StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStigle promjene

Jeste li ovih dana provjeravali trajanje svoje Covid potvrde? Mogli biste se iznenaditi kad vidite što se dogodilo

Piše V.P./sd
10. siječnja 2023. - 22:25

Sjećate li se još uopće Covid potvrde?

Da, da... Onaj komad bijelog papira na A4 formatu kojeg ste (i još uvijek možete) dobiti u ljekarni ili putem sustava e-građani, kao i putem mobilne aplikacije CovidGO, donosi Slobodna Dalmacija.

Ista ta Covid potvrda omogućavala je cijepljenim građanima, kao i onima koji su preboljeli koronavirus ili bili negativni na testu, putovanja unutar EU-a u zemlje u kojima su te putne potvrde potrebne.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

S njome ste također u doba najžešćeg lockdowna mogli ulaziti u trgovine, diskoteke, kina, pa čak i radna mjesta, o čemu se se već vodile brojne polemike.

Baš kao i o trajanju same potvrde koja je aktivna od 1. srpnja 2021. Prvotno je bila valjana u razdoblju od samo jedne godine, a 13. lipnja 2022. njezina je valjanost produljena za još jednu godinu, odnosno do 30. lipnja 2023.

Ipak, ako ovih dana odete u mobilnu aplikaciju CovidGO, primijetit ćete kako tamo stoji da potvrda vrijedi čak do 2032. godine.

image

Covid potvrda

Screenshot

Je li riječ o pogrešci ili je uistinu tako pitali smo u Ministarstvu zdravstva gdje su nas uputili na adresu kreatora aplikacije.

- Rokovi koji su vidljivi unutar mobilne CovidGO aplikacije vrijede samo unutar RH, a pravila primjene EU COVID potvrda drugih država molimo provjerite na njihovim nacionalnim portalima vezano uz EU COVID potvrde - odgovor je koji smo dobili od tima za podršku EU digitalne COVID potvrde.

20. travanj 2024 09:58