StoryEditorOCM

General Krešić: Pravi rat tek sada počinje. Prednost je na strani Ukrajinaca, no kada netko pomisli da su Rusi poraženi, treba se samo sjetiti jedne Putinove izjave

Piše ivica marković/sd
6. listopada 2022. - 07:36

Posljednjih 10 do 15 dana ukrajinska vojska krenula je u veliku protuofenzivu kako bi što je prije moguće, u što kraćem roku, prije dolaska zime, vratila pod ukrajinsku vlast što više svojih teritorija koje su u proteklim mjesecima otele ruske vojne snage, piše Slobodna Dalmacija.

S ukrajinskih bojišta u ovom razdoblju dolaze za mnoge laike nevjerojatne i neobjašnjive informacije: kako to ukrajinska vojska prolazi kroz ruske linije jednako kao da na njima nema Rusa, odnosno vraćaju otete teritorije bez ikakvog ili vrlo malog otpora ruskih snaga.

Po tim izvješćima, koja zasigurno ipak treba uzeti s rezervom, Rusi bježe glavom bez obzira, ostavljaju vojnu opremu i spašavaju glavu pred ukrajinskom silom.

Dobri planovi

Što misli o tim vijestima i sadašnjem ratnom trenutku u Ukrajini, upitali smo general-bojnika Marinka Krešića, predsjednika Hrvatskoga generalskog zbora.

– Od početka samog sukoba u Ukrajini prikupljao sam podatke i za mnoge medije obavljao analize ovog rata. I tada sam, kao i sada, govorio kako ovaj rat neće trajati kratko. Mislim da je ovo sada tek početak pravog rata u Ukrajini. Naravno, prednost je na strani Ukrajinaca jer oni imaju ogroman motiv – obranu svoje domovine i oni su motivirani do neba.

S druge strane imate rusku vojsku koja nema nikakvu motivaciju i koja ima vrlo loš moral, a kada imate takvo stanje u vojsci, nemoguće je imati uspjehe na ratištu – kaže general Krešić.

Naš sugovornik smatra kako su akcije ukrajinskih snaga vrlo dobro isplanirane.

– Oni su uz pomoć zapadnih saveznika dobro organizirali ove protuudare. Naravno, bilo je i podosta lažnih udara s kojima su htjeli pažnju Rusa usmjeriti na “nebitnije” stvari, dok im je glavni cilj bilo oslobađanje Limana, koji je važno strateško uporište – govori general Krešić.

Skori dolazak hladnijeg vremena i zime, i za jednu i za drugu stranu može biti vrlo otežavajuća okolnost, koja će zasigurno usporiti prodiranje ukrajinske vojske, ali isto tako umnogome otežati i opskrbu postojećih ruskih postrojbi na terenu, kao i njihovo popunjavanje novim snagama u ljudstvu i tehnici.

– Zima će biti veliki neprijatelj i jednima i drugima. Rusi trebaju dovesti vojnu tehniku i naoružanje jer su mnogo toga izgubili ili ostavili tijekom prodiranja ukrajinske vojske.

Međutim, ne smijemo zaboraviti da su Ukrajinci bliže “svojoj kući” i da im je jednostavnije popunjavati svoje vojne formacije, dok Rusi moraju iz udaljenijih krajeva dovesti tehniku i ljudstvo, što u doba zime i snijega nije nimalo jednostavno. Stoga Rusi mogu imati velike probleme u konsolidiranju svojih snaga – mišljenja je general Krešić.

Upitali smo generala Krešića smatra li da bi Putin zaista mogao upotrijebiti nuklearno naoružanje.

– To nitko na svijetu osim Putina ne zna i nitko na svijetu ne može isključiti takav scenarij. Mnoge države pripremaju svoje stanovništvo i savjetuju im što učiniti u takvim situacijama, ako dođe do upotrebe nuklearnog naoružanja. U Kijevu se čak dijele i tablete joda, zlu ne trebalo. Sada je vrlo važna preventiva i da se stanovništvo što bolje upozna s načinom na koji bi mogli sebe zaštititi u takvim situacijama – kazuje general Krešić.

Crnomorska flota

Na poluotoku Krimu Rusi imaju stacioniranu Crnomorsku flotu, strahovito jaku vojnu snagu koju gotovo i ne upotrebljavaju.

– Pa, malo su bili u strahu nakon napada na neke brodove te Crnomorske flote i oni vrlo vjerojatno smatraju kako su, za sada, pješaštvo i oklopne jedinice dovoljne u ratu s Ukrajinom – kaže general Krešić.

Zaista djeluje nadrealno da se jednu takvu vojnu silu kao što je ruska vojska može poraziti ili obezglaviti u 10 do 15 dana.

– To nema zdrave pameti. Rusija je vojna velesila s golemim resursima i tko god smatra da se nju može poraziti u tako kratkom roku, vara se. Oni su vrhunski opremljeni, utrenirani i dobro zaštićeni.

’Sva sredstva’

Kada netko pomisli da su Rusi poraženi, treba se samo sjetiti Putinove izjave kako će u sukobu u Ukrajini upotrijebiti sva raspoloživa sredstva. A kada to kaže, tada svijetu govori i da je upotreba nuklearnog naoružanja moguća – govori general Krešić.

Najavljeno je pa opovrgnuto Putinovo obraćanje ruskom narodu, ali i cijelom svijetu. I to obraćanje treba promatrati kroz prizmu rata jer svi očekuju što će Putin tada reći.

– Može se očekivati da Putin tzv. specijalnu operaciju koju provodi u Ukrajini, u svom obraćanju preimenuje u obrambeni rat, jer su anektirani dijelovi ukrajinskog teritorija u očima Putina i velikog dijela ruskog naroda sada Rusija.

Po njima, Ukrajinci ne žele pod svoje vratiti otete teritorije, već napadaju Rusiju, jer Putin te dijelove smatra Rusijom. A jasno je rekao da će ruski teritorij braniti svim raspoloživim sredstvima – zaključuje general-bojnik Marinko Krešić.

24. travanj 2024 07:29