StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNACIONALNI STOŽER CZ |

Capak otkrio da stiže impresivan broj doza Pfizera; Markotić: ‘Britanski soj je prevladao‘

Piše Jutarnji.hr
16. travnja 2021. - 12:31

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare je izvijestio o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. 

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2698 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16053. Među njima su 2 003 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 186 pacijenata. Preminule su 44 osobe, izvijestila je Vera Katalinić Janković i dodala da od toga dvije osobe nisu imale evidentiranih komorbiditeta, a najmlađa preminula osoba je imala 48 godina, a imala je i komorbiditete.

Zaključno s 15. travnjem utrošeno je 643 834 doza, a cijepljeno je 519 375 osoba. Prvom dozom cijepljene su  393 002 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 124 459 osobe. Za 1 914 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje, dodala je Katalinić Janković, prenosi Jutarnji list.

U zadnjem tjednu travnja stiže značajno više doza Pfizera

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je izvijestio o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika.

- Brojka je 2698 od 9233 testiranih. Prije 7 dana smo imali 2599 novooboljelih od 8994 testiranih, a tjedan prije toga 2362 novooboljelih od 8697 testiranih. U ovom tjednu imamo 11082 novooboljele osobe, a u prošlom smo imali 8338. To je postotni porast u tjedan dana od 32%. Prosječna incidencija je 664,9. Najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji. Na ljestvici zemalja EU po incidenciji Hrvatska je na 21. mjestu. Šest zemalja EU ima višu incidenciju od RH. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1587.4, što nas stavlja na 17. mjesto na ljestvici zemalja EU. Današnji udio pozitivnih u ukupno testiranima je 29,2. HALMED je zaprimio 2495 prijava sumnji na nuspojavu cjepiva protiv Covida. Jučer smo kasno dobili obavijest da nam Pfizer povećava alokacije cjepiva za RH za drugi kvartal. To je dogovoreno na zadnjem sastanku s EU, da se još 50 milijuna cjepiva prebaci iz 4. na drugi kvartal. Od 4. tjedna travnja te doze će biti značajno veće od Pfizera. U tom tjednu ćemo dobiti 95.940 doza, a kroz nekoliko tjedana u svibnju 173 ili 175.000 doza i u lipnju 200.000 doza tjedno. Do kraja lipnja primit ćemo ukupno milijun i 805 tisuća doza Pfizera, izvijestio je Capak.

Ministar Beroš je rekao da su postignuti dogovori s veledrogerijama.

- Dio duga je otplaćen i dogovorena je dinamika otplata duga do kraja godine i osigurana je isporuka lijekova građanima RH do kraja ove godine. Moja isprika svima koji su se bojali. Od početka navodimo da ćemo napraviti sve da osiguramo isporuku lijekova i da ona bude neupitna. Trenutno smo u tim nastojanjima uspjeli, ali to je jedan korak a čeka nas reforma zdravstvenog sustava. Već smo započeli određene radnje za optimalizaciju nabavke lijekova, usklađivanje s potrebama i realnim financijskim mogućnostima da omogućimo sve što je potrebno hrvatskim građanima. Ključno je i mjerenje ishoda liječenja i to mora biti temeljni kriterij za funkcioniranje zdravstvenog sustava, uključujući  reorganizaciju bolničkog sustava. Svi smo zaključili da su nužne reforme koje Vlada namjerava provesti i vjerujem da ćemo ih i provesti ako ne bude nepredviđenih okolnosti, rekao je Beroš.

Osvrnuo se i na cijepljenje protiv koronavirusa, rekavši da ga veseli Capakova najava o većoj količini cjepiva.

- Možete biti sigurni da će doći dovoljno cjepiva za sve koji se mogu i žele cijepiti. To je najbolje što možemo napraviti za sebe i za društvo, rekao je Beroš. 

Govorio je i o bolničkom sustavu.

- Dodatno je opterećen, a pojedine bolnice smanjuju svoj hladni program da bi se prilagodili novim okolnostima i angažirali dodatne mogućnosti za potrebe covid pacijenata. Postoje još rezervni kapaciteti koji su u pripremi ako situacija eskalira. 

Teški oblici bolesti i kod mlađih osoba

Alemka Markotić je govorila o jučerašnjoj znanstvenoj platformi Europske unije.

- Jasno je da je britanska varijanta prevladala u cijeloj Europi. Nije potrebno raditi ni sekvencioniranje da bi se to dokazalo. To je od 70 do 100% cirkulacije te varijante virusa. Južnoafrička varijanta se kreće oko 5%, a varijanta iz Brazila je za sada pod kontrolom. Do 5 posto je ima u Italiji... Klinički se vidi u svim zemljama značajno manji pobol među starijima od 80 godina, a to se vezuje i s nižom smrtnošću u trećem valu. Dobne skupine koje se razbolijevaju sada su niže, od 40 do 65 godina. Za zamisliti se je da je oko 25% onih koji su na respiratoru i bez komorbiditeta. I mi u Klinici viđamo to. Kapaciteti su puni, Zarazna je već danima puna. Mlađa dobna skupina je tamo, između 40 i 60 do 65 godina. Zabrinjava nas to što su radiolozi vidjeli teške i obostrane upale pluća kod mlađih bolesnika. Jako važno je sada da izdržimo, da se držimo mjera, da se ljudi ne razbole jer i mlađi mogu razviti teže oblike bolesti. Šteta bi bilo sada završiti s teškim oblikom bolesti ako se možemo sačuvati i dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone. Svi koji misle tako, varaju se. Korona ima svoju dinamiku i čini težu situaciju kod komorbiditeta i starijih, ali i kod mlađih ima teških oblika bolesti. Kada je riječ o cjepivu, sada s u rolling pregledu tri vrste cjepiva: CureVax, Novavax i Sputnik. EMA je fokusirana na trombozu, a sljedeće izvješće se očekuje oko 22.4. Do sada je na 25 milijuna bilo 62 sinusne tromboze. EMA statistički nije našla značajnu povezanost s dobi i spolom, iako se to nešto češće događalo kod žena mlađih od 62 godine. Nastavlja se daljnja analiza... Bit će veći fokus na vektorska cjepiva u praćenju nuspojava, rekla je Markotić i dodala da je i dalje daleko veća korist od cijepljenja bilo kojim cjepivom nego što je opasnost od nuspojava.

Strože mjere u nekim županijama

Novinari su pitali Božinovića koje su županije tražile postroženje mjera.

- Jučer smo produžili mjere na nacionalnoj razini i nema izmjene u odnosu na mjere koje su trajale do 15.4. Produžili smo mjere u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Došao je zahtjev za strožim mjerama u Brodsko-posavskoj županiji. Te mjere se odnose na maske na otvorenom gdje se očekuje veći protok ljudi, a dana je i preporuka jedinicama lokalne samouprave da obustave iznajmljivanje društvenih domova i drugih objekata za sve vrste okupljanja, privatnih proslava... Dubrovačko-neretvanska županija je predložila a mi smo prihvatili novu mjeru za općinu Trpanj. Predloženo je blago ublažavanje mjera, što znači mogućnost rada ugostiteljskih objekata na otvorenom od 7 do 19 sati, rekao je Božinović.

Capak je odgovorio na pitanje o mogućnosti procjepljivanja 55% populacije do 1.7.

- Vrlo realno smo na oko 55% do 1.7. Nismo daleko od toga. Vrlo vjerojatno je da ćemo dosegnuti tih 55%. To nije ništa puno više od 1000 po županiji dnevno, a neke županije mogu i puno više. Grad Zagreb može dnevno cijepiti 10.000 ljudi. Ako doze dođu kako je najavljeno, to neće biti nikakav problem. 

Kako će ići redoslijed cijepljenja svih koji su se prijavili?

- Dali smo rok da do danas resori dostave popise po županijama i po prioritetima. Prosvjetni djelatnici su druga faza cijepljenja i bit će jedni od prvih prioriteta, tako i turistički djelatnici. S obzirom na velike doze, moći ćemo to sve paralelno pokrenuti, rekao je Capak.

Beroš o izradi platforme CijepiSe: 'Nije bilo pogodovanja'

Koliko je koštala izrada platforme Cijepise i je li bilo pogodovanja?

- Naravno da nije bilo pogodovanja. Ministarstvo je demantiralo to. Procesi javne nabave su bili transparentni, a podaci su dostupni na mrežnim stranicama Ministarstva i tamo su vi ugovori jasno navedeni. Ja kao ministar ne znam točno koliko je to koštalo jer sve ide po fazama, ali u naše priopćenje je bio uključen i dio toga. Pozdravljam sve teze koje su jučer postavljene, a mi smo tu da uklonimo dileme. Sve je bilo sukladno zakonu i transparentno. To je kompleksan poslovni proces koji i s informatičkog aspekta ima svoje izazove. Postojali su kriteriji dogovoreni prilikom upisivanja na platformu: ne može biti upisa pod lažnim imenima i pseudonimima, rekao je Beroš.

Novinari su ga pitali i zbog čega su Ministarstvu trebali tjedni da odgovori da je tvrtka Cuspis radila tu platformu. 

- Ispričavam se ako je bilo kašnjenja u odgovoru. Osobno sam posvećen očuvanju zdravlja ali ne bježim od odgovornosti ako vam je netko zakasnio odgovoriti. Na mrežnim stranicama su svi elementi koji ukazuju tko je, kada i putem kojeg javnog natječaja angažiran. Vidljivo je bilo. Voljan sam odgovoriti na sve vrlo transparentno. Prema mojim spoznajama nije bilo grešaka niti pogodovanja.

Koliko je tvrtka Cuspis dobila od 4,6 mil. kn koliko košta cijepi projekt pripreme zdravstvenog sustava za cijepljenje u RH?

- Doista nisam informiran o tim detaljima jer to nije u domeni moje brige. Moje je da upogonim sustav da to napravi ali o tome nemam egzaktne spoznaje trenutno. Načelno, to je ukupan trošak izrade cijele platforme koja se sastoji od niza elemenata. Nisam informatičar ali razumijem namjeru i funkciju platforme. Od onog što je plaćeno do sada, što je prošlo i testnu i realnu verifikaciju je oko 190 tisuća kuna, a dalje će sukcesivno biti plaćeno u drugim fazama, odgovorio je Beroš i dodao da ništa ne krije niti ne taji.

Novinare je zanimalo i je li Beroš zadovoljan radom aplikacije.

- Vidim da ima problema koji uzrokuju moje dodatne glavobolje i sastanke da se uklone ti problemi. Pitajte moje službe kako im je kada saznamo da neki element nije upogonjen. Zahvaljujem svima koji su radili. Iznimno je kompleksno i zahtjevno. Ima određenih poteškoća. Volio bih da ih nema ali nisu u mojoj domeni, oni su informatičke prirode. Na meni je upirati da se to rješava, a to i radim, zaključio je Beroš.

'Ako se reforma ne provede, kriv je ministar zdravstva'

Osvrnuo se i na navode da je optužio premijera Plenkovića da mu je dostavio prijedloge reformi, ali je on oklijevao zbog nadolazećih lokalnih izbora.

- To je jedno čudno viđenje jučerašnje rasprave. Srećom, mislim da je ona snimana i da su podaci javno dostupni. Kada je riječ o nerazumijevanju ministra Marića i mene, nisam osjetio da me on proziva ili da smo u nesuglasicama. Riješili smo ovaj veliki problem kako se ranije nije rješavao. Dobro surađujemo i razumijemo se, a posebno se razumijemo da je potrebna reforma hrvatskog zdravstvenog sustava. Ako se reforma zdravstvenog sustava ne provede, bit će kriv isključivo ministar zdravstva. Na više kolosijeka bih se osjećao krivim ako reforme barem ne započnu. Istina je da smo do sada imali nekoliko radnih verzija prijedloga svih mjera koje preporučuju stručne službe, kaže Beroš.

- Nisam osjetio kritiku Marića nego mogu njemu i premijeru izraziti duboku zahvalnost. Ne tražim ispriku niti se vadim na premijera ako ne dođe do inicijacija i provedbe reformi, bit ću kriv isključivo ja, dodao je Beroš.

Novinari su pitali je li mu premijer zaista rekao da se neće baviti reformom zdravstva prije lokalnih izbora.

- Ako pogledate snimku, čut ćete da sam rekao da se reforme pripremaju u za to prikladno vrijeme, a to je vrijeme nakon izbora. Politika funkcionira tako, kada dolazi vrijeme demokratskog procesa, veći iskoraci se moraju raditi u mirnije vrijeme koje nije opterećeno tim temama i dilemama. Aluzija da se čeka da prođu izbori može imati konotaciju da se nešto nepovoljno sprema. Ne. Neće biti redukcije prava hrvatskih osiguranika. Nikad mi to premijer nije rekao, niti to mogu zaključiti iz svakodnevnih razgovora s njim. Zahvaljujem mu. Svi su svjesni zbog ove krize važnosti zdravstvenog sustava i sada se drugačije razmišlja o potrebi održavanja istog kao prije nekoliko godina, kaže Beroš.

Kako je moguće da ministar zdravstva ne zna da nešto košta 4 i pol milijuna kuna, upitali su novinari Beroša.

- Iznijeli ste konstatacije za koje ja kao ministar ne znam jesu li tako utemeljene. Mi smo započeli razgovor sredinom 12. mjeseca kada je struka javila da treba takvu platformu. Angažirane su snage koje su dotad imale ugovore za korektivno i adaptivno održavanje, dodavanje novih funkcionalnosti koje su potrebne u datom trenutku, a izrada platforme je to. Postoje tijela i odjeli koji se bave time i oni su proveli evaluaciju toga što se treba napraviti i kako, i postupak angažmana koji je sukladan zakonskim normama. Kako ne znam koliko nešto košta? Znam načelno, a ne mogu znati u svaku kunu. To su milijuni podataka koje ja ne mogu znati ali postoje za to nadležne službe koje o tome detaljno vode računa. 

Upitan o odnosu s Kojundžićem, Beroš kaže:

- U ništa boljem ili lošijem odnosu kao i s drugim firmama koje imaju ugovore s Ministarstvom zdravstva.

Odgovorio je i na pitanje hoće li Ministarstvo dati na uvid sve podatke o fazama projekta, koliko je tko točno dobio i koliko je firma Cuspis dobila poslova od Ministarstva.

- Ove firme su angažirane daleko prije mog dolaska u Ministarstvo kao pomoćnika. Dodatnih posebnih ugovora s Ministarstvom za vrijeme dok sam bio pomoćnik ili ministar nije bilo, osim onog što se realiziralo. Niti za vrijeme mog djelovanja kao pomoćnika ministra niti sada nema nekakvog pogodovanja. Sve će biti dostupno transparentno i jednostavno, čak i ono o budućim planiranim troškovima, rekao je Beroš.

EMA u procesu analize ruskog cjepiva

Maturanti u Sloveniji su prioritet pri cijepljenju. Capak kaže da za to nije čuo, no ističe:

- Maturanti pretežno imaju manje od 18 godina, a ova cjepiva nisu predviđena za mlađe od 18 i ne mislim s epidemiološkog stajališta da bi oni trebali biti prioritet, rekao je Capak.

Beroš je na kraju još jednom dodao da ništa ne skriva kada je riječ o firmi Cuspis i da su svi podaci objavljeni na stranicama Ministarstva zdravstva.

Alemka Markotić se osvrnula na odobrenje EMA-e ruskog cjepiva Sputnik V.

- EMA je rekla da je u postupku analize i još se ne zna kada će sve biti završeno. 

Capak je govorio o upisu cijepljenja u covid putovnice.

- U prijedlogu uredbe EMA-e za treće zemlje stoji da zemlje članice samostalno mogu donijeti odluku hoće li iz trećih zemalja priznati putovnice bilo kojeg cjepiva. Uz uvjet da postoji mogućnost verifikacije da li je osoba zbilja cijepljena ili nije. Pretpostavljam da će EMA registrirati Sputnik. Stigle su neke informacije da je dodatna dokumentacija stigla i da su članovi povjerenstva EMA-e na terenu, tako da je moja pretpostavka ta da će se relativno brzo dogoditi registracija Sputnika od strane EMA-e. Napominjem i da u našoj uputi za prelazak granice jasno stoji da ćemo mi priznati potvrde o svim cjepivima koje se koriste na području EU, a Sputnik se koristi iako nije registriran nego je uveden putem hitnog procesa. Osobe cijepljene sa Sputnikom će moći prijeći našu granicu, rekao je Capak.

- Što se tiče zelenih potvrda na razini EU, proces je u tijeku, rekao je Božinović i dodao da se time neće razmjenjivati osobni podaci građana i time se ne uspostavlja nekakva europska baza podataka.

Osvrnuo se i na nadolazeće sakramente pričesti i krizma rekavši da je najbolje to obaviti na otvorenom kad god je moguće. Podsjetio je i da su privatna okupljanja ograničena i apelirao da se proslave održavaju u najužem krugu obitelji i u skladu s mjerama, prenosi Jutarnji list.

- Upravo privatna okupljanja i slavlja su najveći rizik za širenje zaraze, zaključio je Božinović.

19. travanj 2024 07:25