StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPratit će nas još neko vrijeme

Guverner HNB-a Boris Vujčić iz Dubrovnika: Inflacija nastavlja padati i to je dobar trend, ali...

Piše kf
3. lipnja 2023. - 14:20

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić komentirajući stopu inflacije u Hrvatskoj naglasio je kako su zadnji podaci u skladu s predviđanjima i očekivanjima.

- Inflacija nastavlja padati i to je dobar trend. Međutim, trebat će vremena da se ona spusti na našu ciljnu razinu koju Europska središnja banka vidi a to je na dva posto. Mi očekujemo da će se ovaj trend nastaviti tijekom cijele godine. Na kraju ove godine očekujemo stopu inflacije otprilike 5 posto i onda da se nastavi smanjivati prema dva posto do 2025. godine. Pritisci koje smo imali a koji su dolazili iz sektora energije su sada gotovi što pomaže dezinflaciji koja će se nastaviti. I troškovi prijevoza su pali, što je vrlo dobro. Vidimo da se problemi u lancima proizvodnje i opskrbe smanjuju što isto pomaže dezinflacijskim procesima i to su trendovi koji će se sigurno nastaviti. Plaće su porasle. Vidimo da je inflacija u sektoru usluga i dalje dosta otporna, to je nešto s čime moramo računati u idućih godinu, godinu i pol dana – kazao je Vujčić.

image

Boris Vujčić

Tonci Plazibat /Cropix

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković naglasio je kako je ‘ovo šesti mjesec za redom da stopa inflacije pada‘.

- To je jako dobro, taj trend će se nastaviti. Mi u Vladi smo procijenili inflaciju negdje između 6 i 6,7 posto. Drago mi je da je guverner malo optimistički, bilo bi odlično i da bude još niža. Međutim, podsjećam, ovo zadnje izvješće Državnog zavoda za statistiku je bilo vrlo indikativno. Dakle energenti gdje smo mi praktički zamrzli cijene plina i struje, spustili cijene naftnih derivata ne utječu na inflaciju. Niz pokazatelja govori o tome da na inflaciju ne utječe niti zamjena hrvatske kune eurom. Dapače, mislim da nam je članstvo u euru i u schengenu ogromna šansa za veći gospodarski rast i bolji gospodarski i i socijalni položaj naših građana. Smatram da svi akteri u društvu, prije svega u poslovnoj zajednici, trebaju odgovorno formirati cijene. Ne možemo koristiti globalni kontekst, pandemiju i posljedice ruske agresije na Ukrajinu, da imamo veću inflaciju nego što bi ona po temeljnim pokazateljima, a to su energenti i konverzija kune u euro, trebala biti. To je vrlo važno.

19. travanj 2024 18:48