StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPO ŠUMAMA I GORAMA

Iz Hrvatskih šuma demantiraju da pogodovalo pri zapošljavanju i trgovalo utjecajem, a oglasio se i prozvani Dubrovčanin

Piše Goran Penić/JL
31. siječnja 2023. - 14:43

Iz Hrvatskih šuma odgovorili su na upit iz Jutarnjeg lista vezan uz transkripte poruka koje je objavio Nacional, koje je s visokim dužnosnicima Vlade i HDZ-a razmjenjivao bivši predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić oko zapošljavanja i natječaja za privatne tvrtke.

U Hrvatskim šumama tako kažu kako su Niko Dujmović, kojeg spominje glasnogovornik Vlade Marko Milić, i Josip Jurić, kojeg spominje izvjesni Zoltan i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, zaposlenici Uprave šuma podružnice Zagreb.

- Oba su radnika temeljem natječaja sklopila ugovor o radu na određeno vrijeme za osposobljavanje za samostalni rad u šumarstvu u svojstvu pripravnika - Niko Dujmović po Javnom pozivu objavljenom na web stranicama Hrvatskih šuma 4. srpnja 2018. u UŠP Buzetu, a Josip Jurić 24. siječnja 2020. godine u UŠP Zagreb. Po proteku pripravničkog staža, zbog potreba obavljanja poslova u šumarstvu, sukladno zakonskim propisima zaposleni su na upražnjenim radnim mjestima unutar sustava HŠ d.o.o. – obojica su radnici koji svoje radne zadatke izvršavaju na terenu i za njih ispunjavaju sve potrebne uvjete - Niko Dujmović kao tehnolog rasadničke proizvodnje u Radna jedinica Rasadnici Zagreb, UŠP Zagreb, a Josip Jurić kao pomoćnik taksatora (izmjera stabala u šumi) u Odjel za uređivanje šuma UŠP Zagreb – odgovaraju iz Hrvatskih šuma.

Nisu odgovorili u kojem su trenutku obojica dobila ugovor za stalno. Milić u svom očitovanju tvrdi da je Dujmović na neodređeno zaposlen u drugoj polovici 2021.

image

Krunoslav Jakupcic, predsjednik uprave Hrvatskih suma.
 

Damir Krajac/Cropix

Kada je riječ o Branku Filipetiju, za kojeg Jakupčić traži amenovanje preko Marka Milića kod premijera Plenkovića, iz Hrvatskih šuma kažu kako je zaposlen 1. listopada 2018. u UŠP Split, Odjel za lovstvo, u svojstvu pripravnika temeljem Javnog poziva objavljenog na web stranicama Hrvatskih šuma 19. travnja 2018. iz zanimanja za koje se školovao (stručni prvostupnik inženjer lovstva i zaštite prirode).

Jakupčić je, podsjetimo, tražio amenovanje premijera 5. rujna 2018., 25 dana prije nego što je i zaposlen.

- Temeljem ugovora o radu na neodređeno vrijeme od 1. siječnja 2020. zaposlen je na radnom mjestu lovočuvara u šumariji Makarska, gdje je i danas – kažu u Hrvatskim šumama.

Kada je riječ o tvrtkama Ager Alpha d.o.o. i Panonska Biomasa d.o.o., koje Milić navodi u porukama, a za koje Jakupčić govori da ne ispunjavaju uvjete, ali će se javni poziv ponoviti što će koincidirati s njihovim završetkom kogeneracije, u Hrvatskim šumama tvrde da te tvrtke nisu radile poslove za njih već su su se 4. rujna 2015. prijavile na Javni poziv za prodaju drvne sječke ili ogrjevnog drva za proizvodnju električne i/ili toplinske energije, a Odlukom o rangiranju prijava na Javni poziv za prodaju drvne sječke ili ogrjevnog drva za proizvodnju električne i/ili toplinske energije od 2. studenoga 2015. tvrtke Ager Alpha d.o.o. i Panonska Biomasa d.o.o. ostvarile su pravo na potpis Ugovora o prodaju drvne sječke ili ogrjevnog drva, piše Jutarnji list

- Četiri godine kasnije, 30. siječnja 2019. tadašnja Uprava Društva je donijela Odluku da će obavijestiti 20 Kupaca da se Ugovori smatraju raskinutim iz razloga propuštanja dostave uporabne dozvole za objekt postrojenja električne i/ili toplinske energije u rokovima određenim pojedinim Ugovorom i/ili u naknadnom roku određenom Dodatkom Ugovoru. Radi se o 20 od ukupno 50 višegodišnjih ugovora (na rok od 14 ili 15 godina) koje je bivša Uprava HŠ d.o.o. sklopila u razdoblju od 2010. do 2016. s pojedinim investitorima u izgradnju kogeneracijskih postrojenja – kažu u Hrvatskim šumama.

Dodaju kako je 12. veljače 2019. objavljen javni poziv za prodaju drvne sječke ili ogrjevnog drva za proizvodnju električne i toplinske energije u 2019. na koji su se javile i ove tvtke, međutim, nisu zadovoljile uvjete tog javnog poziva te samim time nisu ostvarile pravo na potpis ugovora po predmetnom.

Kažu i da s tvrtkom Akuo Energy Med d.o.o., koju Jakupčić spominje u korespodenciji sa Zvonimirom Frka Petešićem, nisu ostvarile poslovni odnos niti sklopile ugovor.

- Što se tiče angažmana tvrtke Manjgura, s njom je potkraj 2018. sklopljen ugovor o strateškom i kriznom savjetovanju do kraja godine (od 15. studenog do 31. prosdinca 2018). Naredne godine proveden je postupak jednostavne javne nabave za usluge savjetovanja u odnosima s javnošću na kojem je Manjgura odabrana kao najpovoljniji ponuditelj. Ugovor jednostavne nabave sklopljen je sukladno Odluci o provedbi postupaka javne nabave za tekuću godinu te je bio važeći od 1. travnja do 31. prosinca 2019., u ukupnoj vrijednosti 160.200 kuna – pojašnjavaju u Hrvatskim šumama.

image

Krešimir Macan

Privatni Album/

Krešo Macan pak pojašnjava kako su ih Hrvatske šume angažirale za krizno komuniciranje 2018. jer su zeleni aktivisti optuživali Jakupčića da je napravio milijunsku štetu na Medvednici.

- Dobili smo posao preko jednostavne nabave za 60.000 kuna plus PDV. A onda je iduće godine išao redoviti natječaj na kojem smo pobijedili – kaže Macan.

Ukupno su te 2018. i 2019. odradili posao vrijedan 220.000 kuna, a onda je došla korona pa je natječaj 2020. zaustavljen.

Odgovara i da ne zna po čijoj preporuci su radili posao. Jakupčić, naime, piše Miliću da im Macan vodi PR po preporuci "znaš već koga".

- Znam da su nas pozvali i da su bile i druge agencije, a nas preporučuju i inače baš za krizno komuniciranje – kaže Macan.

18. travanj 2024 16:16