StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘RANO JE GOVORITI‘ |

CAPAK O COVID PUTOVNICAMA: Sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku o korištenju certifikata za prelazak granice

Piše jutarnji list
9. ožujka 2021. - 16:24

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak govori o covid-putovnicama, nakon što je definiran izgled certifikata o cijepljenju na razini Europske unije.

Kako je Capak ranije rekao za Jutarnji list, certifikat će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci.

- Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi - rekao je Capak te dodao kako zasad niti jedna zemlja EU nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja, ali postoje bilateralni dogovori.

- Ne možemo govoriti o tome da postoji covid putovnica ni o tome da je definiran njezin izgled. Izvjesno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granice na temelju potvrde o cijepljenju. Dogovorit će se da potvrda o primanju 2 doze mekog cjepiva služi prilikom prelaska granice u EU ali to je još daleko, o tome se tek sada razgovara. Hrvatskoj je u interesu da podrži takav prijedlog. Takva inicijativa je došla iz Grčke i sklopili ugovor s Izraelom o međunarodnom priznavanju potvrde o cijepljenju. Mi imamo neke ponude o tome da razgovaramo o priznavanju potvrde o cijepljenju ali nismo još ništa po tom pitanju dogovorili. Rano je govoriti o covid putovnici i prelasku granica vezanom uz primanje cjepiva, ali izvjesno je da će se to uskoro dogoditi.

Kako će izgledati?

- Postoji za različite vrste cijepljenja potvrda o cijepljenju. Oni prate određene podatke o učinkovitosti na temelju toga ali to nikako nije covid putovnica. Dat je zadatak da se razradi jedan od smart pristupa. Još se ne zna hoće li to biti neki QR kod, ali dan je zadatak da se prijedlozi daju Europskoj uniji.

Kada ih možemo očekivati?

- Imamo još čitav niz kontroverzi: cjepivo ne štiti 100%, sprečava li i transmisiju virusa... Dat je zadatak ECDC-u da sa znanstvenog stajališta razradi mogućnosti da netko tko tako prelazi granicu i dalje može prenositi virus, zaraziti se i slično i zato je rano govoriti o tome kako će se prelaziti granica, donosi Jutarnji list.

20. travanj 2024 16:10