StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrazličiti koncepti

Isplati li se više kupovati u Lidlu ili u Kauflandu? Evo koja je razlika između dva popularna lanca trgovina i u kojem ćete prije uštedjeti

Piše Dv
18. svibnja 2022. - 14:28

Lidl i Kaufland kao što je to već poznato pripadaju istoj korporaciji “Schwarzgruppe”, međutim njihov koncept prodaje nije isti. Dok je Lidl diskonter, Kaufland sebe opisuje kao supermarket. No, što to znači za kupce, objašnjava Fenix magazin, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Prije svega izraz “discounter” je izveden od engleske riječi za popust (eng. discount – popust). Diskonteri ili diskonti obično imaju manji asortiman proizvoda. U Kauflandu su poslovnice znatno veće od onih u Lidlu.

Veličina prostora poslovnice se kasnije odražava u cijenama, jer ako imate manju poslovnicu, naravno, trebate manje osoblja platiti i ovdje diskonteri značajno štede na troškovima.

Lidl je jeftiniji jer nudi proizvode vlastite robne marke, koji prevladavaju u diskontima. Jeftiniji proizvod ne znači nužno lošiju kvalitetu. Naime, često proizvode s Lidlovom oznakom proizvode poznati proizvođači.

Osim Kauflanda, primjerice i njemački lanci Rewe i Edeka sebe nazivaju supermarketima. Svi oni nude veći izbor proizvoda od trgovine kao što je Lidl. Proizvodi regionalnih proizvođača sada se sve češće pojavljuju u diskontima, no oni su već dugo dio asortimana u mnogim supermarketima.

No, trenutno su mnogi proizvodi skuplji i u supermarketima i u diskontima. Poskupjeli su proizvodi poput ulja, brašna, tjestenine, mesa i mliječnih proizvoda.

19. travanj 2024 19:11