StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUČENICI OSTAJU U ŠKOLAMA|

NA SASTANKU U MINISTARSTVU POSTIGNUT DOGOVOR OKO NASTAVE: ‘Škola je mjesto gdje djeca trebaju biti‘

Piše Jutarnji list
21. listopada 2020. - 19:39
Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin za N1 se osvrnula se na situaciju s koronavirusom u hrvatskim školama, kao i broj zaražene djece u Hrvatskoj, donosi Jutarnji list.

- Na današnji dan pozitivno je 744 djece, 86 je u dobi do 6 godina, a ostatak su školarci. Radi se o manje od 0,15 posto djece. U samoizolaciji je negdje 9500 djece, a to je nešto manje od 2 posto školaraca. Nama i dalje 80 posto djece i dalje ima nastavu u školama. Više od 1000 škola ima nastavu prema modelu A u učionicama - kazala je Pavić Šimetin. 
Demantirala je najave da će se u potpunosti prelaziti na online nastavu, barem zasad. 

- Mi smo i danas imali sastanak u MZO-u i dogovorili smo se da ostajemo pri strategiji da ostanemo pri nastavi u učionicama. Koliko god dugo može, nastava ostaje u učionicama. Škole su ipak mjesto gdje djeca trebaju biti i držimo se nastave u učionicama - kazala je.

Pavić Šimetina kaže kako je u Hrvatskoj 150 škola koje imaju B i C modela, ali kako je to sveukupno negdje oko 12, 13 posto. 
- U stručnoj javnosti se o tome dugo razgovara, pogotovo među epidemiolozima, ali i dalje tražimo test koji bi bio dovoljno osjetljiv, odnosno da nema veliki postotak lažno negativnih testova. Još ga uvijek nismo pronašli, odnosno identificirani. Nismo još došli do takvog testa, odnosno nije još došao do mikrobiologa - ističe. 

O eventualnim novim mjerama, kaže kako one ovise o Stožeru. 
- Stožer intenzivno o tome razgovara. Sve su te nama mjere već poznate, a svode se na to da moramo biti na distanci, prati ruke, dezinficirati ih i nositi masku - kazala je Pavić Šimetin za N1, donosi Jutarnji list.
 
18. travanj 2024 23:38