StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBROJNA PITANJA |

GRAĐANI KONZUMIRAJU MANJE PRAVA NEGO ŠTO IMAJU Što se smije, a što ne? Što je preporuka, a što zakon?

Piše Silvana Uzinić/SD
7. travnja 2020. - 23:26
Danima svjedočimo kako se odluke Nacionalnog i lokalnih stožera često tumače kako se kome hoće.

Nekim nedoumicama pridonijele su upravo zbunjujuće poruke i naputci s vrha, ali s obzirom da će stanje održavanja fizičke distance potrajati, nije loše s vremena na vrijeme razjasniti što se smije a što ne smije, odnosno što je preporuka a što zakon pa samim time i prekršaj, donosi Slobodna Dalmacija.

Pod broj jedan treba ponoviti da se kazna od 8000 kuna odnosi samo na one kojima je propisana mjera izolacije. Stoga prijetnje građanima koji smiju izaći na ulicu, bilo da ih izgovaraju zaštitari ili policija, nisu osnovane.

A evo sad i nekoliko situacija u kojima bismo se, ako je suditi po onome što ovih dana objavljuju građani na društvenim mrežama, mogli i sami naći pa zato ajmo ponoviti gradivo.

Smiju li djeca ulaziti u samoposlugu, odnosno je li zabranjeno ući u dućan s djetetom? Odgovor glasi: NIJE!

Ovo bi prije svega trebali znati zaštitari na ulazima trgovina kao se ne bi raspravljali s kupcima koji su vjerojatno, iz vrlo opravdanih razloga, prisiljeni s djetetom ići u kupovinu. Zaštitari im upozorenjima na nepostojeću mjeru stvaraju dodatne neugodnosti i nelagodu.

Treba li ponižavati roditelje prijezirnim ispitivanjem tipa "zašto mala nije mogla ostat doma"? Neki od redara na ulazima trgovina sebi su učas namijenili ulogu interventne policije. Znamo, znamo, dramski zaplet je utoliko veći kada im priznamo da su i oni na prvoj crti pa su im živci otanjili.

Je li posljedica živaca ili lošeg čitanja uvjerenje nekih građana da se smije izaći na ulicu samo u pratnji još jednog člana iste obitelji? Jest, to bi možda zdravorazumski bilo točno, ali ta mjera postoji u Njemačkoj, a ne u nas.

Također, ajmo malo razradit i famoznu Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima. Odnosi li se ona i na nekoga tko je u prolazu? Odgovor je: NE.

Ajmo i o protuepidemijskim mjerama koje se nalažu Odlukom o ograničavanju društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih kulturnih događanja. Jedna od tih mjera je i zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja više od 5 (slovima PET) osoba na jednom mjestu.

Iz ovoga se dade zaključiti da građani konzumiraju manje prava nego imaju, jer uglavnom ih se na ulici može vidjeti najviše dvoje i to na rastojanju jedan od drugoga. Stoga, primjerice, četvero piciginaša na Firulama ne krši nijednu odluku, osim što iritira one koji su to vidjeli iz kaveza. Ali ne treba zato o piciginašima pisati da se ponašaju "kao da ne postoji epidemija", piše Slobodna Dalmacija.

Upravo suprotno, igrom na zraku pojačavaju imunitet i mentalno zdravlje što je dobra mjera za obranu od epidemije, a potvrdit će je svaki stručnjak. Sigurniji su s balunčićem na pijesku razmaknuti jedan od drugom i više metara od propisanih dva, nego s maskama i rukavicama u samoposluzi!

Prema tome, manje bucanja svima će nam dobro doći, a dobro je da gradivo povremeno ponove i ljudi koji odluke i mjere donose kako bismo svima olakšali situaciju. Gospodo, građani su manje-više ok! Osim onih koji uzimaju zakon u svoje ruke.
26. travanj 2024 15:09