StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOBJEGAO S ODJELA PA UMRO

Liječnici: ‘Skinuo je masku s lica, otkopčao se s monitora, izvadio kanilu i izašao kroz balkon‘

Piše Tomislav Kukec/JL
20. listopada 2021. - 16:00

Muškarac zaražen koronavirusom (podaci poznati redakciji) pobjegao je u ponedjeljak iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, a samo dan kasnije umro je u majčinom stanu na području Samobora, piše Jutarnji list.

Kako doznajemo iz krugova bliskih obitelji, muškarac je još bio živ kada je Hitna pomoć uz policiju upala u stan u Hoto Villa naselju na području Strmca. Liječnici su odmah započeli reanimaciju koja je trajala čak 35 minuta, no muškarcu nije bilo spasa.

Policija je potvrdila je da su reagirali na dojavu bolnice o samovoljnom udaljenju pacijenta koji je ranije bio spojen na kisik, ali je u trenutku pronalaska, unutar 24 sata, osoba umrla "u privatnom prostoru na području Samobora".

U ravnateljstvu Zavoda za hitnu medicinu rekli su da im je poziv za intervenciju u Strmcu u naselju Hoto Ville stigao u 15,56 sati, a hitna je na mjesto pronalaska 53-godišnjaka došla u 16,02 sati.

Riječ je o 53-godišnjaku koji je bio aktivan sportaš i trener Aikida. Nije poznato gdje se i kada zarazio koronavirusom, no stanje mu se pogoršalo nakon čega je morao biti spojen na kisik.

Za vrijeme intervencije majka preminulog je djelatnicima hitne pomoći rekla da je bio covid pozitivan i da je pobjegao iz bolnice nakon čega ga policija pokrenula potragu.

Kako neslužbeno doznajemo, muškarcu je rečeno da će morati biti spojen na respirator, što je u njemu izazvalo veliki strah zbog kojeg je donio odluku da se udalji iz bolnice.

O svemu su se oglasili i iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Potvrdili su da se pacijent samovoljno udaljio.

- Pacijent u dobi od 53 godine, nakon liječničkog pregleda u Hitnom prijemu Klinike i učinjene rendgenske snimke pluća zbog potrebe bolničkog liječenja, hospitaliziran je u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu zbog COVID-19 bolesti, 18.10.2021. Pacijent je upućen na odjel u izolacijsku jedinicu u pratnji medicinske sestre s postavljenim kisikom gdje dolazi u 15:30. Na odjelu su mu ponovno izmjerene vitalne funkcije, učinjene ordinirane pretrage, postavljena intravenska kanila te je pacijent postavljen na monitor zbog daljnjeg praćenja vitalnih funkcija. Pacijent odmah naglašava da ne želi primati terapiju, a u 16:10 medicinsko osoblje odjela primijetilo je da pacijent nije u bolesničkom krevetu. Nakon nekoliko minuta, kada pacijenta nisu našli niti u drugim sobama i prostorijama odjela, pozvana je dežurna liječnica da kontaktira pacijenta na mobitel. Pacijent navodi da nije teško bolestan, vozi se osobnim automobilom kući i odbija se vratiti u Kliniku. Nakon toga obaviještena je nadležna policijska postaja čiji djelatnici promptno dolaze u Kliniku i uzimaju potrebne podatke o pacijentu - priopćili su.

Naglašavaju da Klinika "nije zatvorska ustanova".

- Praktički svaki pacijent koji se hospitalizira, ukoliko mu to fizičko stanje dozvoljava, može samovoljno napustiti Kliniku. U Klinici postoji Protokol o samovoljnom napuštanju bolničkog liječenja gdje između ostalog stoji: Pacijent ima pravo samovoljno napustiti stacionarnu zdravstvenu zaštitu (Kliniku), osim u slučajevima kada bi to štetilo njegovu zdravlju i zdravlju i sigurnosti drugih osoba (propisano posebnim zakonom)“.

„Ako pacijent samovoljno napusti Kliniku, a radi se o slučaju kada napuštanjem zdravstvene ustanove može ugroziti vlastiti život i zdravlje ili život i zdravlje drugih osoba, zdravstveni djelatnik će bez odgađanja obavijestiti nadležnu policijsku upravu“.

U konkretnom slučaju pacijent je skinuo masku s kisikom s lica, otkopčao se s monitora, izvadio postavljenu intravensku kanilu, otvorio balkonska vrata na sobi te preko vanjskih stuba samovoljno napustio bolničko liječenje. Medicinsko osoblje je odmah poduzelo sve potrebne mjere u tim situacijama - otkrili su iz bolnice.

Iz Klinike su izrazili sućut obitelji preminulog.

- Iskreno nam je žao što se dogodio ovaj incident, a Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ majci i rodbini preminulog izražava sućut.

19. travanj 2024 04:12