StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetA PRIMIO JE OBJE DOZE

Jutrošnja vijest o samoizolaciji dr. Bekića nametnula je logično pitanje: zašto cijepljeni ravnatelj ne smije izaći iz kuće?

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
22. siječnja 2021. - 10:08

Jutros nas je dočekala vijest da je 'ravnatelju Opće bolnice Dubrovnik izv. prof. prim. dr. sc. Mariju Bekiću, dr. med. određena epidemiološka mjera samoizolacije u trajanju od 10 dana. Uži član obitelji pozitivan je na koronavirus te će ravnatelj svoje obveze odrađivati od kuće', javili su iz Opće bolnice Dubrovnik.

To ne bi bilo ništa neobično da dr. Bekić upravo ovog tjedna nije docijepljen drugom dozom Pfizerovog cjepiva. Stoga se nameće i pitanje: čemu cijepljenje ako se ponovo mora u samoizolaciju? Kako je najavio nacionalni stožer, niti maske se neće moći prestati koristiti. 

Kako stoji u sažetku opisa ovog cjepiva u rubrici 'Ograničenja učinkovitosti cjepiva', - 'kao i druga cjepiva, i cjepivo Comirnaty možda neće pružiti zaštitu svim cijepljenim osobama. Pojedinci možda neće biti potpuno zaštićeni dok ne protekne 7 dana od druge doze cjepiva'. 

Navedeni rok od sedam dana potvrđuje i ravnatelj dubrovačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić. Nekoliko pitanja za epidemiologa pretvorila su se u mini intervju: 

- Tu se radi o dvije stvari - čovjek je zaštićen ful nakon tjedan dana od druge doze, a druga je stvar da stožer to još nije valorizirao na neki način. Čekamo da oni kažu tko su ti koji će biti oslobođeni ili neće biti oslobođeni od samoizolacije. Zasad je tako, a uskoro će se to moguće mijenjati. A i maske će se sigurno nositi. To se neće vjerojatno mijenjati. Za cijepljene će biti, hajdemo reći, nekih beneficija, samo zasad to mora proći na nekom nacionalnom nivou - istaknuo je dr. Lakić. 

Na pitanje koliko dugo će se maske morati nositi ako su ljudi cijepljeni, dr. Lakić je odgovorio da je 'pitanje mogu li dalje prenositi virus, to se još ne zna'. 

- To je pitanje za nacionalni stožer. 

Ali pitam Vas kao čovjeka iz struke - može li se prenositi virus iako smo cijepljeni? 

- Tako je - odgovorio je dr. Mato Lakić. 

Logično je pitanje, čemu onda cijepljenje? 

- Jest, ali ako smo svi ili većina cijepljeni, sigurno se neće moći prenositi jer neće imati na koga - razjasnio je liječnik epidemiolog. Po njemu, kako kaže, 'ako teoretski mogu prenijeti virus, cijepljeni nemaju veće količine virusa u sebi i vrlo je mala šansa da nekoga zaraze'. 

Ali onda bi trebali skinuti i maske? 

- Ne bih ulazio u to, istraživanja će pokazati - zaključio je dr. Lakić. 

20. travanj 2024 00:44