StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOAZA MIRA I DOBRA

Koncesionari rajske obale uz Rijeku dubrovačku (p)ostaju - fratri!? Iznos koji će crkva godišnje plaćati manji je od lemozine

Piše dv
10. ožujka 2023. - 19:27

Dubrovačko-neretvanski županijski vijećnici na sjednici u ponedjeljak vrlo vjerovatno će dignuti ruke za produljenje koncesije na pomorskom dobru u sklopu, na prvi pogled, samo jednog u nizu sličnih postupaka, piše Slobodna Dalmacija.

I doista, na najavljenom zasjedanju naći će se desetak prijedloga za davanje ili produljenje prava upravljanja (pri)obalnim pojasom juga Dalmacije, od Stona do Župe dubrovačke, a među njima i jedan po mnogo čemu specifičan. Novu koncesiju zatražio je franjevački samostan Pohođenja Marijina iz Rožata, mjesta uz obalu Rijeke dubrovačke, koji je od 2013. godine imao pravo upravljanja obalom pred sakralnim kompleksom čiji korijeni sežu u davnu 1393. godinu.

Već i sama činjenica da je fratarska zajednica u ulozi koncesionara čini ovaj postupak znatno drugačijim od niza takvih duž Jadrana, ali posebnu priču predstavlja naknada za korištenje pomorskog dobra, što zasigurno daje dodatnu dimenziju priči.

Naime, regionalna vlast daje crkvi, odnosno redovničkoj zajednici na uređenje i održavanje ukupno 425 četvornih metara pristaništa i obalnog pojasa (i) na idućih 10 godina, i to za 14 eura ili precizno 105,48 kuna. Ne dnevno, tjedno ili mjesečno nego - godišnje.

Stoga će biti zanimljivo kako će država, Županija i Grad Dubrovnik podijeliti tu lemozinu, jer se sukladno važećem zakonu upravo u omjerima "po trećinu" dijele uplate koncesionara. Vjerujemo da bi takav "ceh" potpisali svi ostali koncesionari pomorskog dobra od Prevlake do Savudrije, pa makar oni bili i iz crkvenih redova i samostanskih, odnosno kulturno-povijesnih cjelina, o kakvoj je riječ u oazi mira i dobra na obali Rijeke dubrovačke.

image

Franjevci iz Rožata i idućih će 10 godina upravljati obalom ispred samostana

Tonći Plazibat/Cropix
25. travanj 2024 09:17