StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIDEOLOGIJA NA DREVNI UGLJEN

Hrvatski restoran u Njemačkoj završio u svim medijima: Promoviraju domaću kuhinju začinjenu neoustaštvom!

Piše MOZAIK SD
13. ožujka 2023. - 09:09

U Berlinu postoji hrvatski restoran koji se reklamira sa šahovnicom koja počinje bijelim poljem u gornjem lijevom kutu. Većina posjetitelja u tome ne vidi ništa problematično. Ali ima ih i koji poznaju simboliku, piše DW.

U tekstu objavljenom u najnovijem izdanju Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (12.3.2023.) njemački novinar Michael Martens piše kako je jedne večeri u Berlinu tražio restoran da nešto prezalogaji. Pronašao je jedan koji mu je bio zanimljiv: "Hrvatski specijaliteti. Roštilj na drveni ugljen".

Ono što mu je bilo posebno zanimljivo nije, međutim, bila više-manje uobičajena ponuda hrane (s "hrvatskim specijalitetima" kao što su "Veseli Bosanac", čevapčići ili "Ciganski odrezak"), već natpis restorana. Tu se između riječi "Hrvatski specijaliteti" nalazi hrvatska šahovnica – i to s prvim bijelim poljem u lijevom kutu.

Crveno i bijelo polje

Martens, odličan poznavatelj situacije na zapadnom Balkanu, skreće pažnju na to da većini Nijemaca to ništa ne znači - oni samo prepoznaju šahovnicu kao zaštitni znak Hrvatske koji su već odavno promovirali uspješni hrvatski nogometaši. No za one koji poznaju problematiku kompliciranosti hrvatske heraldike to nipošto nije bezazlena promjena u odnosu na službeni grb Hrvatske, gdje šahovnica počinje s crvenim poljem u gornjem lijevom kutu. "Raspored boja na šahovnici nije samo raspored boja na šahovnici. Barem ne u hrvatskom slučaju. Prije je to pitanje ideologije", naglašava Martens, prenosi Slobodna Dalmacija

On objašnjava da je porijeklo šahovnice doduše nejasno, ali sa sigurnošću seže do Srednjeg vijeka. Postoje različiti primjeri, u nekim slučajevima – kao primjerice na krovu Markove crkve u Zagrebu – šahovnica počinje bijelim poljem, u većini drugih crvenim.

Redoslijed boja s bijelim kvadratom na početku u Austriji je čak zabranjen: "Šahovnicu u bijelo-crveno-bijelom rasporedu Beč je klasificirao kao simbol ideologije "koja je u suprotnosti s osnovnim demokratskim vrijednostima".

Zabranjeni su i simboli terorističkih skupina poput "Islamske države" ili Al-Qaide, turskih "Sivih vukova", Hamasa i Hezbollaha".

20. travanj 2024 13:19