StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrekordne temperature jadrana

Na Mljetu izmjerena temperatura mora od čak 30 stupnjeva, stručnjaci zabrinuti

Piše dv
5. srpnja 2022. - 23:28

Ovih se dana na Jadranu bilježe nezapamćene temperature mora. Jučer je na Mljetu izmjerena temperatura mora od čak 30 stupnjeva. Danas je u Dubrovniku i na Mljetu more dosegnulo 29 stupnjeva, a na Lastovu, Krku i u Splitu 28.

Davor Lučić s Instituta za more i priobalje gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je kratko prokomentirao izrazito visoke temperature:

-Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biokemijskih procesa u živim organizmima pa tako i životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabilježeni podatak do sada.Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može uzrokovati stvarno velike posljedice na živi svijet, poglavito na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osjetljivi, ako dođe povišena temperatura u njihovo stanište to je njima smrt - rekao je Lučić.

U Jadran dolaze nove vrste, a uslijed toplijeg mora:

-To je opasno jer su svi ti organizmi uljezi. Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Sueskog kanala i zbog klimatskih uvjeta kakvi su danas, tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent - dodao je.

 

18. travanj 2024 13:57