StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSIGURNOST NA CESTAMA

Kad voziš, vozi trijezan, vezan, bez mobitela i bez ‘gasiranja‘!

Piše DV
21. listopada 2020. - 13:46
Povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je pokraj Velike Onofrijeve fontane educirala građane o odgovornom ponašanju u prometu.
Građanima koji su bili spremni saslušati pojasnili su se prometni propisi te važnost humanog odnosa između svih sudionika u prometu, posebice prema djeci, pješacima, biciklistima i motociklistima. Zajednički je cilj smanjiti broj prometnih nesreća te stradalih na cestama.
Dubrovčani su potpisali prisegu kojom su se moralno obvezali na odgovorno ponašanje u prometu, uz poštivanje svih prometnih pravila. Prvenstveno se to odnosi na brzinu prilagođenu uvjetima na cestama, korištenje sigurnosnog pojasa, nekorištenje mobitela tijekom vožnje i vožnju u trijeznom stanju.
- Danas obilježavamo prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa, potaknuti velikim brojem prometnih nesreća i stradavanja u prometu. U Hrvatskoj godišnje imamo oko 15.600 stradalih, od toga 80 posto s lakim tjelesnim ozljedama, 18 posto s teškim i nešto više od dva posto s poginulim osobama. Na ovaj način želimo potaknuti sudionike u prometu na dostojanstveno ponašanje i pridržavanje svih prometnih propisa kako bismo svi bili sigurniji u prometu. Usmjereni smo posebno na četiri tzv. ubojice u prometu, a to su brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje - istaknuo je voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Mato Bender. 
27. travanj 2024 05:18