ: ‘Donosimo posebnu odluku zbog pojave nove varijante virusa‘; Evo što će biti s trajanjem Covid potvrda, Adventom...

Piše dv
26. studenog 2021. - 11:59

NOVO:

12:11 - Proboja ima svuda, međutim, to govori da se radi o opravdanoj mjeri koja pridonosi tome da zdravstveni sustav bude otvoren za sve pacijente. Ovo je mjera koja je usmjerena na zaštitu zdravlja i sprječavanje zatvaranja. Svi koji žele da im to bude jasno, očito ima i onih koji se prave da im nije jasno jer žele prikupiti političke poene, to je dobro za njih i njihove kolege. Potvrde bi svakako imale epidemiološko opravdanje, a znamo da bi se to primjenjivalo na djelatnosti koje nisu esencijalne za funkcioniranje države. Država i ono što ona radi mora funkcionirati u ovim uvjetima. I privatnici mogu, što se nas tiče, uvesti covid potvrde, ali to nije nešto što će stožer donijeti, zaključio je Božinović presicu Stožera.

12:08 - U našem medijskom prostoru su se pojavile informacije da osobe koje su cijepljene jednako prenose zarazu kao i necijepljene. To ne stoji i to nije istina. Ako se čita neki znanstveni rad, treba ga znati i protumačiti. Dok je bila dominantna alfa varijanta, tada je cijepljenje bilo učinkovitije. Kasnije se pojavila puno zaraznija delta varijanta , koja je to razbila. Sada osobe koje su cijepljene mogu nositi virus na sluznici, ali ona nije zarazna. Isto tako može i oboljeti cijepljena osoba i prenositi ga. Osobe koje su cijepljene daleko manje obolijevaju i daleko manje virus može doći na njihovu sluznicu.

- Dokazano je i da osobe koje su cijepljene, da na njihovoj sluznici brže pada broj virusnih čestica, čime pada i zaraznost. Niti jedno cjepivo nije sto posto učinkovito, kaže Beroš.

- Imamo puno manje infekcija u zdravstvenim ustanovama nego prije, što je također dokaz da cijepljene osobe, ako se pridržavaju nekih mjera, manje šire bolest.

12:03 - Testiranje nije apsolutni dokaz da netko nije kompromitiran bolešću, upravo zbog tog perioda inkubacije. To je nešto što ukazuje na dvojbenu upotrebu testiranja. Ono ima svoja ograničenja. Ovi moderni testovi, da bi mogli biti za upotrebu, mora se dokazati da je maksimalna lažna pozitivnost ispod 10 posto, što je puno, rekao je Beroš.

- Kada dođe nova metoda, bit ćemo sretni i upotrebiti ju. Covid potvrde štite poglavito one koji se bune protiv njih. To je nepravda, da smo svi cijepljeni, ne bismo trebali dokazivati svoju sigurnost. Kad dođe neka nova metoda, apsolutno ćemo je unijeti. Treba reći da, kada je riječ o zdravstvenom sustavu, vrlo su jasno propisani epidemiološki okviri za ponašanje liječnika i pacijenata. Napravili smo sve što u ovom trenutku struka nudi da bi naš zdravstveni sustav učinili sigurnim, dodao je ministar zdravstva.

11:57 - Procijepljenost djece u Hrvatskoj je vrlo mala. Od 12 do 14 godina je u svega nekoliko postotaka. U ovom trenutku nemamo doze cjepiva za djecu, naručili smo određene doze pedijatrijskih doza cjepiva, no to će biti tek u drugoj polovici 12. mjeseca, rekao je Capak.

11:56 - Konfuziju na presici je izazvalo pitanje može li sanitarni inspektor naložiti cijepljenje.

- Nesvjesno ste unijeli zabunu. Komentirate raniji članak, ne supstrat sadašnjih izmjena. Sanitarni inspektor ne može naložiti cijepljenje. U pojedinim situacijama može naložiti cijepljenje u slučaju, recimo, hepatitisa, međutim, kako od početka govorimo, nema obveznog cijepljenja. Nitko neće moći nikome naložiti obvezno cijepljenje. Referirali ste se na raniju verziju, a ne na izmjene, objasnio je Beroš, prenosi Slobodna Dalmacija.

11:50 - Beroš je komentirao Fuchsov prijedlog da se cijepljene prvom dozom odmah oslobodi testiranja.

- Razvoj imuniteta nakon prve doze ide prilično sporo i to ne može biti prvi dan nakon cijepljenja. To smo dopustili za prelazak granice, ali to je druga situacija. Ovdje se radi o različitoj situaciji jer je rizik veći, budući da se ulazi u kolektive.

11:48 - Pojavilo se nekoliko varijanti. Ima slučajeva u Južnoj Africi i nekoliko zemalja. Na razini spike proteina je 30-ak različitih mutacija. WHO već priprema određene sastanke gdje bi se to moglo razmotriti. Te mutacije na spike proteinu mogu utjecati na njegovo širenje, na lijekove i cjepiva. To treba ispitati, tako da će se na svim razinama provesti mjere da se na laboratorijskim razinama dobiju neki rezultati. Za sada nema slučajeva izvan Afrike, za sada veći dio svijeta ne zna puno više od ovoga što sam rekla, rekla je Markotić.

- Ova delta plus varijanta o kojoj smo pričali, u zadnja dva navrata gdje smo slali uzorke na sekvenciranje, nismo dobili niti jedan nalaz. Kako se sada stvari razvijaju, ta delta plus varijanta nema tako veliki potencijal širenja. Tu je veliki broj mutacija. Još je prerano da o tome govorimo i pitanje je kako će se ta varijanta širiti iz Južne Afrike gdje je procijepljenost manja od 10 posto. Svi iščekujemo informacije, a najbolja mjera koja nam stoji na raspolaganju je da zabranimo stranim državljanima da dolaze, a građani koji dolaze iz tih zemalja da idu u 14 dnevnu karantenu, izjavio je Capak.

11:39 - Ne bih rekao da stranci nisu dobrodošli. Znamo iz iskustva da je bilo situacija kada je Hrvatska bila stavljena na crvenu listu, pa sjetimo se kako je završila turistička sezona 2020. godine. Nemam podatak o lažnim potvrdama, no činjenica je da se QR kod ne može falsificirati. Može se falsificirati tako da se osoba lažno predstavi. Policija vodi računa o svakoj detekciji toga. Tu svima treba biti jasno da se radi o kaznenom djelu krivotvorenja službene isprave, za koje postoji kazna i do 3 godine zakona, izjavio je Božinović.

11:37 - Nakon konzultacija zaključili smo da nam nedostaje pravnik. Ono što je bila tema je bilo odati novu sigurnosnu mjeru. Postoje dodatni elementi koji moraju opisati život te mjere. Ako mjera nema dodir sa stvarnošću, to nije dobro. U ovom trenutku je zakon u e-savjetovanju. Bit će još i više pitanja i prigovora. Tada nam dozvolite da komentiramo sve odrednice tog zakona, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

11:30 - Organizatori Adventa, koji to rade po različitim gradovima, su u kontaktu s lokalnim stožerima i znaju da je uputa da se učini sve da ne bi došlo o prekomjernog okupljanja. Ako se pridržavamo osnovnih mjera, smanjio bi se i rizik širenja koronavirusa, ističe Božinović.

11:21 - Stožer će danas donijeti posebnu odluku vezanu za prijelaz državne granice, s obzirom na pojavu nove varijante virusa. Ona ima potencijal da bude zaraznija od delta varijante. Na razini EK će se donijeti preporuka za države članice, a mi ćemo donijeti odluku po kojoj će hrvatski državljani morati ići u 14-dnevnu karantenu kada se dolazi iz Južne Afrike, Namivije, Zimbabwea i Konga, rekao je Božinović.

- U ovom trenutku se vode razgovori, a objavljen je i prijedlog vijeća EU o koordiniranom pristupu za poticanje slobodnog kretanja. Kao što smo mogli vidjeti, dosad su države članice izdale 650 milijuna covid potvrda, prema istraživanju Eurobarometra, trećina ispitanika složilo se da je digitalna covid potvrda najbolji osiguravatelj za putovanja u EU: one se osim za olakšavanje kretanja koriste i u svrhe na nacionalnoj razini. Ovi razgovori vode se vezano uz prijedlog da covid potvrde vrijede do 9 mjeseci nakon primanja prve doze cjepiva, dodao je Božinović.

- Novim prijedlogom će se preporučiti prelazak s mjera ograničavanja, tako da pristup temeljen na osobi će biti takav da će se manje ograničavati dolasci i putovanja iz određenih područja, ali više će se voditi računa o svakom pojedincu, rekao je ministar.

- Vodit će se karta o epidemiološkoj situaciji u pojedinoj državi. Te karte će se izrađivati prema broju oboljelih, testiranih, ali i cijepljenih, objašnjava.

- Pretpostavljam da će se odluka o covid potvrdama uvesti sredinom prosinca. Spominje se datum 16.12. Važno je da imamo u vidu da će se takve preporuke donijeti uskoro, kaže Božinović.


-------------------------------------------------

U 11 sati počela je redovita konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Očekuje se da ćemo doznati najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj, cijepljenju, ali i novoj varijanti virusa od koje se strahuje diljem svijeta.

Imamo postotak pozitivnih od 39 posto. Na bolničkom liječenju je 2496 osoba. Na respiratoru su 34 nova bolesnika. Zaprimljeno je 257 bolesnika. Imamo i 75 preminulih u posljednja 24 sata. Među preminulima je 14 cijepljenih.

- Danas smo imali 5460 novooboljelih, od nešto više od 13 tisuća testiranih. U ovom tjednu imamo 10 posto više novooboljelih. Incidencija je 1619,17. Najvišu imaju Međimurska i Zagrebačka županija, rekao je Krunoslav Capak dodajući da najnižu incidenciju ima Istarska županija.

- Udio pozitivnih u testiranjima je 39,6, a u zadnjih 7 dana 40,1. Ukupno od početka pandemije 17,4. U posljednja 24 sata od i s covidom-19 preminulo je 75 osoba, od kojih 81,3 posto nije cijepljeno. U zadnja 24 sata na respirator su stavljene 34 osobe, od kojih 26 nije cijepljeno niti jednom dozom.

20. travanj 2024 02:27