StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAKON SASTANKA

Ministar Butković: Krenula je renesansa na hrvatskoj obali, nastavlja se i izgradnja autoceste do Dubrovnika

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
21. listopada 2020. - 12:54
U hotelu Valamar President u Dubrovniku održan je sastanak ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića sa županom Nikolom Dobroslavićem i (grado)načelnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije. Tema sastanka bila je ''Prometna povezanost – pretpostavka održivog razvoja''.
- Nakon jučerašnjeg obilaska Pelješkog mosta i pristupnih cesta, a vidjeli smo da stvari idu jako dobro i projekt ide svome kraju, jutros smo sa županom i svim gradonačelnicima i načelnicima županije, te saborskim zastupnikom Brankom Bačićem održali sastanak na kojem smo raspravljali o velikim infrastrukturnim projektima koji su u pripremi na području županije. Dva projekta, izgradnja Zračne luke Dubrovnik i Pelješkog mosta, ukupne vrijednosti 4 i pol milijarde kuna, pokazali su da znamo kao država upravljati velikim projektima, pripremiti ih i da, usprkos korona krizi, uspješno idu svome kraju. Naravno, tu život ne staje - istaknuo je u svojoj izjavi za Dubrovački vjesnik ministar Butković. 
- Pripremamo i druge projekte, na raspolaganju nam je oko 22 milijarde eura u sljedećoj perspektivi i naravno kroz mehanizam za otpornost, takozvani COVID fond, i u tom smislu smo danas održali prezentaciju nastavka gradnje autoceste prema Dubrovniku, budući da su Hrvatske autoceste zaključkom Vlade RH dobile zadatak da pripreme svu projektnu dokumentaciju. Ukupna vrijednost izgradnje autoceste do Dubrovnika bit će oko 9 milijardi kuna. Završena je studija izvodljivosti, isprezentirana je županu, gradonačelnicima i načelnicima, iako smo s njima u svakodnevnom kontaktu. I naravno, tu su i druga dva velika projekta - brza cesta prema Zračnoj luci i brza cesta na Pelješcu koja uključuje obilaznicu Orebića. Za ta dva projekta su također izrađene studije izvodljivosti, a za obilaznicu Orebića čak i studija utjecaja na okoliš. Studijska dokumentacija ide svome kraju, a Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste nastavit će ipripremati i zrađivati glavne projekte, a mi ćemo ih pripremiti za novu financijsku perspektivu kako bi ih realizirali- istaknuo je ministar. 
- Također se trenutno ulaže u luke u Dubrovačko-neretvanskj županiji, negdje oko 600 milijuna kuna, od toga su 500 milijuna kuna veliki projekti. Kao ministar sam zaista zadovoljan da je krenula ta renesansa na hrvatskoj obali i da Dubrovačko-neretvanska županija prednjači s tim projektima. To su projekti koji su u funkciji otočnog povezivanja, izgradnje novih luka, lukobrana i riva. Mislim da je to dobro i da se u posljednje vrijeme jako puno ulaže. Mi smo otočna, pomorska i primorska zemlja i ulaganje u lučku infratstrukturu je zaista bilo neophdno. U tom smislu pripremamo i neke nove projekte u ovoj županiji - naglasio je Butković. 
Na pitanje hoće li se obilaznica Orebića graditi paralelno s trajektnom lukom u Perni, da bi se izbjeglo prometovanje uskom, priobalnom cestom uz koju se odvija sav turistički život, ministar je odgovorio: 
- Budući da će za luku vrlo brzo biti potpisani ugovori za bespovratna sredstva, kao i za pristupnu cestu za luku na Korčuli, obilaznica Orebića će ići možda ne paralelno, ali vrlo brzo nakon gradnje luke. 
A pristupne ceste za Pelješki most? 
- Cijeli projekt će, prema sadašnjim procjenama, biti u funkciji za godinu i pol dana - zaključio je. 
18. travanj 2024 23:29