StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetĐIKIĆ OPET PROZIVA

Evo što poznati znanstvenik zagovara nakon pojave novog soja korona

Piše dv
8. rujna 2023. - 10:33

Ivan Đikić, poznati hrvatski znanstvenik, u Novom danu je govorio o ponovnom rastu broja zaraženih koronavirusom, ali i o alarmantnim podacima koji ukazuju na porast broja oboljelih od raka među mlađima.

"Moja preporuka ljudima koji se stvarno žele zaštititi je da nose masku u sredinama gdje ne znaju je li netko zaražen, ako su u tramavaju, javnom prijevozu…", savjetuje Đikić, donosi N1

"Medicina je postala puno preciznija u liječenju tumorskih oboljenja, a unaprijedili smo i dijagnostiku", naveo je znanstvenik.

Osvrnuo se i na liječenje tumora. "U zadnjih 10 godina većina tumora solidnih, onih koji se najčešće javljaju, dana se mogu klasificirati kao kronične bolesti gdje se može očekivati 3-5-10 godina proživljenja, a neki od njih su sto posto izlječivi, poput tumora testisa."

Drastično raste broj oboljelih od raka među mlađima

Znanstvenici su procijenili da je između 1990. i 2019. došlo do porasta novih slučajeva raka za 79 posto među mlađima od 50 godina. Postavljeno je 3,26 milijuna novih dijagnoza raka među mlađima od 50 godina u 2019., što je povećanje od 79,1 posto od 1990. godine. I smrtnost je porasla za 27,7 posto.

"Ti podaci su alarmantni, radi se o ogromnom povećanju u deset godina", rekao je, dodajući da će povećanje biti i veće nakon covida jer se tada nije brinulo o pravim metodama rane dijagnostike.

"Zašto se to pojavljuje? Najvjerojatnije različiti način života, stresne situacije, vanjski faktori, pušenje, alkohol, pretilost. Svi ti faktori su direktno povezani s povećanim brojem tumora i to se danas vidi i kod mladih", objasnio je znanstvenik.

Otvoreno pismo

Grupa članova hrvatske akademske zajednice poslala je otvoreno pismo vezano uz slučajeve i praksu napredovanja visokih dužnosnika u akademskim zvanjima i na akademskim radnim mjestima tijekom obnašanja dužnosti, a apeliraju za sustavnom promjenom koja bi onemogućila takve prakse, piše N1

"U zrelim demokratskim društvima to je neprihvatljivo jer su te osobe u poziciji moći i tad je nedopustivo da sami sebe promovirate. Nažalost, naši političatri su često ignorantni jer je još uvijek imaju to dominatno ponašanje gdje su ego i vlastiti interes iznad nečega prihvatljivog sredini", poručio je Đikić ističući da se tako šalje kriva poruka i mladima.

"Te titule su vrlo često prazne jer iza njih ne postoji pravi rad", zaključio je ovaj znanstvenik.

27. travanj 2024 18:42