StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUZ PORAST NOVOZARAŽENIH|

Evo što iz županijskog Stožera CZ kažu o otvaranju ugostiteljskih terasa i masovnom cijepljenju na dubrovačkom području

Piše DV
23. veljače 2021. - 14:54

U iščekivanju popuštanja mjera koje se može očekivati od 1. ožujka, a među kojima bi Nacionalni stožer Civilne zaštite mogao dozvoliti korištenje terasa ugostiteljskih objekata, ispred mnogih dubrovačkih kafića i kavana počelo je čišćenje i uređivanje stolova i stolica. No obzirom na popriličan rast novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, posebice u Konavlima, pitanje je hoće li županijski stožer to uopće dozvoliti obzirom da ima pravo uvesti, odnosno produžiti strože mjere od onih koje preporuča nacionalni.

Iz Stožera CZ Dubrovačko-neretvanske županije poručuju kako su uvijek slijedili smjernice Nacionalnog stožera i HZJZ, no naravno prva i osnovna vodilja je epidemiološka situacija. - Nažalost ona kod nas trenutno nije povoljna i ne možemo biti zadovoljni, ali je skok broja zaraženih još uvijek prilično lokaliziran. U posljednjih mjesec dana došlo je do visokog broja zaraženih prvenstveno u Općini Konavle, a prema navodima našeg ZZJZ širenje virusa u pravilu se događalo na obiteljskim i privatnim druženjima. Što se tiče eventualnog popuštanja mjera, naravno da svi mi želimo normalan život i u svakoj odluci, odnosno preporuci koju donosimo razmatramo sve aspekte. Iako je onaj zdravstveni naravno prioritet, moramo razmišljati i o gospodarstvu.

Stoga ako epidemiološke prilike budu to dozvoljavale mi priželjkujemo što skorije otvaranje. Situacija u kojoj se nalaze naši gospodarstvenici jest teška, ali vjerujem da nam je svima cilj što spremniji dočekati sezonu. To nećemo moći ukoliko se ne smanji broj zaraženih. Iz iskustva prošle godine vjerujemo da će s lijepim vremenom pasti broj zaraženih, no dok do toga ne dođe na svakome od nas je da odgovornim ponašanjem pridonesemo stabilnoj epidemiološkoj situaciji – poručuju iz županijskog Stožera CZ kojem smo poslali i pitanje hoće li se na dubrovačkom području, po uzoru na Zagreb, organizirati masovno cijepljenje.

- U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u tijeku je 1. i 2. faza cijepljenja u kojoj su prioritetne skupine zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici Domova za starije osobe, stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Početak treće faze cijepljenja, odnosno tzv. masovno cijepljenje ovisit će o dostupnim dozama cjepiva – odgovaraju nam iz Stožera CZ Dubrovačko-neretvanske županije.

18. travanj 2024 18:35