StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVE VEĆE BROJKE |

GLAVNA SPLITSKA EPIDEMIOLOGINJA: ‘Situacija nije dobra. Ako se ovako nastavi, odgodit ćemo otvaranje kafića‘

Piše slobodna dalmacija
24. veljače 2021. - 16:48

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zaraženo je 16 posto od testiranih. Od 909 testiranih 150 su novooboljeli, što je porast u odnosu na dosadašnji postotak, piše Slobodna Dalmacija.

Kazala je to dr. Željka Karin, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na današnjoj presici.

- Dva tjedna smo imali porast oko deset posto, sad je broj narastao. Situacija nije dobra. Moramo shvatiti da je virus među nama i ne smijemo se sastajati na privatnim druženjima jer virus je i dalje među nama unatoč cjepivu. Imamo grupiranja u zatvoru i staračkim domovima. Ustanovili smo put širenja tako da je sada sve pod kontrolom, ali ako se nastavimo neodgovorno ponašati, situacija će eskalirati - istaknula je Karin, te dodala:

- Nastavimo li se na ovakav način ponašati, odgodit ćemo otvaranje kafića i restorana. Masovnije cijepljenje krenulo je prije deset dana i namijenjeno je osobama starije životne dobi. Pripremili smo Spaladium Arenu i do 15. ožujka sigurno ćemo krenuti s cijepljenjem.

Što se tiče žarišta u splitskom zatvoru, Karin je rekla:

- Rukovodstvo zatvora sluša epidemiološke naputke. Ovo su osobe koje su se uglavnom razboljele iz samoizolacije. Kratko je bilo vrijeme inkubacije, u vrlo kratkom vremenu se proširio virus, nadamo se da neće biti većeg širenja. Ako i bude, nisu to izraženi simptomi bolesti. Poslali smo dio uzoraka na sekvencioniranje s obzirom na brzo širenje ali to nam ništa za sada još ne govori. Važno je reći da smo danas kada su došli rezultati aktivirali naše resurse i išli smo testirati sve djelatnike i zatvorenike da vidimo je li se i koliko raširila epidemija, piše Slobodna Dalmacija.

Novo žarište korone u splitskom zatvoru, dr. Karin potvrdila: ‘Imamo ondje desetak pozitivnih, testirat ćemo 300 osoba‘

Novo žarište koronavirusa pojavilo se u splitskom zatvoru, ondje je u srijedu potvrđeno desetak pozitivnih slučajeva, potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju Željka Karin, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

- Sve imamo pod kontrolom. Velik broj njih se nalazio u samoizolaciji u kojoj su razvili simptome – kazala je epidemiologinja koja je dodala kako među zaraženima ima pritvornika, zatvorenika i zaposlenika.

Malo manje od 300 osoba, uključujući zaposlenike, zatvorenike i pritvorenike, bit će testirano u najkraćem mogućem roku, a to će uključivati sve kontakte zaraženih. Testirane neće biti jedino osobe koje su u posljednjih nekoliko dana već imale negativan nalaz. 

Simptomi svih novozaraženih zasad su blagi, prenosi Slobodna Dalmacija.

16. travanj 2024 12:41